Avtor knjige Primož Hieng z novim turističnim vodnikom – tokrat za invalide / Foto: osebni arhiv avtorja

Tudi invalidi so lahko turisti

Izšel je turistični vodnik za invalide, s katerim je avtor Primož Hieng vsem, ki uporabljajo invalidske vozičke ali so kako drugače hendikepirani, predstavil dvainpetdeset slovenskih znamenitosti oziroma izletov – za vsak teden v letu enega. V njem je tudi dvanajst točk z Gorenjskega.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas od 12 do 13 odstotkov invalidov. Gre za populacijo od 240 tisoč do 260 tisoč prebivalcev.

Turističnim vodnikom najrazličnejših vrst, ki jih na naših knjižnih policah zares ne manjka, se je nedavno pridružil še eden z naslovom Z vami bom na rajžo šel, ki pa je prav poseben.

V njem se avtor Primož Hieng z Brezovice pri Ljubljani, ki je knjigo izdal pri založbi Harlekin No. 1, namreč posveti bolj ali manj znanim in priljubljenim turističnim destinacijam na Slovenskem (in eni v Avstriji), ki so prijazne invalidom in drugim gibalno oviranim osebam, delno tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim.

Primož Hieng je izkušen publicist, pisec in fotograf, ki je doslej izdal že sedem turističnih vodnikov za odrasle in enega za otroke, poleg tega pa še sedem knjig s fotografijami iz zraka, do zamisli za pisanje turističnega vodnika za invalide pa je prišel skorajda po naključju.

»Za začetku letošnjega poletja sem se ponovno znašel v imenitno urejenem Muzeju jaslic nas Brezjah. Ko sem občudoval, kako so spretne roke z vsega sveta oblikovale svoje videnje Kristusovega rojstva, sem se spomnil na številno ne tako zanemarljivo skupino ljudi. Ko so mi na Brezjah pojasnili, da si lahko tudi invalidi ogledajo jaslice in vse, kar je z njimi povezano v muzeju, sem sklenil, da prav invalidom, gibalno oviranim, hendikepiranim ali kakorkoli že rečemo ljudem, ki jih je po svoje prizadela narava ali nesreča, namenim turistični vodnik. Lahko v 52 tednih leta vidijo kaj novega, spoznajo kaj lepega in se kaj tudi naučijo, pa čeprav so priklenjeni na voziček oziroma si pri hoji pomagajo z berglami, hojico ali drugimi pripomočki? To je bil zame svojevrsten izziv, a bolj ko se je seznam turističnih, zgodovinskih, kulturnih, cerkvenih in drugih zanimivosti daljšal, bolj me je navdajal optimizem, da zadanega cilja ne bo tako težko uresničiti,« pravi Primož Hieng, ki je z naslovom vodnika invalidom želel sporočiti, naj zdaj le rečejo domačim, prijateljem ali znancem: »Z vami bom na rajžo šel!«

In katere turistične znamenitosti so prijazne invalidom? Poglejmo si, katere z Gorenjskega je avtor uvrstil na svoj seznam: grad in posestvo Brdo (Brdo pri Kranju), bazilika Marija pomagaj in Muzej jaslic na Brezjah, dolina Kamniške Bistrice, Gorenjski muzej v Kranju, rovi pod starim mestom v Kranju, Slovenski planinski muzej v Mojstrani, Nordijski center Planica, Radovljico, ki se ponaša z nazivom občina po meri invalidov, cerkev sv. Marjete na Šmarjetni gori nad Kranjem, Kamp Šobec, gostinsko točko na Trojanah s priljubljenimi krofi, Arboretum Volčji Potok v kamniški občini in izvir jezerske slatine na Zgornjem Jezerskem.

Opise znamenitosti spremljajo tudi informacije za invalide, kot so, kje invalidi lahko parkirajo, ali so poti asfaltirane, kje imajo urejene sanitarije za invalide, katere zanimivosti so opisane tudi z brajlovo pisavo za slepe, kje se invalidi lahko tudi varno kopajo, katere zanimivosti so dostopne z dvigali in podobno.

Avtor Primož Hieng meni, da je bilo opravljeno veliko in pomembno delo, saj gre za prvi in popolni vodnik za invalide v Sloveniji, bralcem in uporabnikom pa želi le še: »Lepe poti, prijetne izlete in predvsem – brez ovir!«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?