Med prejemniki priznanj Gasilske zveze Gorenjske, ki sta jih podeljevala predsednik in poveljnik Jože Derlink (na sredini) in Tomaž Vilfan (desno), je bil tudi notranji minister Boštjan Poklukar. / Foto: Gorazd Kavčič

V regiji povezani že deset let

Letos je minilo deset let od ustanovitve Gasilske zveze Gorenjske, ki združuje deset gasilskih zvez s 127 prostovoljnimi gasilskimi društvi, v katerih deluje 4500 operativnih gasilcev.

Tržič – Sodelovanje, povezanost, sloga, tovarištvo. Te besede je bilo v torek zvečer najpogosteje slišati z govorniškega odra kulturnega centra v Tržiču, kjer je potekala svečana akademija ob desetletnici Gasilske zveze (GZ) Gorenjske. Poleg najvišjih predstavnikov gasilske organizacije v državi in regiji so se je udeležili tudi ministra za notranje zadeve in obrambo Boštjan Poklukar in Karl Erjavec, državna poslanka Mateja Udovč, župani, gasilski gostje iz Avstrije ... Ob tej priložnosti je izšla kronika prvih deset let gorenjske gasilske zveze, podelili pa so tudi priznanja 26 posameznikom.

»Ko gre za zaščito in reševanje, smo vsi eno. Gasilci, reševalci, policija in tudi vojska, tedaj vsi dihamo skupaj, rešujemo življenja in premoženje,« je poudaril minister Erjavec v slavnostnem govoru. »Vaša regijska gasilska organiziranost je izjemnega pomena. Kot minister za obrambo odgovorno trdim, da sodelovanje v gasilski organizaciji na različnih ravneh poteka zelo dobro. Če bi tako potekalo vse v naši državi, mislim, da bi bili kot država še bolj uspešni,« je dodal. Izrazil je zadovoljstvo, da bo v proračunu za 2020 za področje zaščite in reševanja na voljo več denarja, in poudaril, da bodo sofinancirali nakup avtolestve za vso regijo v višini 350 tisoč evrov in ureditev regijskega poligona na Jesenicah.

Gasilska zveza Gorenjske sicer združuje deset gasilskih zvez v regiji, ima 127 prostovoljnih gasilskih društev z 21.500 člani, med katerimi je 4500 operativnih gasilcev. Ustanovili so jo 18. junija 2009 v Kranju, kot prvo regijsko zvezo v državi. Kot zanimivost: njenega prvega predsednika Jožeta Smoleja je določil žreb, saj je na volitvah prejel enako število glasov kot protikandidat Janko S. Stušek. Prvi poveljnik je postal Milan Dubravac.

»Na začetku stoletja je bila aktualna tema slovenske politike, kako državo razdeliti na pokrajine in koliko naj jih bo. Obstajale so možnosti razdelitve Slovenije na od dve do dvanajst pokrajin, GZ Slovenije je tudi že izdala navodila, da bi se gasilske regije oblikovale v mejah pokrajin. Slovenska politika se na koncu ni mogla dogovoriti o številu pokrajin, saj so bili interesi zelo različni. Gorenjski gasilci so bili kljub temu odločeni, da se organizirajo kot gasilska zveza zaradi lažjega poslovanja in možnosti kandidature na razpise za dodelitev sredstev,« je poudaril zdajšnji predsednik regijske zveze Jože Derlink. Z ustanovitvijo regijske zveze se je gasilska dejavnost na Gorenjskem, predvsem usposobljenost in oprema v društvih, dvignila na višjo raven, je še dejal Derlink in poudaril: »Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bomo aktivni na vseh področjih in sodelovali na velikih projektih, predvsem pa na najboljši način skrbeli za varnost prebivalcev.« Regijski poveljnik je od lani Tomaž Vilfan, sicer v. d. direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-4/6

petek

-5/10

sobota

-3/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. december 2019

Ob 150-letnici Kranjske industrijske družbe

PRIREDITVE / Milje, 6. december 2019

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, 6. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 6. december 2019

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 6. december 2019

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Tržič, 6. december 2019

Seks po slovensko

IZLETI / Kranj, 7. december 2019

Tradicionalni izlet v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 11:27, 6. december

Primož, ne razumeš, to je instalacija.
Zavarovalnica se norčuje iz denarja, to je to.
Žalostno!
Zame osebno imajo večjo umetniško vrednost potičke v peskovniku.

Drugo cev bodo gradili Turki / 09:12, 6. december

Namig za našega Dončiča iz Kamnika: za vsako vlogo pritožbe na izbiro izvajalca del naj država uvede takso v vrednosti 5% cene izbranega izv...

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 08:39, 6. december

In dejansko ji nekdo za to multimedijsko kvazi umetnost plačuje??

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 07:28, 6. december

"Steklo, oglje, sol v harmoniji"
------------------
Boh se vas usmil.

Čas za štiripasovnico / 18:56, 5. december

Meni je to krožišče nevarno! b.k. ! Saj res, kako se vozijo kolesarji iz Krana u Šenčur? Po luftu?

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))