Trol pod železniškim mostom: priljubljena turistična točka. / Foto: Igor Kavčič

Lenin in trol

Amerika od Jimija do Jima (2)

Z okrog 745 tisoč prebivalci se Seattle – razprostira se med slanim Tihim oceanom in sladkovodnim jezerom Washington sredi zelene narave in se ga zato drži ime smaragdno mesto – med ameriškimi mesti uvršča na 18. mesto. Prirast prebivalstva v zadnjih letih je več kot dvajsetodstoten, kar nam razjasni voznik Uberja Mark, eden redkih Američanov, ki so že slišali za Slovenijo. »Imate čudovito Blejsko jezero. Moja hči je bila pred leti na Bledu in ni mogla prehvaliti njegovih lepot.« Odkar je pred 15 leti v Seattle prišel Google, število prebivalcev vztrajno narašča, v mestu pa med drugim posluje še en dober zaposlovalec – Amazon. Voznik pojasni, da letališče postaja premajhno glede na velik obseg prometa na njem. Google je sicer v okrožju Fremont in je ravno letos poleti v okrožju Kirkland odprl še eno poslovno stavbo.

Fremont je tudi sicer zanimiv severni del Seattla, kjer mestne oblasti želijo prepoznavnost doseči tudi s postavitvami javnih plastik. Po vsem mestu ne manjka kipov, npr. že omenjenega Hendrixa, na ulici najdemo spomenik umrlim gasilcem, znan je kip kovača, v predelu mesta Bellevue so postavili Mahatmo Gandhija, na tržnici Pike Place Market se obiskovalci slikajo ob pujsku »šparovčku«, v Fremontu, kjer ob duhovitem kipu Čakajoč na avtobus lahko počakate tudi vi, pa sta daleč najbolj prepoznavna Troll iz Fremonta in več metrov visok kip Vladimirja Iljiča Uljanova - Lenina.

Zanimiva je zgodba, kako se je kip kontroverzne osebnosti iz zgodovine dvajsetega stoletja znašel v ZDA. Bronast kip, ki tehta več kot sedem ton, je desetletje ustvarjal bolgarski kipar Emil Venkov. Leta 1988 so ga postavili na Slovaškem (takrat še Češkoslovaškem), a je ta že po letu dni, v času žametne revolucije in demokratičnih sprememb, doživel usodo mnogih kipov iz časa socializma. Ameriški veteran Lewis Carpenter, ki je poučeval na Poljskem, je odkril padli kip in ga dal pripeljati v Seattle, namenil ga je postaviti za centralno točko restavracije s slovaško kulinariko. Ker je leta 1994 umrl v avtomobilski nesreči, do tega ni prišlo, družini pa so poleg kipa ostali še dolgovi. Oblast v okrožju Fremnot se je odločila spoštovati Carpenterjevo željo o postavitvi kipa v javnem prostoru. Ko so ga leta 1995 postavili na prvotni lokaciji, je imel ta na sebi oznako, da je naprodaj za 150 tisoč dolarjev z zahtevo, da ga kupec ne pretopi. Cena je sedaj že dvojna, a je kip na novi lokaciji še vedno v lasti družine. Nanj ob različnih priložnostih postavljajo bolj ali manj posrečene dodatke, od božičnih lučk do raznih oblačil in umetniških instalacij. Lenina so celo zamenjevali z Lennonom, pa so ga zato nekoč oblekli v znanega Beatla, da so ljudje le spoznali, da si nista prav nič podobna. Kljub kontroverznosti Lenin v Seattlu vendarle dokazuje, da je umetnost tista, ki preživi vsako politiko.

Pozornost vzbuja tudi kip Fremont Troll, ki so ga ob podpori skupnosti ustvarili štirje avtorji. Izbran je bila na odprtem javnem razpisu. Kip je visok 5,5 metra, težak šest ton in je izdelan iz železobetona. Stoji pod mostom z železniško progo, leta 2005 pa so ulico, ki gre mimo in se je dotlej imenovala Severna 34. ulica, preimenovali v Avenijo trola. Pa naj še kdo reče, da se Američani ne znajo iti.


Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !