Združena ekipa Gorske reševalne službe in Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku je minuli konec tedna s helikopterjem Slovenske vojske petkrat odletela v hribe. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Minuli konec tedna osem reševanj

Nad planino Dedno polje si je planinec zlomil zapestje, na Storžiču in Veliki planini sta si planinca poškodovala glavi.

Kranj – Toplo in sončno vreme je minuli konec tedna v hribe zvabilo številne planince, žal pa se vsi niso vrnili domov nepoškodovani, nekateri pa ob vrnitvi niso našli prave poti v dolino. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so tako gorski reševalci na Gorenjskem v nedeljo posredovali petkrat, dvakrat v soboto in enkrat v petek.

V nedeljo kmalu po poldnevu si je na vrhu hriba Vrtec nad planino Dedno polje planinec zlomil zapestje. Ponj je odletel helikopter Slovenske vojske z združeno dežurno ekipo gorskih reševalcev in helikopterske nujne medicinske pomoči ter ga prepeljal v jeseniško bolnišnico. S helikopterjem so okoli 14. ure reševali tudi tujega alpinista, ki je v navezi plezal v severni steni Jalovca in se mu je odlomil oprimek. Padel je petnajst metrov v globino in se poškodoval. Gorski reševalci iz Rateč in dežurna ekipa z brniškega letališča so poškodovanega plezalca in nepoškodovanega soplezalca spravili v helikopter, s katerim so ju prepeljali v Tamar, od tam pa z avtomobilom do Planice, kjer sta imela parkirano vozilo. Tujca sta se odločila, da bosta zdravniško pomoč poiskala v domovini. Približno uro kasneje je gorski reševalec iz Bohinja na planini Uskovnica pomagal obnemoglemu planincu, ki ni mogel nadaljevati poti. Prepeljal ga je do parkirišča na Rudnem polju, kjer je imel parkirano vozilo. Na območju Jalovca se je nekaj pred 19. uro izgubil planinec. Našli so ga gorski reševalci iz Rateč in ga na klasičen način pospremili v dolino. Uro kasneje pa sta se med planinama Blato in Jezero zaradi nepoznavanja poti izgubila planinca. Načelnik Gorske reševalne službe Bohinj je izgubljena planinca po telefonu usmeril nazaj na pravo pot.

V soboto kmalu po 13. uri si je pod vrhom Storžiča planinec poškodoval glavo. Gorski reševalci iz Kranja in združena reševalna ekipa z Brnika so planinca na kraju oskrbeli, nato pa so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Dve uri kasneje se je v Lazovskem prevalu zaplezal plezalec. Bohinjski gorski reševalci in dežurna posadka z Brnika so nepoškodovanega planinca spravili do helikopterja, ki ga je prepeljal v dolino.

V petek sredi dneva pa si je pri koči Ojstrica na Veliki planini otrok pri padcu poškodoval glavo. Posredovali so kamniški gorski reševalci in ekipa Nujne medicinske pomoči Kamnik, poškodovanega otroka pa so nazadnje s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v ljubljanski klinični center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh