Pogled proti Kovku s ceste / Foto: Jelena Justin

Vrh kraške planote

Kovk (961 m n. m.) – Obisk enega od vrhov na Vipavski gori. Greben, ki se razprostira od Predmeje do Cola in nas navdušuje z neokrnjeno naravo. Kraška pokrajina udobnih stez, a strmih pobočij in nazobčanih, kamnitih vrhov.

Vipavska gora je greben kraške planote Trnovskega gozda, ki se razprostira med Predmejo in Colom. Greben se imenuje tudi Rob in Veliki Greben, dolg pa je osem kilometrov. Da prehodimo celoten greben med obema krajema, potrebujemo približno šest ur. A treba je priti še nazaj na izhodišče. Z Vipavske gore se Trnovska planota strmo, skoraj prepadno spušča proti Ajdovščini v Vipavski dolini, zato je izjemno razgledišče. Greben skriva celo verigo zanimivih, kamnitih vrhov, znamenita Pot po robu pa odkriva kotičke strmih grap in melišč, udobne steze pa tipičen kraški svet. Ne, danes ne bomo prehodili celega grebena, povzpeli se bomo le na en vrh od njih. Tokrat na Kovk.

Zapeljemo se v Logatec, kjer nadaljujemo proti Idriji. V kraju Godovič se usmerimo na cesto proti Črnemu Vrhu in Ajdovščini. Ovinkasta cesta nas pripelje do kraja Col, kjer na velikem parkirišču nasproti cerkve parkiramo. No, če imamo srečo, je možno parkirati tudi na odcepu, kjer se začne markirana pot na Kovk, a kljub temu je bolje avto pustiti na parkirišču nasproti cerkve.

S parkirišča po cesti nadaljujemo proti Predmeji, približno 10 minut, ko nas bodo markacije usmerile levo, na kolovozno cesto, ki se zložno začne vzpenjati proti robu Vipavske gore. Kolovozna pot zavije desno in se zložno vzpenja skozi borov gozd. Opazimo Knafelčevo markacijo s številko 1, kar pomeni, da hodimo po delu Slovenske planinske poti. Kmalu smo na razpotju, kjer lahko zavijemo levo na Pot po robu. Pot po Robu je precej bolj strma. Kakorkoli se odločimo, obe nas bosta pripeljali na vrh Kovka. Mi nadaljujemo desno, sledimo kolovozu, ki se kmalu spremeni v široko pot, ki se prečno vzpenja skozi gozd. Ves čas se zlagoma vzpenjamo, nikjer ni preveč strmo. Ko dosežemo konec strnjenega gozda, smo na travniku, ki ga prečimo, nato pa nas markacije usmerijo levo na nekoliko strmejšo pot. Vzpenjamo se spet skozi gozd in kmalu smo tik pod vrhom Kovka, do katerega se sprehodimo čez travnato pobočje.

Na vrhu Kovka je ličen križ, s klopjo in vpisno skrinjico. Razgled nas navduši. Pod nami se odpre celotna Vipavska dolina, pred nami pa vidimo zavit greben Vipavske gore, ki vodi naprej na Sinji vrh. Vmes so vrhovi Navrše, Otliški maj, Dolski maj pa Otliško okno itd. Greben se proti zahodu nadaljuje na Čaven in naprej proti Kuclju ter Velikemu robu.

Z vrha predlagam, da sestopimo po Poti po robu. Pot je ponekod precej strma, a izjemno razgledna ter navdušujoča. Pot nas pripelje na razpotje, ki smo ga videli že pri vzponu, od tam dalje pa se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.

Nadmorska višina: 961 m
Višinska razlika: 334 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...