Milijonska razlika v investicijah

Občinski svet v Preddvoru je prvič obravnaval proračun za leto 2020. V njem je predvidenih skoraj štiri milijone evrov prihodkov in dobrih 4,1 milijona evrov odhodkov. Glede na dogodke v letu 2019 se je proračun za prihodnje leto sprostil v delu zadolževanja za dobrih dvesto tisoč evrov.

Proračun za leto 2020 zajema tri večje investicije: modernizacijo državne ceste Tupaliče, Športni park Preddvor in cesto proti Vokam.

Preddvor – Občinski proračun za prihodnje leto vsebuje nekaj zelo pomembni vsebin, ki niso bile praksa preteklih proračunov. Kot je pojasnil župan Rok Roblek, je ena tovrstnih vsebin uskladitev in dopolnitev gradiva v zvezi z izrednimi prihodki, ki so se zgodili v začetku oktobra in so imeli za posledico poplačilo kreditov in sprostitev prostih sredstev za investicije v delu, ki je bil prej namenjen plačevanju kreditov in vodenju kreditnih pogodb. »V predlogu proračuna je zato ena od večjih sprememb temeljno povečanje sredstev – gre za milijonsko razliko v investicijah – na kontu režijskega obrata, ki vključuje splošno projektno dokumentacijo. Sredstva, ki smo jih prejeli iz naslova dediščine in daril občanov, bomo porabili za pripravo in realizacijo projektov,« je pojasnil župan.

Proračun za leto 2020 zajema tri večje investicijske projekte v skupni vrednosti osemsto tisoč evrov. Prva je modernizacija državne ceste Tupaliče, kjer je sočasno z rekonstrukcijo ceste predvidena gradnja kanalizacije in spremljajoče infrastrukture od pločnika do javne razsvetljave in avtobusne postaje. Druga investicija zajema nogometno igrišče v Športnem parku Preddvor in tretja realizacijo ceste proti Vokam. Svetniki so se podrobneje dotaknili vprašanja ceste, saj jih je zmotila visoka vrednost investicije. Ta znaša 320 tisoč evrov za izgradnjo približno dvesto metrov dolge ceste od šole do Šiške in mostu čez lokalni potok. Župan je pojasnil, da gre pri vrednosti za oceno projektanta, obenem pa izrazil prepričanje, da bo končna cena nižja. Svetniki so predlagali, da bi preostali denar namenili za izgradnjo pločnika med Belo in Preddvorom, ki trenutno v proračunu ni predvidena.

Novosti proračuna so tudi nakup gasilskega vozila za Gasilsko reševalno službo Kranj, polovično znižanje subvencij omrežnin za komunalo ter povečanje splošne proračunske rezervacije s šest na trideset tisoč evrov. Večje spremembe se obetajo pri projektu hiše v Kokri poleg šole, ki je bila po besedah župana kupljena pred leti z namenom ureditve okolice šole predvsem za zagotovitev površin za rekreacijo in druženje občanov. »Glede na stanje v hiši, ki je zelo vlažna in nima urejenega solidnega načina ogrevanja, bi bil vložek v obnovo izredno visok. Predlog je, da se hiša poruši in preuredi v nekaj parkirnih mest in prostor za manjše zunanje igrišče,« je povedal župan. Letos je občina zaključila enega večjih projektov, in sicer LAS – Zelena naselja, prišlo je tudi do združitve manjših turističnih projektov in prenosa sredstev na Zavod za turizem Preddvor, občina pa zanje ne predvideva denarja.

Svetniki so v dolgi razpravi podali še nekaj predlogov, na primer okrepitev tekočega investicijskega vzdrževanja cest in proračunskih sredstev za šport, otroška igrišča, novorojenčke in prireditve. Izrazili so željo po obnovi pločnika na mostu pri Kračmanu, nakupu občinskega vozila in opozorili na nujnost obnove Doma krajanov Bela. Postavili so tudi vprašanje o ureditvi okolice jezera Črnava, za katero je predvidenih nekaj manj kot 140 tisoč evrov. Poleg ureditve obale jezera pa nameravajo postaviti tudi mobilni objekt za nudenje turističnih informacij in zagotovitev osnovne gostinske ponudbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.