Greben Monte Rossa, poraščen hrib spredaj pa je Monte Dagn / Foto: Jelena Justin

Balkon Furlanske nižine

Monte Dagn (965 m n. m.), Monte Rossa (1369 m n. m.), Monte Taiet (1369 m n. m.) – Predgorje Julijskih Alp v Italiji. Balkon Furlanske nižine, saj se v višino požene direktno iz nje. Neokrnjena divjina, strme poti, nešteti stolpi in ozke, neskončne grape.

Ko enkrat začneš raziskovati neznane konce, se tja vedno znova in znova vračaš, da neznano postane znano. Če pa z opisom koga navdušiš, da se tudi poda v neznane kraje, je pa še toliko bolje. Izhodišče za današnji izlet je iz Kranja oddaljeno dve uri in pol, a je tura tako lepa, da tudi vožnja do tja postane del izleta, ki se prijetno zaokroži. Obiskali bomo razpotegnjen greben Monte Rossa, ki ga krasi čudovita, divja pokrajina, ki navduši. Skupna višinska razlika pa bo krepkih 1300 metrov.

Skozi Trbiž se zapeljemo mimo Mužaca, proti Huminu / Gemoni del Friuli, kjer se po lokalnih cestah pripeljemo do kraja Pradis di Sopra in izhodišča na prelazu Val da Ros. Če smo z avtom, se lahko zapeljemo do kraja Rifugio Val da Ros, mimo vojaškega pokopališča italijanskih vojakov, ki so padli leta 1917, ko so se umikali proti Piavi. Predlagam, da imamo na telefonu vklopljeno navigacijo, ki nas bo pripeljala na pravo točko.

Začnemo vzpon po poti 821 in že takoj stezica pokaže svoj pravi obraz. Strmo se vzpenja po gozdnatem pobočju, preči zagruščeno pobočje. Obdajajo nas borovci in resje. Višje steza preide povsem v gozd in se strmo povzpne na Monte Dagn (965 m n. m.), ki je zgolj vrh na poti do našega grebena. Z njega se spustimo do sedla Dagn (864 m n. m.), kjer je razpotje. Gremo naravnost, strmo po poti 821a, desno pa se odcepi pot 821, po kateri se bomo kasneje vrnili. Pot 821a vodi proti zahodu grebena Monte Rossa. To so spodnje police, imenovane tudi Cengle Bassa oz. Cengle dal Bec, Kozorogove stezice. V spodnjem delu se pot strmo vzpne, potem pa preči, skoraj po ravnem, vmes se malce spusti, in spet dvigne. Ponekod je pot precej izpostavljena, zato previdno, sploh ko nad seboj občudujemo mogočne skalne stolpe. Ko je prečenje v nedrje zahodnega dela končano, se pot strmo dvigne na greben. Nad seboj zagledamo naš prvi vrh, Monte Rosso, Monte Dagn pod nami pa je videti kot skromna krtina. Pot se obrne proti vzhodu. Dosežemo še eno razpotje, kjer nadaljujemo desno po grebenu, ki ga vidimo pred seboj. Levo gre pot 820, ki jo bomo dosegli na drugi strani grebena. Prečenje grebena do nedavnega ni bilo označeno, zdaj pa nas občasno spremljajo markacije in možici. Pot je speljana povsem po robu, a zaradi izjemno strmega travnatega pobočja in neobsekanih vej dreves predlagam, da hodimo bolj po notranji strani grebena, da se ne bi zgodilo kaj nepredvidljivega. Veje dreves so lahko zelo nevarne. Prvi vrh je Monte Rossa, 1369 m n. m., s katerega se spustimo in hitro dosežemo naslednji vrh Monte Taiet (1369 m n. m.), kjer je kovinski križ z vpisno knjigo. Z Monte Taieta se po grebenu začnemo spuščati proti poti 820. V tem delu pot ni označena, markacije izginejo, steza je in je ni. Treba je imeti nekaj občutka. Po travniku dosežemo markirano pot 820, kjer je tudi informativna tabla. Sledi sestop po poti 820, ponekod je izjemno strmo, do razpotja, ki sicer ni posebej označeno, le napis na skali nam da vedeti, da moramo zaviti desno. Občasno se pojavi tudi kakšna doma narejena smerna tabla. Smo na markirani poti 821, ki nas bo prečno pod mogočnimi stolpi pripeljala nazaj na sedlo Dagn. Ta prečna pot nam pokaže tisto pravo razsežnost gore, ki ima sicer skromno višino, a izjemno divjost in prvinskost. S sedla Dagn se povzpnemo nazaj na Monte Dagn in z njega po poti vzpona sestopimo nazaj do izhodišča.

Na koncu naj opozorim, da je tura ponekod izpostavljena, da ves čas hodimo po visokih, suhih travah, kjer lahko izjemno hitro pride do zdrsa. Tura postreže s čudovitim razgledom na Karnijske Alpe, Zahodne in Vzhodne Julijske Alpe ter na morje, pod nami pa je Furlanska nižina. In ja, ni obljudena.

Nadmorska višina: 1369 m
Višinska razlika: 1300 m
Trajanje: 7 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

oblačno
vlažnost: 61 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...