Bodo poštarji v ponedeljek stavkali?

Včeraj so predstavniki sindikata in Pošte Slovenije spet sedli za pogajalsko mizo.

Kranj – Ali se bo v ponedeljek začela stavka zaposlenih v Pošti Slovenije in njenem invalidskem podjetju, ki jo je konec oktobra napovedal Sindikat poštnih delavcev, in kako naj bi sploh potekala, včeraj do oddaje današnje izdaje Gorenjskega glasa v tiskarno še ni bilo znano. Predsednik sindikata Saša Gržinič, ki smo ga včeraj zjutraj ujeli tik pred začetkom novega kroga pogajanj z delodajalsko stranjo, je bil pesimističen: »Kaže zelo slabo, saj se do zdaj nismo še prav ničesar dogovorili.«

V sindikatu so stavko napovedali že drugič letos, potem ko so za februar napovedano stavko tik pred zdajci preklicali po sklenitvi dogovora o stavkovnih zahtevah z vodstvom Pošte Slovenije. Zdaj ocenjujejo, da je stavka nujna, ker po njihovem v običajnem socialnem dialogu ni pričakovati rešitve ključnih vprašanj. Predvsem zahtevajo tako kadrovsko okrepitev, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur, zato bi morala Pošta po njihovi oceni zaposliti še dodatnih tristo ljudi. Ob tem zahtevajo tudi dvig plač, saj je po njihovem mnenju sedanja višina plače za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka. Napovedano stavko bodo preklicali, če bo delodajalec prisluhnil in ugodil njihovim zahtevam, sicer pa bo potekala v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v strokovnih službah.

Na Pošti Slovenije ocenjujejo, da je napoved stavke neutemeljena, tudi v tokratnih pogajanjih pa si prizadevajo, da do stavke ne bi prišlo. Spomnili so tudi, da so februarja z reprezentativnima sindikatoma sklenili dveletni dogovor, po katerem v primeru spoštovanja dogovora o stavkovnih zahtevah s strani delodajalca sindikata v letih 2019 in 2020 ne bosta postavljala novih zahtev in ne bosta napovedala in izvedla stavke iz razlogov, ki jih ureja dogovor. Ta vsebuje ukrepe, ki vplivajo na ekonomski in socialni položaj zaposlenih. Na Pošti zagotavljajo, da nobena zaveza ni ostala odprta, njihova vrednost pa je skupaj ocenjena na 17,7 milijona evrov. Večino so jih že uresničili ali pa so v izvajanju, medtem ko bodo nekatere zaradi za to potrebnega časa izvajali dlje. Med drugim so v poštnem prometu od načrtovanih 312 do danes zaposlili 231 ljudi, ne glede na razmere na trgu dela pa si prizadevajo do konca leta zagotoviti dogovorjeno število kompetentnih sodelavcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: -

12/23

nedelja

15/19

ponedeljek

14/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Med akcijo več kot sto nesreč / 11:57, 7. junij

Če kdo želi adrenalina polno doživetje, predlagam obisk kolesarske poti Jesenice-Kranjska gora. Konfiguracija poti od Hrušice do Mojstrane j...

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.