Šakal ni več zavarovana vrsta

Šakal v Sloveniji ni več ogrožen in nič več na seznamu zavarovanih živalskih vrst. V zadnjih letih se pojavlja tudi na Gorenjskem.

Kranj – Vlada je na seji prejšnji teden s spremembo uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah šakala umaknila s seznama zavarovanih vrst in določila, da bodo odslej za šakala veljali predpisi s področja lovstva. Spremembo bodo začeli uporabljati 1. maja prihodnje leto, dotlej pa bodo temu prilagodili tudi predpise o divjadi in lovstvu ter lovsko upravljavske načrte.

V Sloveniji so šakala prvič uvrstili na seznam zavarovanih živalskih vrst leta 1991, za to so se odločili, ker je bila populacija tedaj zelo majhna. Pred petimi leti so ga z uredbo o določitvi divjadi in lovnih dob opredelili kot divjad, vendar ga ni bilo dovoljeno loviti. V zadnjem desetletju se je populacija šakala v Sloveniji povečala, prav tako tudi območje razširjenosti, trendi naraščanja pa se kažejo tudi za naprej, saj ves njegov potencialni življenjski prostor še ni zaseden. Zavod za varstvo narave je izdelal oceno ogroženosti šakala v Sloveniji in pri tem ugotovil, da ni več ogrožena vrsta in da torej tudi ni več razlogov za strogo zavarovanje. Ocenjujejo, da je v Sloveniji od sedemsto petdeset do tisoč šakalov, večina med njimi je panonskega porekla.

V zadnjih letih se šakal pojavlja tudi v Gorenjskem lovsko upravljavskem območju, predvsem na nižinskem območju med Radovljico, Kranjem in Ljubljano pa tudi v nekaterih loviščih gričevnatega sveta. Iz nekaterih lovskih družin že poročajo o vse bolj pogostem pojavljanju šakala in vse večjih problemih, ki jih povzroča. Opažajo vpliv šakala na številnost srnjadi in na njeno starostno sestavo, pri tem pa ugotavljajo, da je srnjadi manj kot v preteklih letih, da so skupine srnjadi manjše in da je manjši delež mlade srnjadi, predvsem mladičev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...