Po ločitvi

Ločitev je največji stres v življenju ločenih. Razen v primeru, ko je ločitev pomenila prekinitev psihičnega, fizičnega ali spolnega nasilja. Pa še tem ljudem ostaja zelo grenak priokus, da jim ni uspelo ohraniti ljubečega odnosa. Pogosto se ločenci obtožujejo, kaj so naredili narobe in česa niso storili. Ostaja le žalostno dejstvo razhoda z osebo, s katero si je nekoč nekdo delil vse – ljubezen, preživetje, otroke, upanje in prihodnost. Po ločitvi še vedno ostajajo starši in morajo ohraniti neki način komunikacije zaradi otrok. Mnogi gojijo jezo in pravi bes, sovraštvo do bivšega, bivše. Obtožujejo, krivijo, razlagajo znancem, kuhajo zamere … vse to delajo iz lastne bolečine, ki pa je največkrat precej starejša od bivšega, bivše. Pogosto je ta vir bolečnine celo v njih samih.

Obstajajo pa tudi ločeni pari, ki ohranijo po razhodu celo prijateljske vezi. Čudno in škoda, le zakaj jim to ni uspelo že prej. V takšnih primerih prej ko slej pride do obojestranskega joka in obžalovanja, priznanja bolečin in napak, ki sta jih delala. Biti sam je hudo, graditi novo zvezo je (spet) naporno. Ali lahko kaj storiva, da bova kljub ločitvi ostala človek človeku človek? Ločimo se vedno zaradi notranjih stisk, ki jih v zakonu nismo zdržali – preveč je bilo s strani partnerja ponižanja, sramotenja, obtoževanja, nezvestobe, jeze, včasih pravega nasilja, kritiziranja, odsotnosti … in v nas se je prebujalo preveč občutkov zapostavljenosti, zavrženosti, samote, preveč občutkov manjvrednosti, nesprejemanja … Na njihovo žalost se teh in podobnih tem ne pred in še manj po ločitvi zakonci oz. partnerji ne dotikajo. Kjer se po ločitvi vzpostavi približno znosen, človeški, normalen odnos, je v obojestransko korist pogledati na skupno zgodovino. Zakaj – zato, da se izognemo ponavljanju. Vprašajmo svojo bivšo ženo, kaj sem delal, ko sem te najbolj prizadel. Naštela nam bo veliko naših nepravilnosti, pogosto pravih bedarij, ki smo jih počeli. Če smo pravi moški, bomo zdržali te pripovedi brez branjenja in prepričevanja. Nadaljujemo z npr.: »Kaj je bilo zate ob meni najtežje?« Poslušajmo, bomo vsaj končno izvedeli, kaj naša dejanja povzročijo na drugi strani. Kadar dobro in sočutno poslušamo ter se nam uspe vživeti v svet drugega in vidimo svoja neprava dejanja v drugih očeh, nam ne preostane drugega, kot da preprosto rečemo: »Oprosti.« Nič več in nič manj. Nato prosimo, če lahko opišemo še sami sebe. Kaj smo pogrešali v odnosu? Kje nismo bili slišani, spoštovani, kje smo bili prezrti, neupoštevani, zaničevani … in kako se je vse to prelevilo v jezo ali umik iz odnosa.

Vsaj po ločitvi nima nikakršnega smisla iskanje junaka in branjenje svojega prav. Predvsem pa ni treba čakati predolgo in odlašati s pogovori, kot jih opisujemo.

Oddaj svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 79 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-5/4

četrtek

-3/11

petek

-2/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 5. december 2019

Dvakrat v neznano

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 5. december 2019

Motivi iz narave

PRIREDITVE / Kranj - Primskovo, 5. december 2019

Šahovski turnir

PRIREDITVE / Tržič, 5. december 2019

Praznični čas v Tržiču

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, 5. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 5. december 2019

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 5. december 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Jesenice, 6. december 2019

Ob 150-letnici Kranjske industrijske družbe

 

 
 

 

 
 
 

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))

V eksploziji plina poškodovanih šest oseb / 16:35, 4. december

Po enih informacijah se je to na tej lokaciji že dogajalo. Če je to res, kako to, da ob taki intervenciji ni bia zagotovljena varnost. Kje s...

Milijonar, a brez denarja / 13:16, 3. december

Ne razumem, zakaj je moral napisat knjigo?
Po mojem še ni dojel vsega in bo moral še enkrat na isto pot.
Pa še to dvomim, če mu bo kaj nucal.

Tuji investitorji so tudi zgled / 06:02, 3. december

Kjer ni političnega kadra, tam je razvoj.

Tuji investitorji so tudi zgled / 05:16, 3. december

»Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.
/////////////////
Alias Primož, tole te mora pa fesjt pečt.

hehehe

Gorenjska proga bo čakala boljše čase / 10:13, 2. december

132€ tam bi moralo biti 'ob letnem povečanju 3%'