Vreme ... bo

Prejšnjo sredo se je s pobočja nad vasjo Belca v Zgornjesavski dolini spet utrgal zemeljski plaz. Okoli dvajset tisoč kubičnih metrov zemlje, skalovja in podrtega drevja sicer za zdaj ne ogroža vasi pod seboj, je pa zasulo del nove gozdne ceste, ki so jo začeli graditi po lanskem jesenskem neurju, v katerem se je prav tako odtrgal velikanski kos pobočja, zaradi česar je zemeljski plaz zajezil hudourniški potok Belca in posledično poplavno ogrozil vas v dolini.

Lansko jesensko neurje je zelo prizadelo tudi tržiško občino, kjer prav zdaj zaključujejo prva večja sanacijska dela, za katera je država letos zagotovila skoraj dva milijona evrov, občina pa še približno en milijon. Za zdaj jim je uspelo sanirati približno polovico vse nastale škode, pravijo pa, da bi za temeljito sanacijo poškodovanega samo v naslednjem letu potrebovali vsaj še dobrih 3,5 milijona.

Potem ko nas je še ves oktober v indijanskem poletju grelo toplo jesensko sonce, smo se z začetkom novembra morali soočiti s kratkimi, turobnimi novembrskimi dnevi. Prejšnji teden se je spet začelo deževje, ki se vleče in vleče in ob katerem si ne moremo kaj, da ne bi z negotovostjo pogledovali v struge rek, ki iz ure v uro naraščajo, se v strahu zapeljali v podvoz, ki ga poplavlja podtalnica, in pogledovali proti pobočjem, ki grozijo, da bodo zdrsela v dolino. V medijih spremljamo, kako Štajerci s strahom opazujejo naraščanje grozeče Drave. Beremo o milijardni, ne milijonski škodi, ki jo je visoka voda povzročila v Benetkah, gledamo fotografije poplavljenega Pirana in odkritih streh na Idrijskem.

Lani, spomladi, prejšnji teden, včeraj …

Da se narava obnaša drugače, kot se je še pred desetletjem, dvema, je dejstvo, ki ga bodo morali sprejeti tudi tisti, ki sebe in druge prepričujejo, da so globalno segrevanje in z njim povezane naravne ujme le nekaj, s čimer strašijo prenapeti okoljevarstveni aktivisti.

Huda jesenska in spomladanska deževja, narasle vode, orkanski veter, zelene zime in sušna poletja že dolgo niso več izjema, ampak pravilo. Nekaj, na kar moramo računati ves čas in kar moramo upoštevati kot dejstvo. Vedno: takrat, ko bomo risali prostorske načrte, gradili hiše, postavljali žičnice, obdelovali polja in računali proračune, državne in občinske. Postavka »sanacija škode po naravni nesreči« bo morala postati ena od pomembnih točk načrtov pridobivanja in porabe sredstev, tako pač je. Ob ujmah računati na pomoč »od drugod« ne gre več. Povsod, tudi »drugod« se namreč soočamo z naraslimi rekami, orkanskim vetrom, zelenimi zimami in sušnimi poletji. Naravne ujme žal niso več izredne razmere, so tako rekoč vsakodnevna realnost.

Oddaj svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...