Avtor knjige Primož Hieng z novim turističnim vodnikom – tokrat za invalide / Foto: osebni arhiv avtorja

Tudi invalidi so lahko turisti

Izšel je turistični vodnik za invalide, s katerim je avtor Primož Hieng vsem, ki uporabljajo invalidske vozičke ali so kako drugače hendikepirani, predstavil dvainpetdeset slovenskih znamenitosti oziroma izletov – za vsak teden v letu enega. V njem je tudi dvanajst točk z Gorenjskega.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas od 12 do 13 odstotkov invalidov. Gre za populacijo od 240 tisoč do 260 tisoč prebivalcev.

Turističnim vodnikom najrazličnejših vrst, ki jih na naših knjižnih policah zares ne manjka, se je nedavno pridružil še eden z naslovom Z vami bom na rajžo šel, ki pa je prav poseben.

V njem se avtor Primož Hieng z Brezovice pri Ljubljani, ki je knjigo izdal pri založbi Harlekin No. 1, namreč posveti bolj ali manj znanim in priljubljenim turističnim destinacijam na Slovenskem (in eni v Avstriji), ki so prijazne invalidom in drugim gibalno oviranim osebam, delno tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim.

Primož Hieng je izkušen publicist, pisec in fotograf, ki je doslej izdal že sedem turističnih vodnikov za odrasle in enega za otroke, poleg tega pa še sedem knjig s fotografijami iz zraka, do zamisli za pisanje turističnega vodnika za invalide pa je prišel skorajda po naključju.

»Za začetku letošnjega poletja sem se ponovno znašel v imenitno urejenem Muzeju jaslic nas Brezjah. Ko sem občudoval, kako so spretne roke z vsega sveta oblikovale svoje videnje Kristusovega rojstva, sem se spomnil na številno ne tako zanemarljivo skupino ljudi. Ko so mi na Brezjah pojasnili, da si lahko tudi invalidi ogledajo jaslice in vse, kar je z njimi povezano v muzeju, sem sklenil, da prav invalidom, gibalno oviranim, hendikepiranim ali kakorkoli že rečemo ljudem, ki jih je po svoje prizadela narava ali nesreča, namenim turistični vodnik. Lahko v 52 tednih leta vidijo kaj novega, spoznajo kaj lepega in se kaj tudi naučijo, pa čeprav so priklenjeni na voziček oziroma si pri hoji pomagajo z berglami, hojico ali drugimi pripomočki? To je bil zame svojevrsten izziv, a bolj ko se je seznam turističnih, zgodovinskih, kulturnih, cerkvenih in drugih zanimivosti daljšal, bolj me je navdajal optimizem, da zadanega cilja ne bo tako težko uresničiti,« pravi Primož Hieng, ki je z naslovom vodnika invalidom želel sporočiti, naj zdaj le rečejo domačim, prijateljem ali znancem: »Z vami bom na rajžo šel!«

In katere turistične znamenitosti so prijazne invalidom? Poglejmo si, katere z Gorenjskega je avtor uvrstil na svoj seznam: grad in posestvo Brdo (Brdo pri Kranju), bazilika Marija pomagaj in Muzej jaslic na Brezjah, dolina Kamniške Bistrice, Gorenjski muzej v Kranju, rovi pod starim mestom v Kranju, Slovenski planinski muzej v Mojstrani, Nordijski center Planica, Radovljico, ki se ponaša z nazivom občina po meri invalidov, cerkev sv. Marjete na Šmarjetni gori nad Kranjem, Kamp Šobec, gostinsko točko na Trojanah s priljubljenimi krofi, Arboretum Volčji Potok v kamniški občini in izvir jezerske slatine na Zgornjem Jezerskem.

Opise znamenitosti spremljajo tudi informacije za invalide, kot so, kje invalidi lahko parkirajo, ali so poti asfaltirane, kje imajo urejene sanitarije za invalide, katere zanimivosti so opisane tudi z brajlovo pisavo za slepe, kje se invalidi lahko tudi varno kopajo, katere zanimivosti so dostopne z dvigali in podobno.

Avtor Primož Hieng meni, da je bilo opravljeno veliko in pomembno delo, saj gre za prvi in popolni vodnik za invalide v Sloveniji, bralcem in uporabnikom pa želi le še: »Lepe poti, prijetne izlete in predvsem – brez ovir!«

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...