Korak k urejanju kanjona

Večina kranjskih mestnih svetnikov je podprla odlok o urejanju kanjona Kokre, kar je pomemben korak k ureditvi tega območja mesta.

Odlok določa prostorsko ureditev območja kanjona Kokre, pogoje za gradnjo novih objektov, pogoje za ureditev utrjenih in zelenih površin, pogoje za varovanje okolja in ohranjanje narave ter pogoje za gradnjo okoljske, energetske in elektronske komunikacijske infrastrukture.

Kranj – »Staro mestno jedro in kanjon Kokre sta z odlokom zavarovana že od 1983 kot kulturna in naravna znamenitost. Namen izdelave Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) je ureditev območja kanjona Kokre kot rekreacijskih in zelenih površin mesta. Strokovne podlage za OPPN so nastale na podlagi javnega natečaja v letu 2009, prvo nagrado za najboljšo rešitev pa je prejela družba Jereb in Budja arhitekti. Leta 2016 se je nato začela priprava OPPN, v okviru tega pa so potekale številne delavnice, na katere so bili vabljeni lastniki, nosilci urejanja prostora, zainteresirana javnost ter krajevna skupnost. Delavnice so bile zelo aktivne in vsi so imeli priložnost dati pripombe in povedati svoje želje,« je pred obravnavo povedala Mihaela Šuštar Gruber iz Urada za okolje in prostor na kranjski občini, Rok Jereb pa je dodal, da dokument ureja urbanistične pogoje glede tega, kaj se bo dogajalo v kanjonu Kokre.

»Dokument je posledica dolgotrajnega dogovarjanja z vsemi nosilci urejanja prostora, predvsem z Zavodom za varstvo narave, Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Agencijo RS za okolje, ki imajo v tem okolju zelo striktna navodila,« je povedal Jereb in pojasnil, da bo del območja kanjona namenjen za športno dejavnost, predviden je nov most za povezavo Planine s Pungertom, obnovljen bo dostop v rove, prav tako se obeta rekonstrukcija jezu.

»Kanjon je razdeljen na tri različne cone. Cona na jugozahodu je bolj turistična, osrednja cona je rekreativno-športna, zadnja pa je predvsem naravna, saj so tam posegi v okolje najbolj omejeni,« je tudi pojasnil Rok Jereb.

Svetniki so prostorski akt, ki bo omogočal načrtovano ureditev kanjona in pomeni dopolnitev že obstoječe infrastrukture, povečanje dostopnosti in prehodnosti območja, v prvi obravnavi podprli.

»Zdaj nas čaka veliko dela, saj želimo kanjon Kokre ohraniti v obliki, kot je, predvsem pa ga ponuditi občanom naše občine in ga ne nameniti predvsem turistom. Vemo namreč, da so marsikje težave zaradi množičnega turizma in zato bo treba najti pravo ravnovesje,« je po seji povedal župan Matjaž Rakovec in dodal, da se z odlokom ureja področje od mostu pri gostilni Arvaj do izliva Kokre v Savo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

-5/7

sobota

-4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 13. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 13. december 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Kamna Gorica, 13. december 2019

Jasna 2019

RAZSTAVE / Milje, 13. december 2019

Jaslice v Hiši čez cesto

GLEDALIŠČE / Zgornje Gorje, 13. december 2019

Scapinove zvijače

PREDAVANJA / Žiri, 13. december 2019

Potopisno predavanje Colorado trail

OBVESTILA / Šenčur, 13. december 2019

Literarna sekcija Društva upokojencev Šenčur vabi

GLEDALIŠČE / Preddvor, 13. december 2019

Premiera gledališke igre Dvigalo

 

 
 

 

 
 
 

Vrstomat v zdravstvenem domu / 12:13, 12. december

Piše se leto 2019 in pisarniška opravila v zdravstvenih zavodih še vedno opravljajo medicinske sestre. Prihajajo novi zdravniki in strokovnj...

100. obletnica nastanka Jugoslavije / 16:50, 11. december

Bla, bla, bla...
Da so vse stranke pokorne diktatu iz Bruslja in apetitom ameriških korporacij je kriv balkan in komunizem??
Eh...

100. obletnica nastanka Jugoslavije / 14:14, 11. december

Mineva 100 let kar so imeli Slovenci idealno možnost ustanoviti svojo narodno državo. Ampak intelekt Slovenca ni dosegal zmožnosti razumevan...

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 14:10, 11. december

Ne bi si želel živeti v teh koncih. Kot izgleda so se lotili izgradnje plinske infrastrukture strokovnjaki iz Kosova in Metohije. Nadzor v S...

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 12:40, 11. december

Tat kriči:Primite tatu!

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 12:08, 11. december

Kdaj bo kako izjavo podal še kdo od odgovornih?
Ajde mafiozoti, z besedo na dan!

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 09:47, 11. december

Ne vem, sem v dvomih. Ali imamo velik problem? Plastične cevi se na sliki vidijo zelo plitko v zemlji! Verjetno so neki standardi kako globo...