Po eksploziji so prisotnost plina izmerili v celotnem kanalizacijskem sistemu, zato so gasilci takoj pristopili k odzračevanju vseh jaškov. / Foto: Primož Pičulin

Razlog za uhajanje plina še ni znan

Preiskava vzroka za torkovo eksplozijo zemeljskega plina v vodovodnem jašku v Britofu se nadaljuje. Delavca in otroci, ki so v eksploziji utrpeli povrhnje opekline, bodo do konca tedna že v domači oskrbi.

Britof – V kanalizacijskih jaških na območju torkove eksplozije plina v Britofu so tudi včeraj izmerili prisotnost zemeljskega plina, zato je glavna cesta skozi vas na tem delu še vedno ostala zaprta. »Želimo si, da bi cesto čim prej odprli, a kdaj se bo to zgodilo, je nehvaležno napovedovati, saj je bilo pri opravljenih meritvah še vedno zaznati različne koncentracije zemeljskega plina v jaškovnem sistemu. Očitno se je plin razlezel v vse pore in zdaj pronica ven,« je včeraj sredi dneva, tretji dan po eksploziji, v kateri je bilo ranjenih šest oseb, od tega štirje otroci, povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. V sredo odkrito mesto uhajanja zemeljskega plina iz novozgrajenega plinovoda so sicer že sanirali. Policisti so ob tem zasegli del napeljave, ki bo predmet nadaljnje presoje. Kriminalistična preiskava vzroka za okvaro na infrastrukturi in morebitne odgovornosti se tako nadaljuje, končne ugotovitve pa po napovedih Policijske uprave Kranj ne bodo znane vsaj še nekaj dni. Do preklica še velja opozorilo prebivalcem na tem območju, naj ne uporabljajo odprtega ognja, kar velja tudi za kajenje, v primeru zaznave zemeljskega plina pa naj takoj pokličejo na 112.

Do eksplozije plina v vodovodnem jašku na lokalni cesti pri gasilskem domu v Britofu je prišlo v torek ob 15.10. Dva delavca sta tedaj oprav­ljala priklop sekundarnega vodovoda na omrežje, v trenutku eksplozije pa so se v bližini nahajali tudi štirje devetletni šolarji.

Vseh šest so odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. V petdesetmetrskem pasu levo in desno od ceste v dolžini štiristo metrov so iz vseh objektov takoj evakuirali 76 prebivalcev, ki so začasno nastanitev našli pri sorodnikih in prijateljih, po približno petih urah pa so se lahko vrnili v svoje domove, v katerih so kranjski poklicni gasilci pred tem opravili tudi meritve prisotnosti plina. Ta je bila povsod nična, je razložil poveljnik operative v gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer. Po njegovih besedah so sicer gasilci že z meritvami takoj po nesreči ugotovili, da se je »plin razširil v vse jaške, tako meteorne vode, kanalizacijske vode«, zato so takoj začeli z njihovim odzračevanjem. Gasilci sicer meritve v celotni komunalni infrastrukturi na tem območju še vedno redno izvajajo.

Brez hujših posledic za poškodovane

Zdravnik Albin Stritar iz kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana je v sredo pojasnil, da so otroci utrpeli manjše povrhnje opekline obraza. Enega so v domačo oskrbo spustili že v torek zvečer, ostale tri pa so zadržali na zdravljenju na pediatričnem oddelku. »Imajo povoj preko obraza, oči so odprte, izvaja se vsa terapija za oči, torej kapljice preko dneva, mazila preko noči. Imajo kontrolo okulista, izvajajo se konzoliarni pregledi,« je razložil. Otroci dodatne oskrbe razen opeklin, npr. zaradi travme, niso potrebovali, je v sredo pojasnil Stritar in napovedal, da jih bodo v domačo oskrbo predvidoma predali v dveh dneh, popolnoma pa naj bi okrevali v mesecu dni. Še kakšen dan dlje pa bodo na opeklinskem oddelku UKC zadržali oba delavca. Eden ima opekline po glavi, drugi po obrazu in rokah, pri obeh pa gre prav tako za povrhnje opekline. Njuno okrevanje naj bi trajalo približno pet tednov, nihče od poškodovanih pa naj ne bi imel hujših posledic, niti brazgotin, je še razložil Stritar.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je razložil, da so tudi na občini z veliko zaskrbljenostjo spremljali nesrečo v Britofu. »Zelo pomembno je, da tisti, ki so bili poškodovani, niso v smrtni nevarnosti in že okrevajo,« je poudaril in se ob tem zahvalil vsem, ki so v tistem trenutku nudili pomoč, tako civilni zaščiti, gasilcem, policistom kot tudi krajanom. »Po nesreči smo takoj zaščitili celotno območje, na Osnovni šoli Predoslje pa smo preventivno organizirali evakuacijsko dvorano, tako da smo imeli vse pripravljeno,« je še dejal župan.

