Z novim prizidkom k zdravstevenmu domu, ki ga imajo od jeseni, so se pogoji za zaposlene in za bolnike izboljšali, zdravnikov pa v Radovljici še vedno primanjkuje. / Foto: Gorazd Kavčič

Nič več novih pacientov

Tudi zdravniki v Radovljici ne registrirajo več novih pacientov. Zdravstvena oskrba je kljub temu zagotovljena za vse, ki jo potrebujejo; tiste, ki (še) nimajo izbranega osebnega zdravnika, pa za zdaj usmerjajo v Žirovnico, na Jesenice in v Škofjo Loko.

»Tistim, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, pri katerem bi se lahko registrirali. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni.«

Radovljica – Podobno kot drugod na Gorenjskem imajo tudi v radovljiškem zdravstvenem domu kadrovske težave, a te niso tako pereče kot v nekaterih drugih zdravstvenih domovih, zagotavlja direktorica Maja Petrovič Šteblaj, ki je s trenutnim stanjem nedavno seznanila tudi radovljiški občinski svet. »Zdravniki Zdravstvenega doma Radovljica zaradi pomanjkanja kadra trenutno s soglasji opravljajo delo preko zakonskih normativov. Vsi zdravniki družinske medicine imajo doseženo glavarino, kot je določena v aneksu s splošnim dogovorom, zato niso dolžni sprejemati novih bolnikov. Na spretni strani zdravstvenega doma je naveden seznam zdravnikov Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki teh pogojev še ne izpolnjujejo in lahko registrirajo nove bolnike. Najbližji zdravnik, ki izvaja registracijo, je v Žirovnici,« je pojasnila.

Kljub temu, zagotavljajo v zdravstvenem domu, družinski zdravniki občanov občine Radovljica ne odklanjajo. »Osebam, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, ki bi registriral. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni. Takšno obravnavo vodimo kljub temu, da s tem vplivamo na financiranje zdravstvenih storitev,« je pojasnila direktorica in zagotovila, da vodstvo aktivno išče dodaten kader preko razpisov doma in v tujini.

Poudarja še, da je na območju občine kljub kadrovskim težavam še vedno zagotovljeno 24-urno delovanje službe nujne medicinske pomoči.

»Ministrstvo za zdravje za delovanje službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenemu domu Radovljica priznana enega zdravnika in eno diplomirano medicinsko sestro, za neodvisno delovanje službe NMP pa bi jih potrebovali najmanj pet. Kadrovski izpad že več kot leto dni dokaj uspešno rešujejo z zdravniki, ki imajo opravljen strokovni izpit, a še nimajo specialistične licence, zaradi česar zdravnikom, ki delajo v ambulanti družinske medicine, med rednim ordinacijskim časom ni več treba sočasno delati še v ambulanti nujne medicinske pomoči,« je pojasnila Maja Petrovič Šteblaj. »Seveda je to le kratkoročna rešitev, saj bi mladi zdravniki radi čim hitreje prišli do specializacije, ker pomeni, da dela zdravnik po strokovnem izpitu v našem zdravstvenem domu povprečno pol leta.«

Kot še poudarja direktorica, pa bodo morali, če želijo v Radovljici tudi v prihodnje obdržati 24-urno službo nujne medicinske pomoči, na dolgi rok zaposliti vsaj še dva specialista družinske medicine, ki se bosta brez omejitev nadurnega dela vključevala v omenjeno službo.

V Zdravstvenem domu Radovljica je trenutno zaposlenih šest specialistov družinske medicine in dva specialista pediatrije, zaposleni sta tudi dve specializantki družinske medicine ter 2,5 specializantke pediatrije; eno specializantko si delijo s Tržičem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

megla
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

14/21

ponedeljek

15/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....