Včeraj uporabniki poštnih storitev stavke poštnih delavcev še niso močno občutili, že danes bo precej drugače, predvsem pri dostavi časopisov in večjih paketov. / Foto: Tina Dokl

Poštarji stavkajo prvič v zgodovini

Zaradi stavke poštnih delavcev, prve v zgodovini Pošte Slovenije, bo do njenega preklica tudi raznos Gorenjskega glasa potekal z redno dostavo, in ne z jutranjo, kot ste vajeni naročniki.

Vse informacije o poteku poštnega prometa med stavko in motnjah bo Pošta Slovenije sproti objavljala na svoji spletni strani, zagotavljajo. Z dodatnimi vprašanji se lahko uporabniki poštnih storitev obrnejo na klicni center 080 14 00.

Kranj – Včeraj opolnoči so, kot so napovedali že konec oktobra, začeli stavkati poš­tni delavci, prvič v zgodovini Pošte Slovenije. Po besedah Saše Gržiniča, predsednika Sindikata poštnih delavcev, je v stavki včeraj dopoldan sodelovala več kot polovica zaposlenih, tudi številni, ki niso člani sindikata. »Tako je vsaj v prometu, torej poštarji ter sodelavke in sodelavci na poštnih uradih. Na terenu smo bili že ob polnoči ob začetku stavke in prve informacije so bile, da v veliko poštah stavkajo celotni kolektivi ali vsaj tri četrtine. S tako udeležbo v stavki smo zelo zadovoljni, glede na to, da stavkamo prvič doslej,« je razložil. Včeraj sicer uporabniki poštnih storitev stavke še niso v celoti občutili, saj so morali poštarji raznositi vso pošto, ki je prispela do konca tedna, poznalo pa se je že pri raznosu reklam in tudi časopisov, ki jih bodo naročniki do preklica stavke prejemali z redno, in ne z jutranjo dostavo, kar ste danes občutili tudi naročniki Gorenjskega glasa.

Stavki so se včeraj želeli pridružiti tudi nekateri študentje, česar pa delodajalec ni dovolil oziroma je naložil poštnim poslovalnicam, da z njimi takoj prekinejo sodelovanje, je pojasnil Gržinič. »A tudi to, da želijo stavkati celo študentje, pove, da je v Pošti res nekaj narobe,« je pristavil. Po podatkih sindikata je udeležba v stavki uravnotežena po območju celotne države, največjo podporo pa je deležna predvsem na Obali, na Štajerskem in v vseh drugih več­jih centrih.

Med drugim so se ji množično pridružili tudi v Kranju in na Bledu, je dodal Gržinič.

Stavko bodo preklicali, ko se bodo z delodajalcem dogovorili o vseh štirih zahtevah. Te so desetodstotni dvig plač, razbremenitev poštarjev z zaposlitvijo dodatnih 300 ljudi, priprava ocene tveganja za posamezna delovna mesta in poslovalnice ter uvedba krajšega referenčnega obdobja za obračun opravljenih nadur, ki jih delavci nakopičijo zaradi preobilice dela. Do novega kroga pogajanj včeraj ni prišlo, za danes pa v sindikatu že pričakujejo njihovo nadaljevanje. »Menimo, da je skrajni čas, da se usedemo za isto mizo in dogovorimo. Pričakujemo dogovor o vseh štirih zahtevah. Zavedamo se, da ne moremo doseči 100-odstotne izpolnitve vseh zahtev, vendar pa tudi ne moremo pri vseh popustiti, tako da čakamo na predlog delodajalca,« je včeraj povedal Gržinič.

V Pošti Slovenije so pojasnili, da bodo v času stavke v vseh enotah izvajali poštne storitve, ki so jih dolžni izvajati skladno z zakonom o poštnih storitvah in zakonom o stavki. »Dogovorili smo se, da bomo tudi v času stavke izvajali večji nabor storitev, kot to nalaga zakon,« je pojasnila Karmen Lebe Grajf, vodja pogajalcev na delodajalski strani. V vseh enotah bodo tako izvajali prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, do deset kilogramov težkih paketov in vseh nujnih pošiljk ter celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu. Pričakujejo pa motnje pri prenosu nenaslovljene direktne pošte, jutranje dostave časopisov, paketnih pošiljk nad deset kilogramov, paketnih pošiljk z dodatnimi storitvami, logističnih tovorov ter pri prevzemu pošiljk v prostorih strank.

V Pošti poudarjajo, da so v minulih dneh vložili velike napore v uspeh pogajanj s Sindikatom poštnih delavcev in da do stavke ne bi prišlo. Vsebinsko so se poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede 10-odstotnega zvišanja plač, ki bi z dodatnimi 12 milijoni evrov za plače na letni ravni družbo pahnilo v večmilijonsko izgubo, kar bi onemogočilo nadaljnjo nujno transformacijo družbe in ogrozilo obstoječih 6300 delovnih mest, so pojasnili. Poslovodstvo Pošte je predlagalo izplačilo dodatnih 1,5 milijona evrov poslovne uspešnosti za letos, kar pa je sindikat zavrnil. Ob tem dodajajo, da po njihovem mnenju že obstoječ dogovor iz februarja v višini 17,7 milijona evrov bistveno izboljšuje delovne pogoje zaposlenih.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...