Združena ekipa Gorske reševalne službe in Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku je minuli konec tedna s helikopterjem Slovenske vojske petkrat odletela v hribe. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Minuli konec tedna osem reševanj

Nad planino Dedno polje si je planinec zlomil zapestje, na Storžiču in Veliki planini sta si planinca poškodovala glavi.

Kranj – Toplo in sončno vreme je minuli konec tedna v hribe zvabilo številne planince, žal pa se vsi niso vrnili domov nepoškodovani, nekateri pa ob vrnitvi niso našli prave poti v dolino. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so tako gorski reševalci na Gorenjskem v nedeljo posredovali petkrat, dvakrat v soboto in enkrat v petek.

V nedeljo kmalu po poldnevu si je na vrhu hriba Vrtec nad planino Dedno polje planinec zlomil zapestje. Ponj je odletel helikopter Slovenske vojske z združeno dežurno ekipo gorskih reševalcev in helikopterske nujne medicinske pomoči ter ga prepeljal v jeseniško bolnišnico. S helikopterjem so okoli 14. ure reševali tudi tujega alpinista, ki je v navezi plezal v severni steni Jalovca in se mu je odlomil oprimek. Padel je petnajst metrov v globino in se poškodoval. Gorski reševalci iz Rateč in dežurna ekipa z brniškega letališča so poškodovanega plezalca in nepoškodovanega soplezalca spravili v helikopter, s katerim so ju prepeljali v Tamar, od tam pa z avtomobilom do Planice, kjer sta imela parkirano vozilo. Tujca sta se odločila, da bosta zdravniško pomoč poiskala v domovini. Približno uro kasneje je gorski reševalec iz Bohinja na planini Uskovnica pomagal obnemoglemu planincu, ki ni mogel nadaljevati poti. Prepeljal ga je do parkirišča na Rudnem polju, kjer je imel parkirano vozilo. Na območju Jalovca se je nekaj pred 19. uro izgubil planinec. Našli so ga gorski reševalci iz Rateč in ga na klasičen način pospremili v dolino. Uro kasneje pa sta se med planinama Blato in Jezero zaradi nepoznavanja poti izgubila planinca. Načelnik Gorske reševalne službe Bohinj je izgubljena planinca po telefonu usmeril nazaj na pravo pot.

V soboto kmalu po 13. uri si je pod vrhom Storžiča planinec poškodoval glavo. Gorski reševalci iz Kranja in združena reševalna ekipa z Brnika so planinca na kraju oskrbeli, nato pa so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Dve uri kasneje se je v Lazovskem prevalu zaplezal plezalec. Bohinjski gorski reševalci in dežurna posadka z Brnika so nepoškodovanega planinca spravili do helikopterja, ki ga je prepeljal v dolino.

V petek sredi dneva pa si je pri koči Ojstrica na Veliki planini otrok pri padcu poškodoval glavo. Posredovali so kamniški gorski reševalci in ekipa Nujne medicinske pomoči Kamnik, poškodovanega otroka pa so nazadnje s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v ljubljanski klinični center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/19

torek

6/21

sreda

7/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!