Večnamenski razstavni prostor v upravni stavbi družbe Marmor Hotavlje

Sodobne oblike in obleke hotaveljčana

V tej galeriji želimo nazorno pokazati, kaj zmore hotaveljčan danes, če ga v roke vzame dobra oblikovalka. Na ogled postavljamo izbrana dela arhitektke Bete Poljanšek Koman, ki je bila dolga leta hišna oblikovalka družbe Marmor Hotavlje in z njo sodeluje še naprej ...

»Preseneti nas mnogoterost pomenov, ki so skriti v pojmu 'kamen'. Kot podlaga in poudarek vseobsežne narave, kot podlaga in poudarek tradicionalnega in sodobnega grajenega prostora je postal nekaj domačega in samoumevnega …« (Beta Poljanšek Koman)

»Izrezati iz masivnega kamnitega bloka stopnico, mizo, klop, umivalnik ali pa uporaben predmet – tega se vedno veselim. Najraje seveda iz hotaveljskega kamna, na katerega sem najbolj navezana. Zaradi barve, mehkobe, brezčasne lepote.« (Beta Poljanšek Koman)

Beto Poljanšek Koman sem prosil, naj za ta Snovanja sama napiše, kako doživlja posebnost oblikovanja v kamnu, kakršen je hotaveljčan. Napisala je besedilo, ki sledi, in izbrala fotografije del, ki zapisano ilustrirajo in hkrati govorijo same zase.

»V kamnu so se izražali ustvarjalci v vsej zgodovini civilizacije. V masivnih kosih kamna. Tudi zgodovino/tradicijo hotaveljskega kamna razbiramo iz masivnih stebrov, portalov ... Vrednost masivnih izdelkov je danes za naročnika marsikdaj (pre)visoka. Prav zato sem imela verjetno še kar redko priložnost, ko sem se pri sodelovanju z Marmorjem Hotavlje v vlogi investitorja/naročnika in izvajalca obenem pri oblikovanju kamnitih kosov lahko svobodneje odločala.

Izrezati iz masivnega kamnitega bloka stopnico, mizo, klop, umivalnik ali pa uporaben predmet – tega se vedno veselim. Najraje seveda iz hotaveljskega kamna, na katerega sem najbolj navezana. Zaradi barve, mehkobe, brezčasne lepote. Težko opišem. Ga pa vedno znova izberem. Sploh če ga uporabljam v naši okolici.

Preseneti nas mnogoterost pomenov, ki so skriti v pojmu 'kamen'. Kot podlaga in poudarek vseobsežne narave, kot podlaga in poudarek tradicionalnega (tj. od začetka civilizacije) in sodobnega grajenega prostora je postal nekaj domačega in samoumevnega, zato bi lahko mislili, da morda ne vzbuja posebne pozornosti.

A vendar, skrbno izrezan iz podzemnih kamnitih skladov, lahko pred še tako zahtevnim poznavalcem nepričakovano zasije v enkratni strukturni krojenosti, barvi, preseneti s skrivnostnimi okamnelimi bitji davnega morja, lahko se pokaže v novih obdelavah in v raznovrstnih namenih, ki jim ga podeljujejo oblikovalci. Dolga vrsta različnih možnosti za uporabo kamna v našem vsakodnevnem okolju je neizčrpna.

Dolgotrajnost geološkega nastanka pa tudi zahtevnost pridobivanja in obdelave vedno vzbuja spoštovanje oblikovalca. Lahko ima sicer preprosto nalogo narediti uporaben predmet ali enostavno oblogo ali morda zahteven arhitekturni sklop, a vendar se mora vsakokrat dobro seznaniti tako s samo naravo kamna kot gradiva, kot nečesa, kar je prešlo različne tehnološke procese, različne premisleke, preden ga je bilo mogoče uspešno, z dobro izšolanimi izvajalci umestiti v prostor. In tam se začne njegova »prevlada«: v lepoti, uporabnosti, v prenosu simboličnih pomenov.

Vsekakor je dolga zgodovina civilizacije na njegovi strani, v današnjem času pa vso tradicijo lahko bogato nadgrajujemo in jo bogatimo z novimi zamislimi, ki sprožajo tudi nove tehnološke rešitve. Najbogatejša in najlepša oblika uporabe masivnega kamna je tista, ki lahko v vseh (treh) razsežnostih izpolni uporabne in oblikovne želje načrtovalca. Ob tem pa novejša tehnološka ponudba ponuja vrsto odličnih rešitev, ki dovoljujejo uspešno vgradnjo tankoslojnih (do tri milimetre) kompozitnih kamnitih površin. Primer take rabe je vedno večja uporaba kamna v opremi luksuznih ladij …«

Pripis: Vse fotografije so iz zbirke Bete Poljanšek Koman. Avtor fotografij notranjosti upravne zgradbe Marmorja Hotavlje in Sokolskega doma je Peter Pokorn ml.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/19

torek

6/21

sreda

7/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!