Na dnevu krompirja so predstavili tudi različne jedi iz krompirja.

Pridelali krompir in pripravili jedi

V Biotehniškem centru Naklo so v sredo pripravili Dan krompirja, na katerem so predstavili poskus ekološke pridelave krompirja in jedi, ki so jih pripravili iz krompirja.

Strahinj – Dan krompirja je bil zaključek letošnjega sodelovanja med podjetjem Interseme in Biotehniškim centrom Naklo. Podjetje Interseme, ki na slovenskem trgu ponuja približno petdeset različnih sort semenskega krompirja, je šoli zagotovilo za ekološko pridelavo štiri sorte semena krompirja – sorte agria, carolus, rudolph in aluette, vsake po petdeset kilogramov. Dijaki in študentje so seme aprila posadili, potlej so nasad oskrbovali in pri tem uporabljali za ekološko pridelavo dovoljena gnojila in pripravke, konec avgusta so gomolje izkopali iz zemlje. Kot je povedala mentorica Nataša Kunstelj, pridelava ni potekala brez težav, še največ jih je bilo s koloradskim hroščem, malo pa tudi s strunami, mišmi in plesnijo. Strune so preganjali kar s svežimi listi rabarbare. S pridelkom so bili zadovoljni, vsake sorte so pridelali od 200 do 350 kilogramov. Po končani pridelavi so del pridelka odstopili dijakom živilske stroke, ki so pod mentorstvom Vanje Šubic med drugim ocenili jedilne lastnosti krompirja in pripravili jedi, pri katerih so kot eno od sestavin uporabili tudi krompir. Jedi so predstavili na dnevu krompirja in jih tudi ponudili za pokušino. Udeleženci so tako lahko poskusili dve vrsti krompirjevega kruha, krompirjeve svaljke, krompirjeve piškote, skutin zavitek s krompirjem in porom, krompirjeve zloženke, krompirjevo pecivo in krompirjeve kocke s čokolado ... Študentka Klara Čop bo na podlagi poskusa izdelala diplomsko nalogo, dijakinji Neža Urh in Oriana Vuk, ki sta na Dnevu krompirja predstavili metodo določanja suhe snovi v krompirju, spremembo barve krompirja po kuhanju, razkuhavanje, vonj in okus ter razvrstili sorte v kuharski tip, pa bosta za poklicno maturo pripravili na to temo projektno nalogo.

Kot je dejal Andrej Lukan iz podjetja Interseme, vsako leto pripravijo od dvajset do trideset predavanj za pridelovalce krompirja, v zadnjih letih pa vse več sodelujejo s šolami, saj želijo že prihodnjim gospodarjem kmetij predstaviti pomen kakovostnega semena za pridelavo krompirja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh