Župan Tine Radinja in ravnateljica vrtca Janja Bogataj sta prerezala trak novega Vrtca Kamnitnik. / Foto: Primož Pičulin

Odprli nov vrtec za več kot tristo otrok

V ponedeljek je tristo predšolskih otrok naselilo novi Vrtec Kamnitnik v Škofji Loki. V petnajstih oddelkih, med njimi sta tudi dva razvojna, je prostora za 330 otrok. Prvič v zgodovini imajo loški vrtci tudi lastno kuhinjo, ki bo lahko kuhala tudi za vse druge vrtčevske enote v občini.

Škofja Loka – V petek so v Škofji Loki na območju nekdanje vojašnice odprli novi Vrtec Kamnitnik. Skupna vrednost projekta je znašala okoli 7,5 milijona evrov, od tega je občina kot edini investitor dobila 1,5 milijona evrov od Eko sklada, kajti vrtec je zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih in velja za »skoraj nič­energijski« vrtec. Stavba je umeščena pod hrib Kamnitnik, po katerem je dobil tudi ime, razprostira se na deset tisoč kvadratnih metrih površine, od tega je polovica zunanjih zelenih površin otroških igrišč.

Zgrajen je v dveh nadstrop­jih, iz vsakega je neposreden izhod brez stopnic v zeleno okolje. Kot je ob odprtju poudarila ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj, ima zdaj vrtec prvič v svoji zgodovini lastno kuhinjo, in čeprav so s prejšnjim ponudnikom prehrane dobro sodelovali, so tega nadvse veseli. V centralni kuhinji bodo tako lahko pripravili do 1300 obrokov dnevno in tako s hrano oskrbovali tudi druge vrtčevske oddelke v občini.

Vrtec ima 15 oddelkov, od tega štiri za prvo in devet za drugo starostno obdobje, dva oddelka sta razvojna za otroke s posebnimi potrebami. Ravnateljica Bogatajeva ga je ob odprtju označila kot gradbeni in arhitekturni čudež, vrtčevsko dejavnost pa bodo lahko oplemenitili tudi zaradi nekaterih posebnosti. »V vrtcu imamo prostor za likovno in glasbeno ustvarjalnico ter naravoslovno-tehnično igralnico, kar bo predstavljalo prijetno ustvarjalno in učno okolje za več generacij otrok v Škofji Loki,« je dejala Janja Bogataj. Posebnost je tudi senzorna soba za otroke s posebnimi potrebami. Vrtec sta gradili podjetji Riko Hiše in Kovinar z Jesenic, slednji je vrtcu ob odprtju podaril donacijo v vrednosti pet tisoč evrov. Donacijo pa je vrtec za opremo ustvarjalnih igralnic prejel tudi od Rotary kluba Škofja Loka.

»Novi Vrtec Kamnitnik bo nudil odlične pogoje vrtčevskim otrokom ter njihovim vzgojiteljem in vzgojiteljicam. Umeščen med zelenje, kakovostno zasnovan in izdelan je namreč pravi vrtni in vrtčevski raj. Tudi v njem se odraža usmeritev 'zelena Loka – modro mesto', saj je narejen z upoštevanjem najmodernejših okoljskih smernic in bo njegovo delovanje okolju prijazno. Prepričan sem, da bodo to občutili tudi naši malčki in malčice,« je ob odprtju novega Vrtca Kamnitnik veselje in ponos izrazil tudi župan Tine Radinja. Občina Škofja Loka velja za demografsko stabilno okolje, po besedah župana Radinje pa je tudi dobra organiziranost predšolske vzgoje eden od razlogov, da se prebivalstvo lepo veča. Ker to sproža stalno povpraševanje za vpis otrok v organizirano javno predšolsko varstvo, si v občini prizadevajo za čim večjo vključenost otrok v javni vrtec. Z novo zgrajenim Vrtcem Kamnitnik bodo to lahko zagotovili. Vrtci na območju občine bodo lahko sprejeli več kot devetsto otrok.

Večina oddelkov v Vrtcu Kamnitnik je začela delovati v ponedeljek, trije novi oddelki za prvo starostno obdobje bodo začeli delovati postopno, dva januarja, eden pa februarja. Vanj se selijo otroci iz dosedanjega oddelka Čebelica, ki je deloval v dijaškem domu.

V Škofji Loki so zelo ponosni na novi vrtec, ki so ga začeli načrtovati pred štirimi leti, lani avgusta začeli graditi, dogradili letošnjo jesen in uporabno dovoljenje zanj dobili ob koncu oktobra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?