Župan Tine Radinja in ravnateljica vrtca Janja Bogataj sta prerezala trak novega Vrtca Kamnitnik. / Foto: Primož Pičulin

Odprli nov vrtec za več kot tristo otrok

V ponedeljek je tristo predšolskih otrok naselilo novi Vrtec Kamnitnik v Škofji Loki. V petnajstih oddelkih, med njimi sta tudi dva razvojna, je prostora za 330 otrok. Prvič v zgodovini imajo loški vrtci tudi lastno kuhinjo, ki bo lahko kuhala tudi za vse druge vrtčevske enote v občini.

Škofja Loka – V petek so v Škofji Loki na območju nekdanje vojašnice odprli novi Vrtec Kamnitnik. Skupna vrednost projekta je znašala okoli 7,5 milijona evrov, od tega je občina kot edini investitor dobila 1,5 milijona evrov od Eko sklada, kajti vrtec je zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih in velja za »skoraj nič­energijski« vrtec. Stavba je umeščena pod hrib Kamnitnik, po katerem je dobil tudi ime, razprostira se na deset tisoč kvadratnih metrih površine, od tega je polovica zunanjih zelenih površin otroških igrišč.

Zgrajen je v dveh nadstrop­jih, iz vsakega je neposreden izhod brez stopnic v zeleno okolje. Kot je ob odprtju poudarila ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj, ima zdaj vrtec prvič v svoji zgodovini lastno kuhinjo, in čeprav so s prejšnjim ponudnikom prehrane dobro sodelovali, so tega nadvse veseli. V centralni kuhinji bodo tako lahko pripravili do 1300 obrokov dnevno in tako s hrano oskrbovali tudi druge vrtčevske oddelke v občini.

Vrtec ima 15 oddelkov, od tega štiri za prvo in devet za drugo starostno obdobje, dva oddelka sta razvojna za otroke s posebnimi potrebami. Ravnateljica Bogatajeva ga je ob odprtju označila kot gradbeni in arhitekturni čudež, vrtčevsko dejavnost pa bodo lahko oplemenitili tudi zaradi nekaterih posebnosti. »V vrtcu imamo prostor za likovno in glasbeno ustvarjalnico ter naravoslovno-tehnično igralnico, kar bo predstavljalo prijetno ustvarjalno in učno okolje za več generacij otrok v Škofji Loki,« je dejala Janja Bogataj. Posebnost je tudi senzorna soba za otroke s posebnimi potrebami. Vrtec sta gradili podjetji Riko Hiše in Kovinar z Jesenic, slednji je vrtcu ob odprtju podaril donacijo v vrednosti pet tisoč evrov. Donacijo pa je vrtec za opremo ustvarjalnih igralnic prejel tudi od Rotary kluba Škofja Loka.

»Novi Vrtec Kamnitnik bo nudil odlične pogoje vrtčevskim otrokom ter njihovim vzgojiteljem in vzgojiteljicam. Umeščen med zelenje, kakovostno zasnovan in izdelan je namreč pravi vrtni in vrtčevski raj. Tudi v njem se odraža usmeritev 'zelena Loka – modro mesto', saj je narejen z upoštevanjem najmodernejših okoljskih smernic in bo njegovo delovanje okolju prijazno. Prepričan sem, da bodo to občutili tudi naši malčki in malčice,« je ob odprtju novega Vrtca Kamnitnik veselje in ponos izrazil tudi župan Tine Radinja. Občina Škofja Loka velja za demografsko stabilno okolje, po besedah župana Radinje pa je tudi dobra organiziranost predšolske vzgoje eden od razlogov, da se prebivalstvo lepo veča. Ker to sproža stalno povpraševanje za vpis otrok v organizirano javno predšolsko varstvo, si v občini prizadevajo za čim večjo vključenost otrok v javni vrtec. Z novo zgrajenim Vrtcem Kamnitnik bodo to lahko zagotovili. Vrtci na območju občine bodo lahko sprejeli več kot devetsto otrok.

Večina oddelkov v Vrtcu Kamnitnik je začela delovati v ponedeljek, trije novi oddelki za prvo starostno obdobje bodo začeli delovati postopno, dva januarja, eden pa februarja. Vanj se selijo otroci iz dosedanjega oddelka Čebelica, ki je deloval v dijaškem domu.

V Škofji Loki so zelo ponosni na novi vrtec, ki so ga začeli načrtovati pred štirimi leti, lani avgusta začeli graditi, dogradili letošnjo jesen in uporabno dovoljenje zanj dobili ob koncu oktobra.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...