Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti. Vendar verjemite, ko boste pokusili končni izdelek, bosta ves čas in trud poplačana. Pa še poceni so ...

Za pripravo kostanjevih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 0,5 kg kuhanega in olupljenega kostanja, 2 jajci, 2 dl sladke smetane, 4 žlice mascarpone sira, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec cimeta, 1 pest rozin, namočenih v rumu.

Vodo segrejemo do mlačnega ter v njej raztopimo sol. Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo in z rokami gnetemo toliko časa, da testo postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. Kuhan kostanj pretlačimo. Skupaj zmešamo jajci, smetano, mascaropne sir, sladkor in vanilin sladkor. K tej mešanici dodamo pretlačen kostanj, cimet in rozine. Dobro premešamo, da nastane enotna masa.

Testo razvaljamo in razvlečemo. Enakomerno ga premažemo s kostanjevim nadevom, robove zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Štruklje zavijemo v alufolijo. Tako pripravljene jih postavimo v slan krop in kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se malce ohladijo. Nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine.

Nasvet: Štruklje lahko zabelimo z maslenimi drobtinami, jih prelijemo s čokoladnim prelivom, potresemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih jemo kar same.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

7/12

petek

8/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.