Poštarji izpogajali tudi dvig plač

V Sindikatu poštnih delavcev so s torkovim dogovorom glede stavkovnih zahtev zadovoljni, tudi vodstvo Pošte Slovenije ocenjuje, da dogovor omogoča vzdržno poslovanje družbe.

Ljubljana – Pogajalski skupini Pošte Slovenije in Sindikata poštnih delavcev (SPD) sta v torek pozno zvečer po večurnih pogajanjih dosegli dogovor glede stavkovnih zahtev, kar je omogočilo preklic stavke v sredo opolnoči. Med drugim so se dogovorili, da se bodo v letu 2020 s 1. januarjem in s 1. julijem povišale osnovne plače za delovna mesta v poštnem prometu od I. do vključno VII. tarifnega razreda na način, da se bo masa plač vsakič povišala za 3,75 milijonov evrov, torej skupno za 7,5 milijona evrov na letni ravni. Tak dogovor je za poslovanje Pošte Slovenije vzdržen, je poudarilo vodstvo družbe, ki je sicer pred stavko opozarjalo, da bi ugoditev zahtevi po desetodstotnem zvišanju plač pomenila dodatnih dvanajst milijonov evrov na letni ravni, kar bi za družbo pomenilo večmilijonsko izgubo v prihodnjem letu. O končni oceni škode dvodnevne stavke je v tem trenutku še preuranjeno govoriti, vsekakor pa Pošta Slovenije izvaja vse aktivnosti in ukrepe za omilitev njenih posledic, so še dodali.

Pogajalski strani sta se dogovorili tudi, da bo Pošta poleg 312 novo zaposlenih v letu 2019 do konca marca 2020 dodatno povečala število zaposlenih v poštnem prometu za 35 delavcev in nadalje na osnovi dogovorjenih kadrovskih kazalnikov (bolniška odsotnost, koriščenje dopusta, opravljene nadure, viški ur ...) prilagajala število zaposlenih. Poleg tega bodo tako kot letos tudi v prihodnjem letu imeli dve referenčni obdobji za izplačilo presežkov ur. Do zdaj je bilo namreč predvideno le eno, 12-mesečno referenčno obdobje, zahteva sindikata pa je bila uvedba treh referenčnih obdobij. Revizijo izjave o varnosti z oceno tveganja ter okvirno analizo in zdravstveno oceno delovnih mest v poštnem prometu pa bodo izvedli v letu 2021, in ne v letu 2020, kot je zahteval sindikat.

V SDP-ju so z dogovorom zadovoljni in bi takšnega sprejeli že pred stavko, če bi jim ga delodajalec seveda ponudil, je dejal predsednik SDP Saša Gržinič. Glede zahteve o desetodstotnem dvigu plač je razložil, da je ta temeljila na bazi okoli tisoč njihovih članov, ki so razvrščeni od I. do V. tarifnega razreda, kar bi pomenilo povišanje plač za okoli 100 evrov bruto. »Ker pa se je stavki pridružilo tudi veliko zaposlenih, ki niso naši člani, smo morali v pogajanjih misliti tudi nanje, tako da se bodo plače povišale tudi v VI. in VII. tarifnem razredu, skupno torej za okoli 5800 zaposlenih. Kakšen bo dvig plače za posamezno delovno mesto, bomo določili v prihodnjem tednu, do zdaj smo se le dogovorili, da se masa plač v letu 2020 poveča dvakrat za 3,75 milijona evrov,« je še povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-5/9

sobota

-4/9

nedelja

3/8

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. december 2019

Tradicionalni izlet v neznano

IZLETI / Kranj, 7. december 2019

Tradicionalni izlet v neznano

IZLETI / Kranj, 7. december 2019

Adventni ogled Zagreba

OBVESTILA / Jesenice, 7. december 2019

Potica v krušni peči

IZLETI / Brezje pri Tržiču, Kranj, 7. december 2019

Adventno romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kropa, 7. december 2019

Božična pošta s štampiljkami

OBVESTILA / Škofja Loka, 7. december 2019

Meritve krvnega tlaka in sladkorja

PRIREDITVE / Šenčur, 7. december 2019

Dan godle

 

 
 

 

 
 
 

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 11:27, 6. december

Primož, ne razumeš, to je instalacija.
Zavarovalnica se norčuje iz denarja, to je to.
Žalostno!
Zame osebno imajo večjo umetniško vrednost potičke v peskovniku.

Drugo cev bodo gradili Turki / 09:12, 6. december

Namig za našega Dončiča iz Kamnika: za vsako vlogo pritožbe na izbiro izvajalca del naj država uvede takso v vrednosti 5% cene izbranega izv...

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 08:39, 6. december

In dejansko ji nekdo za to multimedijsko kvazi umetnost plačuje??

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 07:28, 6. december

"Steklo, oglje, sol v harmoniji"
------------------
Boh se vas usmil.

Čas za štiripasovnico / 18:56, 5. december

Meni je to krožišče nevarno! b.k. ! Saj res, kako se vozijo kolesarji iz Krana u Šenčur? Po luftu?

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))