Direktorica OOZ Domžale Karolina Kalan

Upokojeni podjetniki morajo biti slišani

Tako so prepričani na Obrtno-podjetniški zbornici Domžale – prvi pri nas, ki osrednje pozornosti ne namenja zgolj aktivnim obrtnikom in podjetnikom, ampak tudi mladim, vse bolj pa tudi upokojenim obrtnikom.

Če bo interes upokojenih obrtnikov na Gorenjskem velik, bodo svoj poslovni model za starejše na OOZ Domžale z veseljem predstavili tudi drugim gorenjskim OOZ, za zdaj pa jim bodo z nasveti pomagali v Domžalah.

Domžale – Obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Domžale je minuli teden pripravila 1. Festival podjetništva v Domžalah, ki pa je bil v nečem prav poseben. »Če je bila občina Domžale v preteklosti zibelka obrtništva v Sloveniji, ena najmočnejših obrtniških občin, tudi sedaj želimo orati ledino s prvim festivalom podjetništva, ki smo ga posebej posvetili generaciji tretjega življenjskega obdobja, česar ni doslej naredil še nihče. Evropske raziskave kažejo, da bo do leta 2030 vsak tretji Evropejec starejši od 65 let. Na to se bomo morali pripraviti – tudi podjetja, ki bodo morala spremeniti svoje poslovne modele. Zato smo se letos odločili, da preverimo, ali naši starejši sploh imajo interes, voljo in željo aktivno sodelovati pri soustvarjanju podjetništva še naprej. Odzivi so bili fenomenalni,« pravi namestnica direktorice OOZ Domžale Mellanie Grudniik in dodaja, da so se s starejšimi na posebni delavnici pogovarjali o povsem konkretnih primerih, kako hobi spremeniti v posel, kako na stara leta delati in zaslužiti, ne da bi si s tem ogrozili pokojnino, in ali so zagonska podjetja oz. startupi možni tudi v tretjem življenjskem obdobju.

Da so izkušnje upokojencev neprecenljive, ugotavlja tudi direktorica OOZ Domžale Karolina Kalan, ki poudarja, da starejših na tem področju zares ne bi smeli podcenjevati. Številni pravijo, da so v mladih letih delali za preživetje, na stara leta pa bi radi za dušo. »Glede na staranje prebivalstva moramo spodbujati podjetnost nasploh – v prav vseh generacijah. Osnovno poslanstvo OOZ naj bi bilo pokrivanje aktivne generacije obrtnikov in podjetnikov, mi pa vidimo to sliko širše. Skupaj z občino si želimo postati nacionalni center podjetništva. Šli bomo po korakih in pokrivali vse generacije. V zadnji triadi domžalskih osnovnih šol že nekaj let izvajamo dneve podjetništva, napovedujemo tudi uvedbo podjetniške bralne značke. Za aktivno generacijo – ne samo za podjetnike in obrtnike, ampak za vse, ki so aktivni na trgu – bomo uvedli akademijo podjetnosti, ki se ji bo lahko pridružil kdorkoli, obenem pa bomo imeli še program za tretje življenjsko obdobje,« je na novinarski konferenci povedala Kalanova in napovedala, da bodo junija 2021 v Domžalah organizirali osemdnevni prvi vseslovenski festival podjetništva na nacionalni ravni.

Starejše bodo v podjetnost vključili v treh segmentih, in sicer s programom starejši za starejše (da aktivni starejši pomagajo dementnim, gibalno oviranim, bolehnim starejšim), mladi za starejše (da mladi starejšim pomagajo pri različnih vsakodnevnih opravilih) in starejši za mlade (da starejši s svojimi dolgoletnimi izkušnjami – pa ni nujno, da samo s podjetniškimi, ampak tudi življenjskimi – znajo mladim povedati, kaj je v življenju vredno, česa se držati).

Z OOZ Domžale aktivno sodeluje tudi Občina Domžale, ki skupaj z Inštitutom za socialno varstvo dela obširno raziskavo in analizo o starejših in njihovih potrebah v lokalni skupnosti, ugotovitve, zbrane na prvem festivalu podjetništva v Domžalah, pa bodo zapisali v strategijo za podjetništvo in gospodarstvo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/25

sreda

14/30

četrtek

14/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Predlagajo novo lokacijo doma / 18:04, 7. julij

In Župan, daj priznaj, da ste ta dovoz pri bazenu tudi falili. Pa ne mi govorit, da nimaš nič pri tem!! In falili ste tudi obnovo bazena!! ...

Predlagajo novo lokacijo doma / 17:02, 7. julij

In zahtevamo odgovor, kam je šel ali gre denar od izterjanih kazni v 'coni 30'. Gre za denarce, čez 60 000 € na sezono. Če kdo to vprašnj...

Domovi za starejše med ogrožena območja / 15:17, 7. julij

Ekonomija se pa krči kak meduza na sunci.

Predlagajo novo lokacijo doma / 14:28, 7. julij

In pazite to! župan&company predlaga novo lokacijo, čeprav bi se dela že morala začet. Vam povem epilog? Vse bo šlo v tri krasne, od EU n...

Predlagajo novo lokacijo doma / 13:49, 7. julij

Obup, kako je ta župan (SLS) nesposoben, z ekipo vred! "Bi, ne bi... znervirajo vse stanovalce.... zdaj bi drugje - pa se ne da, ker inve...

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!