Rok Gartnar

Lavrihovi kmetijski stroji za delo v strmini

Samostojni podjetnik Rok Gartnar s Srednjega Brda v Poljanski dolini izdeluje kmetijsko mehanizacijo za delo v hribovskih razmerah. Doslej je izdelal dva stroja – tračni obračalnik in gorski pobiralni zgrabljalnik (tega je tudi patentiral), razvija pa še dva.

Rok Gartnar: »Takšnega zgrabljalnika ni na svetovnem trgu, nekaj podobnega izdelujejo le še v Švici.«

Srednje Brdo – Rok je še zelo mlad, star štiriindvajset let, a že nekaj časa ve, kaj ga veseli in kaj bi v življenju rad počel. Že v srednji šoli je iz različnih delov sestavljal gorski traktor, a ga zaradi pomanjkanja denarja ni dokončal. Po izobrazbi strojni tehnik je zdaj pred koncem študija na škofjeloški višji šoli za strojništvo (manjkata mu še dva izpita in diploma), lani se je podal tudi v podjetniške vode in postal samostojni podjetnik – s. p. Lavrih, ki izdeluje kmetijsko mehanizacijo za delo v hribovskih razmerah. »Pri delu na kmetiji sem spoznal, da so na trgu za slovenske razmere preveliki in glede na velikost kmetij tudi predragi stroji,« ugotavlja Rok, ki je doslej razvil in izdelal dva kmetijska stroja – tračni obračalnik z veliko dodatne opreme in gorski pobiralni zgrabljalnik. Še posebej je ponosen na zgrabljalnik, ki ga je tudi patentiral. »Takšnega zgrabljalnika, ki se kot priključek lahko pripne h gorski kosilnici ali k traktorju, ni na svetovnem trgu, nekaj podobnega izdelujejo le še v Švici. Razvijal sem ga tri leta, vse, razen reduktorja in hidravličnih sklopov, smo naredili sami. Namenjen je spravilu sena v strmini. Deluje tako, da roglji poberejo seno od tal in ga dajo na transportni trak, ta pa ga odloži na stran. Tako nastajajo ograbki,« pojasnjuje Rok in našteva prednosti tega stroja: »V senu ni nečistih primesi, trak poteka navpično in tako manj obremenjuje motor. V konkurenci takih oziroma podobnih strojev na trgu je najlažji, tehta le 123 kilogramov, ima pa 1,6 metra delovne širine.«

Zdaj se usmerjajo v izdelavo in prodajo

Tračni obračalnik so prvič predstavili uporabnikom na spomladanskem kmetijskem sejmu v Komendi, gorski pobiralni zgrabljalnik pa prvič na jesenskem sejmu. »Doslej smo stroje le razvijali, zdaj se usmerjamo v izdelavo in v prodajo. Oba stroja sta cenovno sprejemljiva za povprečne slovenske kmetije,« razlaga Rok, ki je zadovoljen z dosedanjim odzivom na trgu. Doslej so prodali deset tračnih obračalnikov, predvsem z namenom, da so od kupcev dobili povratne informacije o uporabnosti in kvaliteti priključka. Zgrabljalnik so dolgo preskušali na domači kmetiji in odpravili nekatere pomanjkljivosti, na sejmu so dobili naročila za izdelavo petnajstih strojev, pričakujejo pa še nova. V Sloveniji si bodo prizadevali čim več strojev prodati sami, v prihodnje pa načrtujejo tudi prodajo v tujino, o čemer se že dogovarjajo z nekaterimi trgovci. Predstavljali se bodo na kmetijskih sejmih v Komendi, v Gornji Radgoni in v Celju, morda tudi na kakšnem v tujini.

Razmišlja že o novih strojih

Roku sta doslej pri izdelavi strojev veliko pomagala brata, dobro sodeluje tudi z lokalnimi partnerji. Razmišlja o zaposlitvi dveh delavcev, o širitvi delavnice pa tudi o novih strojih, ki bi jih lahko ponudil trgu. Tako že razvijajo avtonomni robot za košnjo v strmini – to bo daljinsko vodena kosilnica s pogonom na gosenice, že na spomladanskem kmetijskem sejmu v Komendi pa bodo verjetno predstavili gorsko hidrostatično kosilnico, ki bo imela hidrostatični pogon koles in na katero bo možno priključiti večje priključke. Rok ima še nekaj idej, a kot pravi: »Strojev ne morem samo razvijati, treba jih je tudi narediti za prodajo in tako zaslužiti denar za nova vlaganja in nov razvoj.«

Rok izhaja z Lavrihove kmetije, ki obsega dvajset hektarjev kmetijskih zemljišč in še približno toliko gozda. Glavna dejavnost je prireja mleka, v gozdu jim je pred leti veliko škodo naredil žled, zaradi katerega so morali posekati in pospraviti približno dva tisoč kubičnih metrov drevja. Oče Marjan kmetuje ob delu v službi, mama Anica se v okviru dopolnilne dejavnosti ukvarja s peko piškotov. Kmetijo naj bi prevzel Aljaž, najstarejši od šestih otrok, Rok se je usmeril v strojništvo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: -

12/23

nedelja

15/19

ponedeljek

14/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Med akcijo več kot sto nesreč / 11:57, 7. junij

Če kdo želi adrenalina polno doživetje, predlagam obisk kolesarske poti Jesenice-Kranjska gora. Konfiguracija poti od Hrušice do Mojstrane j...

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.