Jožef Kokl in Darko Miklavčič sta izročila priznanje Frana Lakmayerja čebelarki Vidi Studen / Foto: Gorazd Kavčič

Srečanje gorenjskih čebelarjev

Čebelarsko društvo Franc Lakmayer Preddvor, ki že štirinajst let prireja srečanje gorenjskih čebelarjev pod čebelarsko lipo, je svoje goste tokrat povabilo v preddvorski kulturni dom.

Preddvor – Letošnje srečanje se je le simbolično imenovalo srečanje pod čebelarsko lipo, saj pozna jesen ni najbolj naklonjena srečanjem na prostem. Preddvorski čebelarji se sicer radi srečujejo pod čebelarsko lipo pri vrtcu, še eno lepo točko pa so lani dobili z odkritjem spomenika Franu Lakmayerju v grajskem parku. Po tem možu češkega rodu, ki je v letih od 1908 do 1929 kot duhovnik deloval v Preddvoru in je znan po svoji knjigi Umni čebelar, ki je bogat vir čebelarskega znanja, so si preddvorski čebelarji dali ime. O tem je na srečanju spregovoril predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Jožef Kokl. Iz kronike o njihovem vzorniku pa je tudi razbrati, da je bil Lakmayer ne le duhovnik in umni čebelar, pač pa tudi pobudnik kulturnega, gospodarskega in športnega življenja v teh krajih. Ustanovil in upravljal je hranilnico in posojilnico. Leta 1932 pa je bil na njegovo pobudo zgrajen tudi kulturni dom. Za prihodnje leto želijo, da bi ga poimenovali po Lakmayerju, je povedal Kokl.

Govoril je o pomenu čebel za ohranjanje narave, njegovim besedam pa je pritegnil tudi predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič. Perčič je v Preddvoru predstavil letošnjo dobrodelno akcijo gorenjskih čebelarjev, od katerih bo vsak daroval pol kilograma medu za obdaritev socialno ogroženih družin. V imenu občine je v županovi odsotnosti zbrane pozdravil občinski svetnik Josip Ekar, besedo pa povzel tudi ravnatelj Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor Bogdan Sušnik. V šoli si prizadevajo poslanstvo čebelarjev po varovanju narave prenašati na mlade, za prihodnje leto pa napoveduje ustanovitev čebelarskega krožka, kjer bodo člani domačega čebelarskega društva v pomoč kot mentorji. Na srečanju je čebelarsko društvo podelilo priznanje Frana Lakmayerja. Letos ga je bila deležna dolgoletna članica in marljiva čebelarka Vida Studen. Na prireditvi so s prisrčnimi nastopi na temo narave in čebel nastopili otroci iz preddvorske šole.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...