Priprava drv za kurjavo

Le suha drva dobro grejejo

V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred začetkom kurilne sezone preverili kakovost drv na slovenskem trgu. Predvsem so želeli preveriti, ali so dovolj suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in onesnaženje zraka.

Kranj – Konec avgusta so tako v trgovskih centrih in v spletnih trgovinah, ki imajo skladišča na različnih koncih države, kupili osem vzorcev bukovih drv, od tega šest v paletah in dva v mrežasti vreči, pri tem pa so za kubični meter (brez stroškov dobave) odšteli od 77,99 do 116,61 evra. Test je pokazal, da drva v dveh vzorcih niso bila dovolj suha in da je bila na polovici vzorcev vidna trohnoba, ki nakazuje, da se je začela razgradnja lesa in s tem zniževanje njegove kurilne vrednosti. Pa ne le to: čeprav so ob naročilu drv poudarili, da želijo srednje debela, narezana na dolžino približno 33 centimetrov, se je na sredini ene od palet drv »skrival« kar zajeten kup zelo drobnih drv, tudi trske so bile vmes.

Po uredbi o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav vsebnost vlage v lesu za kurjenje ne sme presegati 20 odstotkov lesne mase. Kurjenje z bolj vlažnimi drvmi močno obremenjuje okolje, saj se pri tem škodljivi izpusti iz kurilne naprave povečajo tudi do 20 odstotkov, za prav toliko pa se zmanjša izkoristek naprave. V peči in dimniku nastajajo obloge, drva slabše zgorevajo in imajo slabši izkoristek energije, to pa povečuje stroške ogrevanja. Za čim boljše zgorevanje morajo biti izpolnjeni trije pogoji: drva morajo biti dovolj suha, nasekana in primerne velikosti, kurilna naprava mora biti vgrajena v primeren prostor z dovodom zraka in odvodom dimnih plinov, kurilno napravo pa je treba uporabljati v skladu z navodili izdelovalca.

V zvezi potrošnikov svetujejo potrošnikom, da drva za naslednjo kurilno sezono nabavijo spomladi, saj pozimi posekan les vsebuje manj vode, imajo pa tako tudi več časa za izbiro cenovno konkurenčnega dobavitelja in za pripravo prostora za shrambo. Pomembno je, da polena zložijo v pokrite in zračne skladovnice na sončni legi in da polena, debelejša od deset centimetrov, razcepijo. Bukova drva se sušijo dve leti, prav tako drva iz jesena in iz sadnega drevja, drva iz lesa lipe, breze, jelše in smreke od enega do dve leti, hrastova pa od dve do tri leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...