Z novim prizidkom k zdravstevenmu domu, ki ga imajo od jeseni, so se pogoji za zaposlene in za bolnike izboljšali, zdravnikov pa v Radovljici še vedno primanjkuje. / Foto: Gorazd Kavčič

Nič več novih pacientov

Tudi zdravniki v Radovljici ne registrirajo več novih pacientov. Zdravstvena oskrba je kljub temu zagotovljena za vse, ki jo potrebujejo; tiste, ki (še) nimajo izbranega osebnega zdravnika, pa za zdaj usmerjajo v Žirovnico, na Jesenice in v Škofjo Loko.

»Tistim, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, pri katerem bi se lahko registrirali. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni.«

Radovljica – Podobno kot drugod na Gorenjskem imajo tudi v radovljiškem zdravstvenem domu kadrovske težave, a te niso tako pereče kot v nekaterih drugih zdravstvenih domovih, zagotavlja direktorica Maja Petrovič Šteblaj, ki je s trenutnim stanjem nedavno seznanila tudi radovljiški občinski svet. »Zdravniki Zdravstvenega doma Radovljica zaradi pomanjkanja kadra trenutno s soglasji opravljajo delo preko zakonskih normativov. Vsi zdravniki družinske medicine imajo doseženo glavarino, kot je določena v aneksu s splošnim dogovorom, zato niso dolžni sprejemati novih bolnikov. Na spretni strani zdravstvenega doma je naveden seznam zdravnikov Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki teh pogojev še ne izpolnjujejo in lahko registrirajo nove bolnike. Najbližji zdravnik, ki izvaja registracijo, je v Žirovnici,« je pojasnila.

Kljub temu, zagotavljajo v zdravstvenem domu, družinski zdravniki občanov občine Radovljica ne odklanjajo. »Osebam, ki se priseljujejo, razložimo, da trenutno ni zdravnika, ki bi registriral. Svetujemo jim, naj ostanejo pri sedanjem osebnem zdravniku. Če ga nimajo in imajo zdravstvene težave, pa jih seveda vzamemo v oskrbo, za katero poskrbi zdravnik z najmanj opredeljenimi osebami, ki jih obravnava enako kot tiste, ki so pri njem opredeljeni. Takšno obravnavo vodimo kljub temu, da s tem vplivamo na financiranje zdravstvenih storitev,« je pojasnila direktorica in zagotovila, da vodstvo aktivno išče dodaten kader preko razpisov doma in v tujini.

Poudarja še, da je na območju občine kljub kadrovskim težavam še vedno zagotovljeno 24-urno delovanje službe nujne medicinske pomoči.

»Ministrstvo za zdravje za delovanje službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenemu domu Radovljica priznana enega zdravnika in eno diplomirano medicinsko sestro, za neodvisno delovanje službe NMP pa bi jih potrebovali najmanj pet. Kadrovski izpad že več kot leto dni dokaj uspešno rešujejo z zdravniki, ki imajo opravljen strokovni izpit, a še nimajo specialistične licence, zaradi česar zdravnikom, ki delajo v ambulanti družinske medicine, med rednim ordinacijskim časom ni več treba sočasno delati še v ambulanti nujne medicinske pomoči,« je pojasnila Maja Petrovič Šteblaj. »Seveda je to le kratkoročna rešitev, saj bi mladi zdravniki radi čim hitreje prišli do specializacije, ker pomeni, da dela zdravnik po strokovnem izpitu v našem zdravstvenem domu povprečno pol leta.«

Kot še poudarja direktorica, pa bodo morali, če želijo v Radovljici tudi v prihodnje obdržati 24-urno službo nujne medicinske pomoči, na dolgi rok zaposliti vsaj še dva specialista družinske medicine, ki se bosta brez omejitev nadurnega dela vključevala v omenjeno službo.

V Zdravstvenem domu Radovljica je trenutno zaposlenih šest specialistov družinske medicine in dva specialista pediatrije, zaposleni sta tudi dve specializantki družinske medicine ter 2,5 specializantke pediatrije; eno specializantko si delijo s Tržičem.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...