Festival s posladkom

V četrtek se na Jesenicah začenja festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. V sedmih dneh bo na ogled šest odraslih in štiri mladinske tekmovalne predstave, za posladek pa še domača premiera smrtno resne komedije »Vozi, Miško!«.

Največji ljubitelji v času Čufarjevih dni v gledališče pridejo kar dvakrat na dan. Dopoldne so na ogled mladinske, zvečer pa predstave za odrasle.

Jesenice – Dvaintrideset predstav se je prijavilo na letošnji razpis za 32. Čufarjeve dneve, med njimi pa je selektor Iztok Valič izbral šest odraslih in štiri mladinske, ki se bodo predstavile v tekmovalnem delu festivala ljubiteljskih gledališč. Zastor na Čufarjevem odru se bo dvignil v četrtek zvečer, ko bo odprtju sledila že prva tekmovalna predstava Za zmeraj! v izvedbi Igralske skupine pri GTČ Jesenice. Zatem se bodo zvrstile ostale tekmovalne predstave, ob dopoldnevih mladinske, zvečer pa odrasle. Po besedah selektorja Iztoka Valiča so letošnje predstave zelo kakovostne, odlikuje jih raznolikost tematike in gledališkega raziskovanja. »Sprehodili se bomo od tradicionalnega do skrajnosti gledališkega raziskovanja,« je dejal.

Pester bo tudi spremljevalni program, je povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole. Vrhunec bo okrogla miza z naslovom Kam gre ljubiteljsko gledališče, ki jo bo vodil selektor festivala Iztok Valič. Posebno pozornost bodo namenili domačima igralcema, jubilantu Klemenu Klemencu, ki obeležuje petdeset let gledališke dejavnosti, in Ivanu Berlotu - Taubiju, ki je prejemnik Linhartove listine za leto 2018. Poklonili pa se bodo tudi spominu na Srečka Mlinariča, Stanko Geršak in Luko Breganta.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora festivala Borisa Breganta festival vsako leto izpeljejo s proračunom 12 tisoč evrov, pri čemer po tretjino prispevata Občina Jesenice in JSKD, tretjino pa sponzorji, to je jeseniška podjetja. »Jeseniško gospodarstvo ima posluh in se veseli festivala,« je zadovoljen Bregant, ki ga obenem veseli, da je dvorana jeseniškega gledališča v času festivala »včasih premajhna, nikoli pa ni prazna«.

Ob koncu festivala prihodnjo sredo, 20. novembra, bodo podelili Čufarjeve plakete ter priznanje nova gaz, za posladek pa bodo občinstvu poklonili domačo premiero smrtno resne komedije Vozi, Miško!, ki jo je po scenariju za film Ko to tamo peva (Kdo tam poje) priredil in zrežiral Gregor Čušin.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

sobota

-2/7

nedelja

3/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 14. december 2019

S Kozine v Trst po nekdanji železniški progi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 14. december 2019

Dan štirih letnih časov – zima

GLASBA / Jesenice, 14. december 2019

Praznični tango koncert

PRIREDITVE / Drulovka, 14. december 2019

Spoznajmo Janeza Jalna

PREDAVANJA / Kranj, 14. december 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Radovljica, 14. december 2019

Stop pops 20

GLASBA / Sveti Duh, 14. december 2019

Koncert Helene Blagne

GLASBA / Radovljica, 14. december 2019

Božično-novoletni koncert

 

 
 

 

 
 
 

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 21:29, 13. december

A kakšna država smo mi? Nikakršna vodijo nas sami lopovi in idioti,ki povnijo svoje žepe,zaposlujejo, svojo žlahto ali sboje Ljubice, potem ...

Prešeren, človek iz mesa in krvi / 21:18, 13. december

Alora pridem več k'sno .

A je po Prešeren nabrisal Primičevo Julijo, a jo ni?

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 21:05, 13. december

Kranjski župan ni imel srečne roke pri izbiri izvajalca za projekt Gorki. Če je strankarski kolega še ne pomeni, da je sposoben izvesti taka...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 11:43, 13. december

Naš voz gre po klancu navzdol vedno hitreje. Cerar je spet zamudil priložnost, da bi bil tiho.