Jožef Kokl in Darko Miklavčič sta izročila priznanje Frana Lakmayerja čebelarki Vidi Studen / Foto: Gorazd Kavčič

Srečanje gorenjskih čebelarjev

Čebelarsko društvo Franc Lakmayer Preddvor, ki že štirinajst let prireja srečanje gorenjskih čebelarjev pod čebelarsko lipo, je svoje goste tokrat povabilo v preddvorski kulturni dom.

Preddvor – Letošnje srečanje se je le simbolično imenovalo srečanje pod čebelarsko lipo, saj pozna jesen ni najbolj naklonjena srečanjem na prostem. Preddvorski čebelarji se sicer radi srečujejo pod čebelarsko lipo pri vrtcu, še eno lepo točko pa so lani dobili z odkritjem spomenika Franu Lakmayerju v grajskem parku. Po tem možu češkega rodu, ki je v letih od 1908 do 1929 kot duhovnik deloval v Preddvoru in je znan po svoji knjigi Umni čebelar, ki je bogat vir čebelarskega znanja, so si preddvorski čebelarji dali ime. O tem je na srečanju spregovoril predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Jožef Kokl. Iz kronike o njihovem vzorniku pa je tudi razbrati, da je bil Lakmayer ne le duhovnik in umni čebelar, pač pa tudi pobudnik kulturnega, gospodarskega in športnega življenja v teh krajih. Ustanovil in upravljal je hranilnico in posojilnico. Leta 1932 pa je bil na njegovo pobudo zgrajen tudi kulturni dom. Za prihodnje leto želijo, da bi ga poimenovali po Lakmayerju, je povedal Kokl.

Govoril je o pomenu čebel za ohranjanje narave, njegovim besedam pa je pritegnil tudi predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič. Perčič je v Preddvoru predstavil letošnjo dobrodelno akcijo gorenjskih čebelarjev, od katerih bo vsak daroval pol kilograma medu za obdaritev socialno ogroženih družin. V imenu občine je v županovi odsotnosti zbrane pozdravil občinski svetnik Josip Ekar, besedo pa povzel tudi ravnatelj Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor Bogdan Sušnik. V šoli si prizadevajo poslanstvo čebelarjev po varovanju narave prenašati na mlade, za prihodnje leto pa napoveduje ustanovitev čebelarskega krožka, kjer bodo člani domačega čebelarskega društva v pomoč kot mentorji. Na srečanju je čebelarsko društvo podelilo priznanje Frana Lakmayerja. Letos ga je bila deležna dolgoletna članica in marljiva čebelarka Vida Studen. Na prireditvi so s prisrčnimi nastopi na temo narave in čebel nastopili otroci iz preddvorske šole.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?