Včerajšnje slovesno odprtje centralne Lekarne Kranj / Foto: Tina Dokl

Lekarna Kranj v celoti prenovljena

Gorenjske lekarne so odprle povsem prenovljeno centralno Lekarno Kranj, investicija je stala vsaj 900 tisoč evrov. Lekarna je najsodobnejše opremljena, tehnološko dovršena, prednost napredka pa farmacevtom omogoča več časa za osebni stik s pacientom. Dežurna služba, ki je bila začasno preseljena v Zdravstveni dom Škofja Loka, bo na »stari« lokaciji ponovno začela delovati v ponedeljek, 18. novembra, zvečer.

Kranj – Kot je na včerajšnji slovesnosti ob odprtju prenovljene Lekarne Kranj povedala direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec, je prenova te lekarne njihova največja investicija v zadnjih dvajsetih letih, in to ne le finančno, ampak tudi vsebinsko in organizacijsko. »Stala je okrog 900 tisoč evrov, a je za končno številko še prezgodaj. Kot vse dosedanje smo jo pokrili iz lastnih sredstev, iz presežka prihodkov nad odhodki, ki jih preteženo ustvarimo z opravljanjem dodatne tržne dejavnosti. Zato se našim ustanoviteljicam (gorenjskim občinam) zahvaljujem za zaupanje, da lahko ta denar vlagamo izključno v razvoj lekarniške dejavnosti,« je poudarila Rakovčeva.

Dežurna služba ima po novem čakalnico

Lekarna Kranj je bila zadnjič prenovljena leta 1996 pod vodstvom tedanje direktorice Brede Kosirnik, ko je stavba dobila tudi značilno markantno podobo. V zadnjih triindvajsetih letih se je precej spremenil način izvajanja dejavnosti, še najhitreje gre razvoj naprej na področju informacijske tehnologije. Preuredili so vse prostore lekarne, zamenjali vse inštalacije. Rakovčeva je naštela še druge novosti: »Nimamo več ločenega drogerijskega oddelka, pred prostorom za opravljanje dežurstva smo uredili čakalnico, tako da uporabnikom dežurne lekarne ne bo več treba čakati zunaj. Uredili smo tudi fizično ločen prostor za svetovanje, kjer se zagotavlja diskretnost. Lekarno smo opremili z lekarniškim robotom, virtualnimi policami, elektronskim označevanjem cen. Iz stare lekarne smo ohranili sistem za elektronsko vodenje temperature v hladilnikih in temperature in vlage v prostorih s centralnim nadzorom. V prostor za magistralno izdelavo zdravil smo namestili biološko varno komoro, ki predstavlja pomembno zaščito zaposlenih, kadar delajo z nevarnimi substancami. Prostore za izdelavo sterilnih pripravkov smo ohranili v prvem nadstropju. Stavba je na novo strelovodno opremljena, na novo je urejeno požarno varstvo, pred vhodom v dežurno službo smo namestili defibrilator, ki je dostopen z Bleiweisove ceste.«

Prenova je bila zahtevna tudi organizacijsko. Trajala je približno štiri mesece oz. še traja, ker morajo urediti še nekaj malenkosti. Dežurno službo so v tem času izvajali na lokaciji Zdravstvenega doma Škofja Loka, nazaj jo selijo v ponedeljek, 18. novembra, zvečer.

Odprli tudi Demenci prijazne točke

Kot je še poudarila Romana Rakovec, ves čas delajo tudi na razvoju novih storitev; z včerajšnjim dnem so v Lekarni Kranj in v vseh ostalih enotah Gorenjskih lekarn odprli Demenci prijazne točke. »Lekarna je dobro dostopna točka, zaposleni s strokovnim znanjem prispevamo k večji prepoznavnosti in razumevanju te bolezni ... Cilj izvajanja dodatnih lekarniških storitev je izboljševanje zdravljenja z zdravili, s čimer pripomoremo k večji kakovosti življenja pacientov in k vzdržnemu sistemu financiranja zdravstvenega varstva. Demenca zahteva multidisciplinarni pristop, zato je še posebej pomembno, da se različni akterji povezujemo med seboj.« Kranjski župan Matjaž Rakovec je pohvalil Gorenjske lekarne, ker se odzivajo na potrebe družbe tudi z odprtjem Demenci prijaznih točk, obenem je pohvalil prenovljene prostore ter skrb njihovih zaposlenih za človeka, za naše zdravje.

»Demenca je največji zdravstveni, socialni in finančni problem, ne samo v Sloveniji, ampak po celem svetu. Število bolnikov na žalost hitro narašča, bolezni se pa drži tudi velika stigma, zato je potrebno ozaveščanje o bolezni. V Sloveniji smo v Spominčici začeli s programom, ki je prerasel v nacionalno kampanjo ozaveščanja. Približujemo se že številu dvesto Demenci prijaznih točk. Zelo pomembno je, da točke odpiramo tudi v enotah Gorenjskih lekarn, ker so ravno lekarne vezni člen med družino in zdravnikom, na teh točkah pa so ljudje, ki o demenci veliko vedo in kjer boste lahko dobili podporo, informacije, nasvete,« je povedala predsednica društva Spominčica Štefanija L. Zlobec.

Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je poudaril, da se Lekarna Kranj pridružuje tehnološko dovršenim lekarnam na evropskem nivoju. »Ta lekarna je bila leta 2016 celo prva, ki je v Sloveniji uvedla sistem virtualnih polic, ki omogočajo večjo fleksibilnost, uporabnikom pa ostane več časa za posvet z usposobljenimi farmacevtskimi delavci,« je spomnil Golub. Kot je sklenil, je Lekarna Kranj najsodobneje opremljena. Prednost napredka pa farmacevtom omogoča več časa za osebni stik s pacientom, kar je najpomembnejše.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...