Dan slovenske hrane

V petek je bil dan slovenske hrane. Otrokom v vrtcih in osnovnih šolah pa tudi odraslim v nekaterih javnih zavodih so ta dan postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom z živili iz lokalnega okolja, na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je »pristojno« za hrano, pa so se vsem udeleženim v prehranski verigi – kmetijskim gospodarstvom, zadrugam, živilsko-predelovalnim obratom in trgovcem – zahvalili s sporočilom »Hvala za naš super zajtrk!«.

Takšen dan, kot je bil petkov, je predvsem priložnost za razmišljanje o prehranjevalnih navadah, o uživanju kakovostne hrane iz lokalnega okolja in s kratkimi dobavnimi verigami, o pomenu rednega uživanja zajtrka, o skrbnem ravnanju s hrano in z odpadki, ki nastanejo pri uživanju hrane. Rezultati prizadevanj na tem področju se že kažejo, še veliko delo nas čaka. Zadnja raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki med drugim preučuje prehranski slog prebivalstva v letu 2016, kaže, da se več kot polovica odraslih prebivalcev Slovenije prehranjuje nezdravo, da osem odstotkov prebivalcev v Sloveniji nikoli ne zajtrkuje, da je več kot dve tretjini odraslih, starih od 55 do 74 let, predebelih in da je pri mlajših ta delež nekoliko manjši, vendar po strokovnih ocenah še vedno skrb vzbujajoče visok. Še bi lahko naštevali ...

Dan slovenske hrane je namenjen predvsem ozaveščanju otrok, a tudi odraslih, ki v gospodinjstvih odločajo o nakupih hrane in porabi denarja za hrano. Tisti, ki živijo pod pragom revščine ali blizu njega, niti ne morejo kaj dosti izbirati, ampak v trgovini preprosto izberejo najcenejšo hrano, preostali bi si glede na prihodke lahko privoščili kakovostnejšo in praviloma tudi nekoliko dražjo hrano, a »šparajo« prav pri hrani. Za nekatere so bolj kot hrana pomembne druge dobrine, recimo luksuzen avto, lepo stanovanje, drago potovanje.

A kakorkoli že je, še dobro je, da so potrošniki pripravljeni posegati tudi po uvoženi hrani. Domače namreč nimamo dovolj. Žita, mesa, zelenjave, krompirja in svežega sadja pridelamo manj, kot bi ga potrebovali, še posebej to velja za ekološke pridelke in izdelke. Zaupanje v slovensko hrano, še posebej v hrano z oznako Izbrana kakovost Slovenija, pa se povečuje. Vse več potrošnikov po trgovinah sprašuje za poreklo pridelkov in izdelkov, a za to, da postajajo vse bolj »zvedavi«, so krive tudi prehranske afere – zadnja med njimi afera s slabim avstrijskim mesom –, ki sejejo dvome o povsem prehransko varni (slovenski) hrani in zmanjšujejo zaupanje potrošnikov v sistem nadzora.

Oddaj svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-6/2

četrtek

-1/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 09:47, 11. december

Ne vem, sem v dvomih. Ali imamo velik problem? Plastične cevi se na sliki vidijo zelo plitko v zemlji! Verjetno so neki standardi kako globo...

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.