Pes ni novoletni okrasek, je čuteče živo bitje

Darilo pod novoletno smrečico. Majhna štručka, ki veselo miga z repkom. Prekrasen pasji mladiček. Tako zelo si ga je zaželel otrok in otroku je željo seveda treba izpolniti ... Pasji mladiček zraven dobi še čudovito ovratnico in mehko posteljico. Vse lepo, samo da se to tudi naprej bere kot zgodba s srečnim koncem. Pasjega mladička, ki kmalu postane pes in ki sobiva z lastnikom oziroma družino, je vsako jutro treba peljati vsaj na krajši sprehod. Vsako jutro, ne glede na vreme. Pes je narejen za gibanje, in če ga imamo v resnici radi, mu bomo vsaj še enkrat na dan omogočili tudi daljši sprehod, tek ..., nekaj, kar ga bo razgibalo. Pes ostane »večni otrok«, zanj je treba ves čas skrbeti, ne glede na njegova leta, ga socializirati, da je sobivanje lahko prijetno, vedeti, ali bo šel lahko z nami na dopust oziroma imamo zanj varstvo, če ga na dopust ne moremo vzeti. Pes je tudi strošek; rad je sit in kdaj potrebuje tudi veterinarja, kakšno cepivo ... Če sobiva, se je treba sprijazniti tudi s tem, da pušča dlako; ene pasme sicer bolj, druge manj. In za njim je treba pobirati kakce. Pes ni igračka, ki bi jo izklopili, dali na »off«, kadar zanj nimamo časa. Takšne baterije še niso izumili.

Žal se, kljub številnim vestnim lastnikom, še prevečkrat dogaja, da je pasji mladič prvo leto sprejet v dom, naslednje novo leto pa že preživi v čisto drugem »domu«, zavetišču. Zares je vredno razmisliti, ali smo kos takšni odgovornosti. Če jo sprejmemo, je pa tako splošno znano, da znajo biti psi najboljši prijatelji, terapevti in še razgibajo nas.

Darilo pod novoletno smrečico naj ne bodo petarde. Ljudje imamo na izbiro, da se jim odrečemo. Živali žal te izbire nimajo, kajti če bi jo imele, potem bi nas milo prosile, naj prenehamo s tem neumnim ravnanjem. Prestrašen, begav pogled ... Pes se je od strahu zmožen strgati s povodca in zbežati. Lahko povem iz prve roke, kako se pes ob vsakem poku začne panično obnašati, tresti. Res ne vem, komu je učinek petard sploh lahko v veselje, eksperiment, izziv ... Ali pa je to zgolj objestnost.

Nedavno sprejeta novela stvarnopravnega zakonika končno opredeljuje živali kot živa bitja. Še enega koraka dlje pa nismo zmogli in jih opredeliti kot čuteča živa bitja. Če ostanem pri psih. Pes tako po novem ni več samo neka stvar, predmet, kot je novoletni okrasek. Postal je živo bitje in novoletni okrasek mu lahko damo (samo) okrog vratu, ne prepoznamo pa še, da si tega okraska ne želi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 25°

pretežno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/29

torek

18/27

sreda

17/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

DELAVNICE / Rateče, 11. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Cerklje, 11. avgust 2020

Planinski izlet na Korošico

IZLETI / Cerklje, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet do Naklega

FILM / Jesenice, 11. avgust 2020

Torkova kinoteka

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...