Na odprtju razstave: (z leve) avtor razstavljenih del Janez Praprotnik, umetnostna zgodovinarka Melita Ažman in umetniški vodja LD Kranj Klavdij Tutta / Foto: Cveto Zlate

Digitalni svet v grafiki

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava akademskega slikarja Janeza Praprotnika z naslovom Odsev digitalnega sveta v grafiki.

Kranj – Akademski slikar Janez Praprotnik sodi v starejšo generacijo umetnikov in deluje tako na področju slikarstva kot tudi grafike. Ta je v njegovem življenju zavzela pomembno mesto. Z njo se srečuje vse od srednje šole, bila je del njegove poklicne poti, svoje mesto pa je našla tudi v njegovem prostem času in tako ji je ostal zvest vse do današnjih dni. Njegova ljubezen do nje je prerasla iz klasičnih grafičnih tehnik vse tja do računalniško obdelanih in izdelanih del. Z digitalno grafiko, s katero se tokrat predstavlja v Kranju, se je začel ukvarjati pred 15 leti, kljub začetnemu odporu do računalnika, ki ga je bil primoran uporabljati v službene namene, se je z njim počasi spoprijateljil. Odprle so se mu nove možnosti, spoznal je prednosti ugodnega ter plodnega delovnega okolja, v katerem ni bilo treba čakati na rezultate oziroma sledi časovno obsežnih procesov, na katerih končni produkt ni mogel več vplivati. Tako je klasično grafiko izpodrinila digitalna. S študijem programov, namenjenih obdelavi fotografij in risanja, je začel odkrivati različne poglede in aspekte, ki so ob pomoči eksperimentalnih tehnik in iger s filtri ter raznimi orodji začeli dobivati novo podobo.

Sklop predstavljenih del zaobjema organsko, geometrijsko in figuralno zgodbo. »Tako v slikarski kot tudi kolažni in klasični grafični tehniki najdemo predhodne rešitve, neposredno navezujoče se na zdajšnja dela, kar le še potrjuje njegov idejni koncept nadgradnje te faze umetniškega ustvarjanja, v kateri je našel svoje mesto in zadoščenje. V zagrizenosti raziskovalne duše, ki vsekakor preveva njegova dela, prihaja do spoznanja, razčlenjevanja in izničevanja predmetnega ter figuralnega sveta kot tudi čiste deformacije in prehoda v abstraktno fluidno maso organske prvinskosti,« je ob razstavi povedala umetnostna zgodovinarska Melita Ažman.

Razstava del Janeza Praprotnika bo na ogled do 14. decembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...