Korak k urejanju kanjona

Večina kranjskih mestnih svetnikov je podprla odlok o urejanju kanjona Kokre, kar je pomemben korak k ureditvi tega območja mesta.

Odlok določa prostorsko ureditev območja kanjona Kokre, pogoje za gradnjo novih objektov, pogoje za ureditev utrjenih in zelenih površin, pogoje za varovanje okolja in ohranjanje narave ter pogoje za gradnjo okoljske, energetske in elektronske komunikacijske infrastrukture.

Kranj – »Staro mestno jedro in kanjon Kokre sta z odlokom zavarovana že od 1983 kot kulturna in naravna znamenitost. Namen izdelave Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) je ureditev območja kanjona Kokre kot rekreacijskih in zelenih površin mesta. Strokovne podlage za OPPN so nastale na podlagi javnega natečaja v letu 2009, prvo nagrado za najboljšo rešitev pa je prejela družba Jereb in Budja arhitekti. Leta 2016 se je nato začela priprava OPPN, v okviru tega pa so potekale številne delavnice, na katere so bili vabljeni lastniki, nosilci urejanja prostora, zainteresirana javnost ter krajevna skupnost. Delavnice so bile zelo aktivne in vsi so imeli priložnost dati pripombe in povedati svoje želje,« je pred obravnavo povedala Mihaela Šuštar Gruber iz Urada za okolje in prostor na kranjski občini, Rok Jereb pa je dodal, da dokument ureja urbanistične pogoje glede tega, kaj se bo dogajalo v kanjonu Kokre.

»Dokument je posledica dolgotrajnega dogovarjanja z vsemi nosilci urejanja prostora, predvsem z Zavodom za varstvo narave, Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Agencijo RS za okolje, ki imajo v tem okolju zelo striktna navodila,« je povedal Jereb in pojasnil, da bo del območja kanjona namenjen za športno dejavnost, predviden je nov most za povezavo Planine s Pungertom, obnovljen bo dostop v rove, prav tako se obeta rekonstrukcija jezu.

»Kanjon je razdeljen na tri različne cone. Cona na jugozahodu je bolj turistična, osrednja cona je rekreativno-športna, zadnja pa je predvsem naravna, saj so tam posegi v okolje najbolj omejeni,« je tudi pojasnil Rok Jereb.

Svetniki so prostorski akt, ki bo omogočal načrtovano ureditev kanjona in pomeni dopolnitev že obstoječe infrastrukture, povečanje dostopnosti in prehodnosti območja, v prvi obravnavi podprli.

»Zdaj nas čaka veliko dela, saj želimo kanjon Kokre ohraniti v obliki, kot je, predvsem pa ga ponuditi občanom naše občine in ga ne nameniti predvsem turistom. Vemo namreč, da so marsikje težave zaradi množičnega turizma in zato bo treba najti pravo ravnovesje,« je po seji povedal župan Matjaž Rakovec in dodal, da se z odlokom ureja področje od mostu pri gostilni Arvaj do izliva Kokre v Savo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...