Duško Krupljanin, ki je bil na zadnjih volitvah izvoljen v tržiški občinski svet, pravi, da ne bo odnehal in je pri iskanju svoje pravice pripravljen iti vse do Strasbourga. / Foto: arhiv GG

Višji sodniki potrdili sodbo tržiškemu svetniku

Obsodba Tržičana Duška Krupljanina na trinajst mesecev zapora zaradi napada na policista aprila 2017 v središču »šuštarskega mesta« je postala pravnomočna.

Ljubljana – Sodba kranjskega okrožnega sodišča, ki je januarja letos Tržičanu Dušku Krupljaninu zaradi preprečitve uradnega dejanja in napada na uradno osebo, s tem ko je skupaj z bratom Danielom 17. aprila 2017 v središču Tržiča napadel policista, ki je pri tem zaradi strahu za lastno življenje celo opozorilno streljal, januarja letos izreklo kazen trinajst mesecev zapora, je postala pravnomočna. Višje sodišče v Ljubljani je namreč pred kratkim pritožbo obtoženega zavrnilo kot neutemeljeno in sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo v celoti, so pojasnili na kranjskem sodišču.

»Moj odvetnik je odsoten, zato pošta še ni bila dvignjena, tako da odločitve višjega sodišča ne poznam. Če pa res drži, da je bila sodba potrjena, lahko že zdaj napovem, da se bom pritožil na vrhovno sodišče. Ne bom odnehal, šel bom do konca, torej tudi na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, če bo treba,« je včeraj za Gorenjski glas povedal 34-letni občinski svetnik v Tržiču, ki že ves čas zavrača obtožbene očitke. Njegov mlajši brat Daniel je nasprotno napad na policista priznal že na predobravnavnem naroku in je bil pravnomočno obsojen na šest mesecev zapora, ki ga je prestal že s hišnim priporom, v katerem je čakal na začetek kazenskega postopka na kranjskem sodišču.

Tožilstvo je Duška Krupljanina obtožilo, da se je pred dvema letoma in pol v Tržiču med izvajanjem identifikacijskega postopka uprl policistu Miranu Murniku, kar se stopnjevalo v odrivanje policista in udarce. Policist je zato uporabil plinski razpršilec. Krupljanin je po tem s kraja odšel, a se še isto nedeljsko popoldne vrnil in z bratom silovito napadel policista, ki je sedel v službenem avtomobilu. Ker se je policist zbal za svoje življenje, je izvlekel pištolo in izstrelil opozorilni strel.

Starejši od bratov Krupljanin je krivdo na sodišču zanikal, ker da je bil izzvan s strani policista, ki naj bi v postopku ugotavljanja identifikacije prestopil pooblastila. Priznal je, da je policista udaril, a le zato, ker je bil napaden s solzivcem, z njim pa je policist poškropil tudi njegovega štiriletnega nečaka, Danielovega sina, in njegovo mamo. Kasneje se je na kraj vrnil, da razburjenemu Danielu prepreči, da bi policistu storil kaj žalega. V avto je k policistu segel in mu odrinil roko le zato, da je preprečil, da bi policist ustrelil njegovega brata. Zatrdil je, da je policist pištolo nameril v bratovo glavo in da sploh ni nameraval streljati zgolj v opozorilo. »Popolnoma nič nisem kriv. Vse je zmontirano in to bom tudi dokazal,« je na sodišču poudaril Duško Krupljanin, prepričan, da je do incidenta prišlo zaradi maščevanja enega od policistov njegovemu bratu.

Sodni senat kranjskega sodišča mu ni verjel. Kot je ob izreku sodbe pojasnila njegova predsednica Andrijana Ahačič, je tožilstvo v zadostni meri dokazalo, da je policijska patrulja Duška Krupljanina zakonito ustavila in želela izvesti postopek identifikacije, a se je obtoženi temu uprl, zato je bil opozorjen na možnost uporabe prisilnih sredstev, do česar je kasneje tudi prišlo, saj ga je policist Miran Murnik poškropil s solzivcem. Pri tem je verjetno zaradi vetra nekaj solzivca odneslo tudi v oči obtoženčevega nečaka. Glede kasnejšega napada na policista Murnika skupaj z bratom Danijelom Krupljaninom je senat prav tako ugotovil, da obtoženi policista, ki je pri tem opozorilno streljal, ni samo grabil, ampak ga je tudi udarjal.

»Mislim, da so bili prezrti tehtni argumenti obrambe, da policist, ko je ustavil obtoženega, ni ravnal zakonito, da ni imel podlage za legitimiranje, od takrat naprej pa bi morali vse obravnavati drugače. Za drugo dejanje napada na policista pa po mnenju obrambe absolutno ni dokazov za krivdo Duška Krupljanina,« je tedaj pritožbo obrambe na višje sodišče napovedal odvetnik Jaka Šarabon.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.