V sredo so se na občini sestali tudi vsi pristojni od glavnega izvajalca in podizvajalcev do predstavnikov Domplana, ki je investitor plinovoda, je razložil vodja kranjske Civilne zaščite Sašo Govekar. Pogovarjali so se o nadaljnjih aktivnostih tako pri obveščanju javnosti kot pri zagotavljanju varnosti na območju eksplozije. »Zagotovili smo tudi, da se izvajanje projekta Gorki na sekundarnem omrežju nadaljuje,« je dejal.

Plinovod prestal preizkus

Direktorica Domplana Vera Zevnik je razložila, da so se njihovi sodelavci ob prejeti informaciji o uhajanju plina (to naj bi po nekaterih podatkih zaznali že v torek dopoldan) takoj aktivirali, čeprav je plinovod še v gradnji in ga še niso prevzeli v upravljanje. »V tistem trenutku je bil plinovod izključen iz omrežja, v tem predmetnem plinovodu tudi ne poteka distribucija plina. Takoj se je začelo iskanje potencialne lokacije, kjer bi plinovod lahko puščal,« je povedala. V sredo so pri pregledu infrastrukture s kamero že določili mesto, kjer je obstajala največja verjetnost za uhajanje plina, in sicer na enem od stikov, je dejala. V vodovodnem jašku v normalnih razmerah po njenih besedah plina ne bi smelo biti: »Predvidevamo, da je plin uhajal dalj časa in je našel neko pot pod zemljo, asfaltom, in je prišlo do take koncentracije v jašku, da je postalo eksplozivno.«

Obravnavani odsek plinovoda, ki so ga zgradili ob gradnji ostale komunalne infrastrukture v projektu Gorki, v tem delu je investitor občina, je oktobra prestal tlačni preizkus in je bil pred zasutjem brezhiben, za kar na Domplanu razpolagajo tudi z dokazilom, je zatrdila Zevnikova. Tlačni preizkus plinovoda je bil izveden z mešanico zraka in odoranta (t. i. smrdila), s katero se ugotavlja neprepustnost sistema. Na vprašanje, kako komentira izjave nekaterih vaščanov, da je že pred nesrečo nekajkrat prišlo do uhajanja plina, je odgovorila: »Ob tlačnem preizkusu je bilo zaznano, da nekaj pušča, in so to potem sanirali, preden je bil plinovod zasut. To je normalen postopek v teku gradnje. Lahko, da so ljudje tedaj zaznali ta vonj, a takrat ni puščal zemeljski plin, ampak mešanica zraka in odoranta, ki pa ni nevarna.«

V Domplanu obžalujejo, da je prišlo do nesrečnega dogodka, vendar menijo, da krivda za nesrečo ni na njihovi strani. »Nadaljnje aktivnosti pa bodo odvisne od tega, kaj se bo ugotovilo s preiskavo vzroka puščanja. Ali je vzrok pri sami gradnji ali mogoče kakšna poškodba, do katere je prišlo kasneje, na katero pa nismo imeli vpliva,« je še dejala Zevnikova.

Gorenjski kriminalisti so sicer v sredo opravili ogled kraja eksplozije, ki se bo po besedah Bojana Kosa s PU Kranj po potrebi še nadaljeval glede na sprotne ugotovitve pristojnih. »Policija svoje aktivnosti v smislu zbiranja obvestil in dokazov na tem območju namreč prilagaja izvajalcem in njihovi dinamiki iskanja domnevne napake na infrastrukturi. V sredo je bil na kraju zasežen kos napeljave, ki bo predmet nadaljnje presoje. Zaključkov o vzroku še ni in jih v naslednjih dneh še ne pričakujemo. Aktivnosti na kraju se nadaljujejo,« je včeraj še razložil Kos.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?