Zvonka Hočevar bo konec meseca postala upokojenka. / Foto: Tina Dokl

Uživala je pri delu s starejšimi

Direktorica Doma upokojencev Kranj Zvonka Hočevar bo čez nekaj dni postala upokojenka, česar se veseli, saj bo imela končno čas tudi za učenje kitare, potovanja, še naprej pa ima tudi strokovne izzive.

Direktorica Doma upokojencev Kranj Zvonka Hočevar se te dni poslavlja od sodelavcev, stanovalcev in njihovih svojcev, saj bo v začetku novembra postala upokojenka. Se pa še dobro spomni, s kakšnim veseljem se je lotila dela s starejšimi, ki so ji bili večino delovne dobe navdih. »Moja prva služba je bila v Iskri Pržan, kjer smo delali televizorje. Zelo hitro sem začela delati v kadrovski službi, nato pa sem postala vodja kadrovsko-socialne službe. Po 16 letih dela v gospodarstvu sem se zaposlila v Centru slepih in slabovidnih v Škofji Loki. Takrat sem ob dveh majhnih otrocih skrbela za mamo in očeta. Mama je bila po kapi in je bila nepokretna, oče je imel zdrobljen kolk in je hodil le s pomočjo bergel. Tako sta starša morala v dom v Škofjo Loko, jaz pa sem imela vlogo svojca. Po enem letu je bil v domu razpis za vodjo splošne kadrovske službe in bila sem sprejeta. Ko se je upokojil vodja doma Ludvik Bernik, sem prevzela vodenje doma. Kasneje sem kot direktorica prevzela Dom Petra Uzarja v Tržiču, sedaj pa sem že enajsto leto direktorica tukaj, v Kranju. Imam natanko štirideset klet delovne dobe, spomladi se mi je iztekel mandat, tako da sem zadnje mesece v. d. direktorice,« svojo poklicno pot opisuje Zvonka Hočevar in pravi, da je ponosna na rezultate, ki jih je dosegla skupaj s sodelavci.

»Vedno sem uživala pri delu s starejšimi, saj je v moji mladosti veliko vlogo igrala stara mama. Imela sem jo izredno rada. Tako starši kot tudi doma na vasi, v Preski pri Medvodah, so me vedno vzgajali v spoštovanju do starejših ljudi. Tako mislim, da je bilo prav delo s starejšimi tisto, ki mi je bilo res namenjeno. Moram pa reči, da je delo direktorice tudi delo z zaposlenimi, svojci, poslovnimi partnerji, ministrstvom in še marsikom. Pri delu mi je bilo težko le takrat, kadar je želel kdo neupravičeno očrniti mene osebno ali Dom. Dom namreč jemljem zelo osebno in najbolj so me bolele krivice, zaradi katerih je bilo treba trošiti energijo, ki bi jo lahko razdajala za koristne stvari,« tudi pravi Zvonka Hočevar, ki pojasnjuje tudi nekatere trenutne zadrege glede oskrbe starejših.

»Dejstvo je, da se število starejših enormno povečuje, dolgotrajna oskrba, o kateri se zadnje čase veliko govori, pa ni rešitev. Pomoč na domu je zelo draga in zagotovo bo potrebnih več domov, kjer bodo starejši dobili celotno oskrbo. Čeprav je trenutno precej govora o tem, kaj vse morajo stanovalci doplačevati, pa to plačujejo le tisti, ki imajo v domu zgolj osnovno oskrbo. Zato imajo tudi nižjo osnovno ceno. Tisti, ki imajo v ceni več oskrbe, dodatnih storitev ne plačujejo,« pojasnjuje Zvonka Hočevar, ki je vesela, da bo dobila dobro namestnico.

»Na začetku novembra bo vodenje Doma upokojencev Kranj prevzela Nadja Gantar, ki je bila doslej direktorica VDC Tončke Hočevar. Ima izkušnje na vodilni funkciji, v javnem zavodu, zato sem vesela, da dom prepuščam v dobre roke, in verjamem, da bodo naši načrti šli pozitivno naprej,« pravi Hočevarjeva, ki bo tudi po upokojitvi zelo aktivna.

»Sodelujem v statutarnopravni komisiji Občine Medvode, v krajevni skupnosti, v domačem turističnem društvu, sem članica sveta Centra za socialno delo Gorenjske in članica sveta Ljubljanske regije ter sodnica porotnica. Prav tako imam dva vnuka, s partnerjem rada potujeva, rada hodim v hribe, dodatno se izobražujem iz znanja angleščine, začela pa sem igrati tudi kitaro, kar sem si vedno želela. Priložnost sem dobila v Preski, kjer ima Glasbena šola Emil Adamič svojo enoto. Na kranjski občini so me povabili tudi kot članico projektne skupine za gradnjo novega doma upokojencev, tako da mi izzivov tudi kot upokojenki ne bo zmanjkalo,« je tudi povedala Zvonka Hočevar, ki z navdušenjem bere nas časopis. »Gorenjski glas je edini časopis, ki zajema zame pomembne novice, tudi novice iz Medvod. Ne maram brati tračev, rada imam pozitivne novice, novice o dosežkih,« je še dodala Hočevarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/10

torek

8/13

sreda

6/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 20:30, 10. november

Če so vrnili Pokljuko, ne vem zakaj sedaj čarajo z ostalim javnim dobrom. Na koncu bomo mastno plačali ravnanje rdečih kmerov v Radovljici. ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 19:03, 10. november

Ena največjih napak naše države pri denacionalizaciji je prevelika radodarnost in 100% vračanje zemljišč in gozdov RKC-ju. Ta zemljišča RKC ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 15:51, 10. november

Alias Primož, oba z Mahničem sta mal mahnena.

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 10:57, 10. november

Kdaj smo se začeli Slovenci sovražno ločevati med seboj?
In čemu?

Razkol je pri nas začela Rimskokatoliška cerkev, ideološko utemeljil pa ga je dr. Anton Mahnič.

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 22:25, 9. november

Končno se je le negdo postavil po robu Cerkvi? Zakaj se nobeden ne vpraša če je bilo to crrkveno ? Odkod je to dobila cerkev? Če je bil las...