Ivanka Berčan je magistrica socialnega dela in predsednica društva Žarek.

Pot v odraslost in njene stranpoti

»Mladostnik se išče, eksperimentira, preizkuša meje,« je dejala Ivanka Berčan in poudarila, da je zelo pomembno, da mu starši postavljajo jasne meje. »Pri svojem delu pogosto srečujem starše, ki so odvisni od odziva otrok. Sprašujejo se: Ali bo moja odločitev otroku všeč? To je zelo nevarno, saj se od staršev pričakujeta trdna življenjska naravnanost in moralni kompas,« je opozorila.

»Najstnik se bo vedno zaletaval v zid, zato zid mora zdržati. Naj bo zato ta zid iz trdnih materialov,« je Berčanova pozvala starše.

»Ne delajte stvari namesto otrok! S tem, kar naredijo sami, krepijo notranjo moč, pridobivajo občutek, da zmorejo. Treba je krepiti njihovo sposobnost za samostojnost in jih naučiti, kako naj sami rešujejo probleme oziroma izzive.«

»Pri prehodu iz osnovne v srednjo šolo so me začele zanimati druge stvari, s katerimi sem mislil, da se bom počutil bolje in bolj priljubljen,« je zapisal eden od članov Skupnosti Žarek o tem, kdaj je zavil na stranpot.

Osrednji dogodek letošnjega Meseca boja proti odvisnosti v občini Jesenice je bilo tematsko predavanje z naslovom Pot v odraslost in njene stranpoti. Predavanje je potekalo v sredo v Kolpernu, predavateljica pa je bila Ivanka Berčan, dolgoletna članica LAS Občine Jesenice in predsednica društva Žarek, sicer pa magistrica socialnega dela.

Odraščanje je naporno že samo po sebi, je poudarila, saj se pri mladostnikih pojavljajo novi občutki, pojavi v telesu in psihičnem počutju. Mladostniki se srečujejo z mnogimi ponudbami, možnostmi, pa tudi strahovi in dvomi vase, za to obdobje sta značilni negotovost in identitetna zmeda. Pogosto je tudi eksperimentiranje in različna tvegana vedenja.

»Mladostnik se išče, eksperimentira, preizkuša meje,« je dejala. Po besedah Berčanove v Sloveniji vlada prevelika toleranca do alkohola, zelo nevarna je uporaba marihuane, ki je lahko sprožitelj duševnih bolezni, prihaja do zlorabe najrazličnejših vrst drog, tudi zdravil. Po mnenju Berčanove je vzrok vseh zdrsov na stranpoti nizka samopodoba mladostnika. Dejavniki tveganja so še odsotnost staršev, nerazumevanje, ločitev, dolgotrajna brezposelnost, pomanjkanje topline, duševne motnje pri starših … Na drugi strani so varovalni dejavniki medsebojna povezanost v družini, dobra komunikacija, skrbni starši, varno družinsko okolje, obenem pa trdne družinske norme in morala.

Kot je poudarila Berčanova, je zelo pomembno, da se starši z mladostnikom pogovarjajo, obenem pa mu postavljajo jasne meje.

»Pri svojem delu pogosto srečujem starše, ki so odvisni od odziva otrok. Sprašujejo se: Ali bo moja odločitev otroku všeč? To je zelo nevarno, saj se od staršev pričakujeta trdna življenjska naravnanost in moralni kompas,« je opozorila. Mladim je treba pomagati, da pridobijo sposobnost odločanja in prevzemanja odgovornosti za posledice svojih odločitev. »Predvsem pa je treba krepiti njihovo notranjo moč in realen pogled nase in na svoje sposobnosti,« je dodala.

Berčanova je predstavila preventivni program Dnevni center: Naj mladih ne vzgaja ulica, ki deluje na Jesenicah. Vsako popoldne ga obišče kar okrog trideset otrok in mladostnikov, strokovne delavke pa se trudijo, da jih podpirajo pri zdravem načinu odraščanja. Na ta način mladi krepijo notranjo moč za spoprijemanje z izzivi odraščanja in za razvoj pozitivnih vidikov osebnosti. Kot je dejala Berčanova, v dnevnem centru ta čas najbolj 'zažigajo' kuharske delavnice. »Sicer je potem treba pomiti posodo, a že preživijo,« je dodala v smehu.

Pod okriljem društva Žarek pa deluje tudi komuna Skupnost Žarek v Bohinju, kjer pomagajo odvisnikom od droge in alkohola. V društvu delajo tudi s starši, in kot je poudarila Berčanova, droga ne izbira; kjer je največ denarja, jo je še celo največ.

A kljub vsem izzivom je predavanje izzvenelo optimistično; krepiti je treba pozitivne vrednote, kot so prijaznost, sprejemanje drugačnosti, pomoč drug drugemu, odpuščanje in spoštovanje, kar vse pomaga pri vračanju s stranpoti na prave poti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...