Festival s posladkom

V četrtek se na Jesenicah začenja festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. V sedmih dneh bo na ogled šest odraslih in štiri mladinske tekmovalne predstave, za posladek pa še domača premiera smrtno resne komedije »Vozi, Miško!«.

Največji ljubitelji v času Čufarjevih dni v gledališče pridejo kar dvakrat na dan. Dopoldne so na ogled mladinske, zvečer pa predstave za odrasle.

Jesenice – Dvaintrideset predstav se je prijavilo na letošnji razpis za 32. Čufarjeve dneve, med njimi pa je selektor Iztok Valič izbral šest odraslih in štiri mladinske, ki se bodo predstavile v tekmovalnem delu festivala ljubiteljskih gledališč. Zastor na Čufarjevem odru se bo dvignil v četrtek zvečer, ko bo odprtju sledila že prva tekmovalna predstava Za zmeraj! v izvedbi Igralske skupine pri GTČ Jesenice. Zatem se bodo zvrstile ostale tekmovalne predstave, ob dopoldnevih mladinske, zvečer pa odrasle. Po besedah selektorja Iztoka Valiča so letošnje predstave zelo kakovostne, odlikuje jih raznolikost tematike in gledališkega raziskovanja. »Sprehodili se bomo od tradicionalnega do skrajnosti gledališkega raziskovanja,« je dejal.

Pester bo tudi spremljevalni program, je povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole. Vrhunec bo okrogla miza z naslovom Kam gre ljubiteljsko gledališče, ki jo bo vodil selektor festivala Iztok Valič. Posebno pozornost bodo namenili domačima igralcema, jubilantu Klemenu Klemencu, ki obeležuje petdeset let gledališke dejavnosti, in Ivanu Berlotu - Taubiju, ki je prejemnik Linhartove listine za leto 2018. Poklonili pa se bodo tudi spominu na Srečka Mlinariča, Stanko Geršak in Luko Breganta.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora festivala Borisa Breganta festival vsako leto izpeljejo s proračunom 12 tisoč evrov, pri čemer po tretjino prispevata Občina Jesenice in JSKD, tretjino pa sponzorji, to je jeseniška podjetja. »Jeseniško gospodarstvo ima posluh in se veseli festivala,« je zadovoljen Bregant, ki ga obenem veseli, da je dvorana jeseniškega gledališča v času festivala »včasih premajhna, nikoli pa ni prazna«.

Ob koncu festivala prihodnjo sredo, 20. novembra, bodo podelili Čufarjeve plakete ter priznanje nova gaz, za posladek pa bodo občinstvu poklonili domačo premiero smrtno resne komedije Vozi, Miško!, ki jo je po scenariju za film Ko to tamo peva (Kdo tam poje) priredil in zrežiral Gregor Čušin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/30

četrtek

18/24

petek

14/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2020

Planinsko-pohodniški izlet: Sivka

RAZSTAVE / Tržič, 2. julij 2020

Ljudska glasbila sveta

IZLETI / Naklo, 2. julij 2020

S kolesom na Bled

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 2. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

Planinski tabor na planšariji Dolga njiva

DELAVNICE / Kropa, 3. julij 2020

Delavnica graviranja in cizeliranja

RAZSTAVE / Kamnik, 3. julij 2020

Več kot pogled

 

 
 

 

 
 
 

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Pa naj še kdo reče, da je človek inteligentno bitje.

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Ker te toliko skrbi usoda celega sveta, ti priporočam :

............. BODI PREVIDEN, DA TI KAKŠEN KOMET NE PADE NA GLAVO

Spomin in opomin: nikoli več / 14:05, 2. julij

Komunisti so bili na čelu revolucije, ki je spremenila podobo območja, ki mu danes rečemo Slovenija. Pred letom 45 Slovenija sploh ni obstaj...

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 13:55, 2. julij

Tale gripa je nova realnost s katero se bomo morali naučiti. Upam, da se cel svet čimprej začne zavedat, da karantena ni rešitev za obvarova...

Gradnja skorajda zaključena / 07:30, 2. julij

A elektriko že imajo, a kdo ve?

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 07:25, 2. julij

Če nimaš več babice, verjetno tudi dedija nimaš.
Ja, potem pa vprašaj prvega ki pride mimo.
hhehehe

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 22:00, 1. julij

In nimam babice.. več,
Branko, ti povej kako in kaj?