Zvonka Hočevar bo konec meseca postala upokojenka. / Foto: Tina Dokl

Uživala je pri delu s starejšimi

Direktorica Doma upokojencev Kranj Zvonka Hočevar bo čez nekaj dni postala upokojenka, česar se veseli, saj bo imela končno čas tudi za učenje kitare, potovanja, še naprej pa ima tudi strokovne izzive.

Direktorica Doma upokojencev Kranj Zvonka Hočevar se te dni poslavlja od sodelavcev, stanovalcev in njihovih svojcev, saj bo v začetku novembra postala upokojenka. Se pa še dobro spomni, s kakšnim veseljem se je lotila dela s starejšimi, ki so ji bili večino delovne dobe navdih. »Moja prva služba je bila v Iskri Pržan, kjer smo delali televizorje. Zelo hitro sem začela delati v kadrovski službi, nato pa sem postala vodja kadrovsko-socialne službe. Po 16 letih dela v gospodarstvu sem se zaposlila v Centru slepih in slabovidnih v Škofji Loki. Takrat sem ob dveh majhnih otrocih skrbela za mamo in očeta. Mama je bila po kapi in je bila nepokretna, oče je imel zdrobljen kolk in je hodil le s pomočjo bergel. Tako sta starša morala v dom v Škofjo Loko, jaz pa sem imela vlogo svojca. Po enem letu je bil v domu razpis za vodjo splošne kadrovske službe in bila sem sprejeta. Ko se je upokojil vodja doma Ludvik Bernik, sem prevzela vodenje doma. Kasneje sem kot direktorica prevzela Dom Petra Uzarja v Tržiču, sedaj pa sem že enajsto leto direktorica tukaj, v Kranju. Imam natanko štirideset klet delovne dobe, spomladi se mi je iztekel mandat, tako da sem zadnje mesece v. d. direktorice,« svojo poklicno pot opisuje Zvonka Hočevar in pravi, da je ponosna na rezultate, ki jih je dosegla skupaj s sodelavci.

»Vedno sem uživala pri delu s starejšimi, saj je v moji mladosti veliko vlogo igrala stara mama. Imela sem jo izredno rada. Tako starši kot tudi doma na vasi, v Preski pri Medvodah, so me vedno vzgajali v spoštovanju do starejših ljudi. Tako mislim, da je bilo prav delo s starejšimi tisto, ki mi je bilo res namenjeno. Moram pa reči, da je delo direktorice tudi delo z zaposlenimi, svojci, poslovnimi partnerji, ministrstvom in še marsikom. Pri delu mi je bilo težko le takrat, kadar je želel kdo neupravičeno očrniti mene osebno ali Dom. Dom namreč jemljem zelo osebno in najbolj so me bolele krivice, zaradi katerih je bilo treba trošiti energijo, ki bi jo lahko razdajala za koristne stvari,« tudi pravi Zvonka Hočevar, ki pojasnjuje tudi nekatere trenutne zadrege glede oskrbe starejših.

»Dejstvo je, da se število starejših enormno povečuje, dolgotrajna oskrba, o kateri se zadnje čase veliko govori, pa ni rešitev. Pomoč na domu je zelo draga in zagotovo bo potrebnih več domov, kjer bodo starejši dobili celotno oskrbo. Čeprav je trenutno precej govora o tem, kaj vse morajo stanovalci doplačevati, pa to plačujejo le tisti, ki imajo v domu zgolj osnovno oskrbo. Zato imajo tudi nižjo osnovno ceno. Tisti, ki imajo v ceni več oskrbe, dodatnih storitev ne plačujejo,« pojasnjuje Zvonka Hočevar, ki je vesela, da bo dobila dobro namestnico.

»Na začetku novembra bo vodenje Doma upokojencev Kranj prevzela Nadja Gantar, ki je bila doslej direktorica VDC Tončke Hočevar. Ima izkušnje na vodilni funkciji, v javnem zavodu, zato sem vesela, da dom prepuščam v dobre roke, in verjamem, da bodo naši načrti šli pozitivno naprej,« pravi Hočevarjeva, ki bo tudi po upokojitvi zelo aktivna.

»Sodelujem v statutarnopravni komisiji Občine Medvode, v krajevni skupnosti, v domačem turističnem društvu, sem članica sveta Centra za socialno delo Gorenjske in članica sveta Ljubljanske regije ter sodnica porotnica. Prav tako imam dva vnuka, s partnerjem rada potujeva, rada hodim v hribe, dodatno se izobražujem iz znanja angleščine, začela pa sem igrati tudi kitaro, kar sem si vedno želela. Priložnost sem dobila v Preski, kjer ima Glasbena šola Emil Adamič svojo enoto. Na kranjski občini so me povabili tudi kot članico projektne skupine za gradnjo novega doma upokojencev, tako da mi izzivov tudi kot upokojenki ne bo zmanjkalo,« je tudi povedala Zvonka Hočevar, ki z navdušenjem bere nas časopis. »Gorenjski glas je edini časopis, ki zajema zame pomembne novice, tudi novice iz Medvod. Ne maram brati tračev, rada imam pozitivne novice, novice o dosežkih,« je še dodala Hočevarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/21

četrtek

15/21

petek

12/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...