V središču kraja Tapolca je lepo urejen park z jezerom in mlinom.

Kolesarjenje ob Blatnem jezeru, 6. del

Predzadnji dan smo z eno skupino obiskali mesto Tapolca, ki je znano po tem, da je pod mestom nastala kraška jama, po kateri se lahko obiskovalci vozijo s kovinskimi čolni. V jami sicer ni kapnikov, saj več metrov debela plast gline preprečuje pronicanje vode s površja. Iz jamske vlage se tvorijo le apnenčaste oblike (jamske korale in kristali aragonita). Sprehodili smo se do središča mesta, kjer je jezero oziroma ribnik z imenom Malom-tó. Prespali smo v mladinskem hotelu, kjer pogosto spijo mladi športniki, ki pridejo na enotedenske priprave. Hotel je namreč v bližini športne dvorane, ki se imenuje po Józsefu Csermáku, metalcu diska, ki je leta 1952 na olimpijskih igrah v Helsinkih osvojil zlato medaljo.

Naslednje jutro smo kolesarili mimo griča Szigliget, na katerem so ostanki 730 let stare trdnjave. V vasi je imel svoj dvorec tudi grof Esterhazy, ki je bil doma mestu v Železno (Eisenstadt) in smo ga spoznali na našem potovanju ob Nežiderskem jezeru.

Pot nas je peljala do kraja Hévíz, ki je znan po največjem termalnem jezeru v Evropi, ki je veliko skoraj 4,5 hektara. Jezero ima več vrelcev, ki so v podvodnih jamah na globini 38 metrov. Voda, ki kot vulkan bruha iz dveh izvirov, ima v povprečju 33 stopinj Celzija. Zato je za kopanje primerna tudi takrat, ko je okolica jezera prekrita s snegom, saj temperatura vode tudi v najhujši zimi ne pade pod 22 stopinj Celzija. Termalna izvira izbruhata do osemdeset milijonov litrov vode na dan in voda v jezeru se obnovi vsaka dva dni. Blato na dnu jezera naj bi imelo terapevtske učinke in naj bi blagodejno vplivalo na več bolezni, in sicer na revmatizem in mišično-kostna obolenja, kožo (luskavica) in celo parodontozo. Za kopanje je urejeno plačljivo kopališče, a pod zapornicami, kjer se voda izliva iz jezera, je možno tudi brezplačno zaplavati. Poiskali smo ta kraj in najbolj pogumni so celo zaplavali.

V bližini kraja Hévíz smo kolesarjenje končali, se preoblekli in naložili kolesa na prikolico ter se pripravili na pot domov. Madžarsko smo zapustili z lepimi občutki. Blatno jezero si bomo zapomnili kot turistično urejen del Madžarske, kjer lahko varno kolesarimo večinoma po kolesarsko urejenih poteh. Še se bomo vrnili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 43 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !