Poštar stavka le dva dneva

Poštar zvoni samo dvakrat, so sredi 80. let prejšnjega stoletja začela prepevati Čudežna polja. Če danes parafraziramo refren skoraj ponarodele pesmi, bi lahko zapisali, da poštar stavka samo dva dneva. Natanko toliko časa, od ponedeljka opolnoči do srede opolnoči, je namreč ta teden potekala poštarska stavka, prva v zgodovini Pošte Slovenije.

Stavko je 25. oktobra napovedal Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih sindikatov v državnem podjetju. Glede na to, da sta oba sindikata februarja letos s poslovodstvom družbe že sklenila stavkovni dogovor, je bila napoved stavke vsaj majhno presenečenje. Zavez iz dogovora delodajalec ne izpolnjuje v pričakovanem tempu, zaposleni so še vedno preobremenjeni in tudi preslabo plačani, v običajnem socialnem dialogu pa ni bilo možno rešiti ključnih vprašanj, je opozorili sindikat, ki je zato med drugim zahteval zaposlitev dodatnih tristo ljudi in desetodstotni dvig plač. Prav na slednji zahtevi so se v zadnjih dneh najbolj lomila kopja med obema pogajalskima skupinama. Zvišanje izplačil za letošnje in prihodnje leto smo že uredili s februarskim dogovorom, poleg tega ne moremo pristati na pogoje, ki bi lahko zamajali poslovanje družbe, je pred začetkom stavke sporočalo vodstvo Pošte Slovenije. Sindikat pa je vztrajal pri svojem.

Morda je vodstvo Pošte na podlagi izkušenj izpred osmih mesecev, ko je bila tedaj napovedana stavka preklicana tik pred zdajci, tokrat nekoliko taktiziralo. Morda. Zagotovo pa je vrag odnesel šalo, ko se je že na prvi dan stavke izkazalo, da v njej sodeluje več kot polovica zaposlenih, zaradi česar so se pojavile resne težave predvsem v jutranji dostavi in pri dostavi paketov, težjih od deset kilogramov. Čeprav, to moram priznati, je Pošta Slovenije prav takšen paket k nam domov dostavila tudi med potekom stavke. Nismo spraševali, kako je bilo to mogoče, bili pa smo zelo zadovoljni …

Kakorkoli že, vodstvo Pošte je že v ponedeljek popoldne stavkajočim ponudilo roko s sporočilom, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač, a ne za desetino, ker bi to pomenilo dodatnih 12 milijonov evrov na leto, kar bi družbo pahnilo v negativno poslovanje. V torek popoldne so vnovič sedli za mizo in se po osmih urah razšli z novim dogovorom. Tudi za dvig plač so se dogovorili. Resda te poštarjem ne bodo zrasle za toliko, kot so zahtevali, še vedno pa se bo masa plač na Pošti Slovenije na letni ravni povišala za 7,5 milijona evrov.

P. S. V torek je bilo kar nekaj nejevolje, a petkov izvod Gorenjskega glasa vam je poštar v nabiralnik znova dostavil že zjutraj.

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...