Peter Ribič in dr. Sabina Šegula sta božično dekoracijo, kakršna je vsako leto nepogrešljiva tudi v Vatikanu, pred dnevi predstavila v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja v Kamniku.

Zahvalil se jima je tudi papež

Dr. Sabina Šegula iz Radovljice in Peter Ribič iz Kamnika se v petek znova odpravljata v Vatikan, kjer bosta že šestnajstič sodelovala pri praznični okrasitvi bazilike sv. Petra.

Kamnik – Priznana cvetličarja in profesorja iz Biotehniškega centra Naklo sta zadnja leta ob obeh največjih krščanskih praznikih – tako veliki noči kot božiču – tesno povezana z Vatikanom, kjer ob pomoči tamkajšnjega slovenskega veleposlaništva kot edina tujca sodelujeta z ekipo italijanskih cvetličarjev pri krašenju bazilike sv. Petra. »Priprave so se začele že oktobra, a zaradi varnosti je za najin prihod potrebnih kup dogovorov in dokumentacije in znova sva odhod dobila potrjen tik pred zdajci. A tega sva pri Italijanih zdaj že vajena,« sta smeje priznala v Župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja v Kamniku, kjer sta pred dnevi predstavila svoj projekt.

Na pot se bosta odpravila v petek, 20. decembra, popoldne, domov pa se vračata na božični dan. Vmes sledijo naporni, a prijetni dnevi, ki jih bosta z zdaj že poznano druščino cvetličarjev preživela v tamkajšnji vrtnariji in – kar ju že vseskozi navdušuje – v vatikanskih vrtovih, kamor tujci sicer nimajo vstopa.

Kakšna natanko bo letošnja okrasitev, bosta izvedela na mestu samem. »A bistvenih razlik iz leta v leto ni. Podlaga bo zelena iz kavkaške jelke, manjkale ne bodo božične zvezde in druge rdeče cvetlice, za praznični pridih pa vedno poskrbi še zlata barva – denimo pozlačeni storži. Je pa božična okrasitev vsakokrat nekoliko bolj preprosta od velikonočne,« pravi Peter Ribič.

V Vatikanu se zdaj že zelo dobro počutita, čeprav še vedno ne znata italijanskega jezika, njuno delo pa je opazil tudi papež sam, ki se je Sloveniji že javno zahvalil za delo in darovano cvetje, kar jima res veliko pomeni. In kakšen izziv jima sodelovanje v krašenju še predstavlja po vseh teh letih? »Nadaljevanje tega zanimivega projekta nedvomno potrjuje najino predano delo, strokovnost in zanesljivost, hkrati pa tudi predanost stroki ter priznanje Republiki Sloveniji,« pravita in za konec še dodata, da bosta italijanske cvetličarje tudi letos pogostila z orehovo potico, ki jo prav vsakič vzameta s seboj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 43 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !