Pes ni novoletni okrasek, je čuteče živo bitje

Darilo pod novoletno smrečico. Majhna štručka, ki veselo miga z repkom. Prekrasen pasji mladiček. Tako zelo si ga je zaželel otrok in otroku je željo seveda treba izpolniti ... Pasji mladiček zraven dobi še čudovito ovratnico in mehko posteljico. Vse lepo, samo da se to tudi naprej bere kot zgodba s srečnim koncem. Pasjega mladička, ki kmalu postane pes in ki sobiva z lastnikom oziroma družino, je vsako jutro treba peljati vsaj na krajši sprehod. Vsako jutro, ne glede na vreme. Pes je narejen za gibanje, in če ga imamo v resnici radi, mu bomo vsaj še enkrat na dan omogočili tudi daljši sprehod, tek ..., nekaj, kar ga bo razgibalo. Pes ostane »večni otrok«, zanj je treba ves čas skrbeti, ne glede na njegova leta, ga socializirati, da je sobivanje lahko prijetno, vedeti, ali bo šel lahko z nami na dopust oziroma imamo zanj varstvo, če ga na dopust ne moremo vzeti. Pes je tudi strošek; rad je sit in kdaj potrebuje tudi veterinarja, kakšno cepivo ... Če sobiva, se je treba sprijazniti tudi s tem, da pušča dlako; ene pasme sicer bolj, druge manj. In za njim je treba pobirati kakce. Pes ni igračka, ki bi jo izklopili, dali na »off«, kadar zanj nimamo časa. Takšne baterije še niso izumili.

Žal se, kljub številnim vestnim lastnikom, še prevečkrat dogaja, da je pasji mladič prvo leto sprejet v dom, naslednje novo leto pa že preživi v čisto drugem »domu«, zavetišču. Zares je vredno razmisliti, ali smo kos takšni odgovornosti. Če jo sprejmemo, je pa tako splošno znano, da znajo biti psi najboljši prijatelji, terapevti in še razgibajo nas.

Darilo pod novoletno smrečico naj ne bodo petarde. Ljudje imamo na izbiro, da se jim odrečemo. Živali žal te izbire nimajo, kajti če bi jo imele, potem bi nas milo prosile, naj prenehamo s tem neumnim ravnanjem. Prestrašen, begav pogled ... Pes se je od strahu zmožen strgati s povodca in zbežati. Lahko povem iz prve roke, kako se pes ob vsakem poku začne panično obnašati, tresti. Res ne vem, komu je učinek petard sploh lahko v veselje, eksperiment, izziv ... Ali pa je to zgolj objestnost.

Nedavno sprejeta novela stvarnopravnega zakonika končno opredeljuje živali kot živa bitja. Še enega koraka dlje pa nismo zmogli in jih opredeliti kot čuteča živa bitja. Če ostanem pri psih. Pes tako po novem ni več samo neka stvar, predmet, kot je novoletni okrasek. Postal je živo bitje in novoletni okrasek mu lahko damo (samo) okrog vratu, ne prepoznamo pa še, da si tega okraska ne želi.

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

delno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...