Predstavniki podjetja Lotrič Meroslovje na čelu z direktorjem Markom Lotričem (levo) in veleposlanica v Sarajevu Zorica Bukinac na odprtju kompetenčnega merilnega centra v Mostarju / Foto: arhiv podjetja Lotrič Meroslovje

Lotrič opremil merilni center v Mostarju

Ključno vlogo pri postavitvi kompetenčnega merilnega centra v Mostarju je imelo podjetje Lotrič Meroslovje iz Selc, ki je zagotovilo najsodobnejšo laboratorijsko opremo ter prenos dobrih meroslovnih praks in znanja. Mostarski merilni center je prvi tovrstni v Bosni in Hercegovini ter jugovzhodni Evropi nasploh.

Selca – Na Fakulteti za strojništvo, računalništvo in elektrotehniko Univerze v Mostarju so minuli torek uradno odprli kompetenčni merilni center (CMM), pri vzpostavitvi katerega je sodelovalo tudi podjetje Lotrič Meroslovje iz Selc. CMM so ustanovili okviru projekta Krepitve sistema kakovosti tehnoloških in industrijskih proizvodov in storitev v Bosni in Hercegovini. Poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (Unido) v sodelovanju s partnerji: že omenjenima mostarsko fakulteto in skupino Lotrič Metrology ter Svetom ministrov BiH in slovensko vlado.

Kot so sporočili iz podjetja Lotrič Meroslovje, kompetenčni center v Mostarju zagotavlja mednarodno priznane meroslovne storitve ter nove priložnosti za vstop na trg EU. Hkrati ponuja možnosti izobraževanja in razvoj storitev za industrijo ter napredne raziskave na področju nadzora kakovosti izdelkov. Selško meroslovno podjetje je center, prvi tovrstni v BiH in jugovzhodni Evropi nasploh, opremilo z najsodobnejšo laboratorijsko opremo ter zagotovilo prenos dobrih meroslovnih praks in znanja, pridobljenega v skorajda treh desetletjih delovanja. »Poskrbeli smo za tehnično usposobljenost ljudi, opreme, postopkov in okolja,« je poudaril direktor Marko Lotrič. Za dobrega pol milijona evrov vreden projekt je Slovenija zagotovila 330 tisoč evrov, BiH 110 tisoč, preostalo pa Lotrič Meroslovje.

Sekretar na gospodarskem ministrstvu Janez Rogelj, ki je med drugim zadolžen za projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja, je ob odprtju poudaril pomembnost dolgotrajnega sodelovanja med skupino Lotrič Metrology in mostarsko fakulteto, ki pa se s projektom ne končuje. Oba partnerja sta se namreč zavezala k dolgotrajnemu, vsaj dvajsetletnemu sodelovanju. Zadovoljstvo nad projektom in partnerstvom je izrazil tudi minister BiH Vjekoslav Bevanda. Odprtja sta se udeležila tudi predstavnik Unida Steffen Käser in slovenska veleposlanica v Sarajevu Zorica Bukinac.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh