Mateja Udovč, poslanka SMC z Gorenjskega, vlaga spremembo zakona o delavcih v državnih organih. / Foto: Primož Pičulin

V neenakem položaju

Gorenjska poslanka Mateja Udovč (SMC) v postopek vlaga spremembo zakona o delavcih v državnih organih, ker želi odpraviti neskladje pri določanju dodatnih dni dopusta zaposlenim, ki imajo otroke do petnajstega leta starosti.

Kranj – »Trenutna zakonska ureditev različno obravnava uslužbence v javni upravi, ki imajo otroke v starosti do 15 let. Del uslužbencev javnega sektorja se obravnava po zakonu o delavcih v državnih organih, drugi del pa po kolektivnih pogodbah, pravilnikih in sklepih, ki povzemajo omenjeni zakon. To pomeni, da imajo zadnji pravico do dodatnega dne dopusta za vsakega otroka do 15. leta starosti, nekatere panoge pa imajo še ugodnejše pogoje,« razlaga poslanka Mateja Udovč, ki ocenjuje, da so zaposleni v javni upravi zaradi tega v neenakem položaju. Kot ocenjuje, je bilo v neenakem položaju doslej več kot 20 tisoč javnih uslužbencev, zaposlenih predvsem na občinah in ministrstvih.

»Za ureditev zakona sem se odločila že v marcu, ko sem prejela svojo odločbo za letni dopust, iz katere je bilo razvidno, da meni kot poslanki državnega zbora pripada dodatni dopust za otroke do 15 leta starosti, našim strokovnim sodelavcem pa ne. Dejstvo je, da imamo starši na podlagi resolucije in družinskega zakonika enake obveznosti za skrb otroka, ne glede na to, kje smo zaposleni.«

Poslanka pojasnjuje, da v praksi prihaja do nerazumnih situacij, ko imajo zaposleni v javnem sektorju različne pravice iz delovnega razmerja, kljub temu da se vsi financirajo iz javnih sredstev. Do razlikovanja prihaja tudi na enakih ali primerljivih delovnih mestih, kjer imajo zaposleni na ministrstvih in občinah manjše pravice pri določanju dodatnih dni dopusta iz tega naslova kot ostali zaposleni v javnih zavodih in podobnih institucijah.

Kot razlaga poslanka, za zaposlene v državni upravi veljavna ureditev zakona o delavcih v državnih organih določa, da ima delavec pravico do povečanja dopusta za največ tri dni, ne glede na število otrok v starosti do 10 let in ne glede na ostale kriterije. Tako v določenih primerih posamezniku ne pripada noben dan dopusta za otroke, stare do 10 let, če ima že izpolnjene ostale kriterije. Cilj predlagane spremembe dveh zakonskih členov je zagotoviti enakost in enakopravno obravnavo vsem zaposlenim v javni upravi, ki imajo pravico do dodatnih dni dopusta s tega področja. »S spremembo se bodo jasneje določili upravičenci za povečanje dodatnih dni dopusta. In sicer za vse invalide in delavce, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke. Tako v praksi ne bo več prihajalo do težav pri ugotavljanju pravic iz tega naslova. Upravičenci bodo svojo pravico po novem lahko dokazovali že z odločbo Centra za socialno delo,« dodaja Udovčeva, ki jo je pri pripravi zakona podprlo več sindikatov iz javnega sektorja, spremembo pa vlaga tudi s podporo poslancev SMC, LMŠ in SD.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...