Opozorilo pred neznanimi ugrabitelji otrok, ki je ta teden zaokrožilo po Facebooku / Foto: posnetek zaslona

Ali so na Jesenicah neznanci zares skušali ugrabiti otroka

Po spletu je zaokrožilo opozorilo pred neznanci, ki naj bi minulo soboto na Slovenskem Javorniku skušali ugrabiti desetletnika. Policija pomirja, da je objavljena informacija netočna.

Jesenice – Skupina na Facebooku z imenom Varne Jesenice je pred dnevi objavila opozorilo pred neznanci, ki se z belim kombijem vozijo po Slovenskem Javorniku in so minulo soboto na Gradnikovi cesti celo skušali ugrabiti desetletnega otroka. Na Policijski upravi (PU) Kranj so pojasnili, da je omenjena informacija, ki je hitro zaokrožila med uporabniki družbenega omrežja, netočna. So pa jeseniški policisti v zadnjih dneh obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij dvema otrokoma. »V nobenem primeru ni bila ugotovljena ogroženost otroka. Dogodka glede na podan tip vozila nista povezana,« je razložil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

Prvi dogodek so jeseniški policisti obravnavali minulo soboto zvečer v Podkočni, kjer naj bi se voznik belega kombija ustavil pri otroku, ki je čepel za ograjo, in proti njemu domnevno iztegnil dlan z bombonom. Rekel ni nič. Otrok se je neznanca prestrašil in pobegnil. Drugi primer naj bi se zgodil v sredo zjutraj na poti drugega otroka v šolo. Na Cesti Toneta Tomšiča naj bi se pri otroku ustavil bel osebni avtomobil, velikosti Renault Megana ali VW Tourana. Neznanec naj bi otroka vabil, naj gre z njim. Otrok je stekel v bližnjo šolo. »V tem primeru naj bi starši dan prej otroku razlagali o belem vozilu in ugrabitvah otrok,« pojasnjujejo na policijski upravi. O obeh prijavah sicer jeseniški policisti še zbirajo obvestila. Pred tema dogodkoma so gorenjski policisti zadnji primer vabljenja obravnavali že dlje časa nazaj. Statistike o številu takih primerov na policiji ne vodijo, pojasnjujejo pa, da gre pa za posamezne primere.

Policija sicer ugotavlja, da v takih primerih običajno prihaja tudi do širjenja nepreverjenih informacij in govoric ter s tem povzročanja občutka ogroženosti pri otrocih. »Odraslim, ki lahko največ naredimo za pravo informiranost otrok, svetujemo rahlo zadržanost do govoric z občutkom do realnosti. Nasveti otrokom naj bodo objektivni in naj pri njih ne povzročajo dodatnega strahu, ker ni vsak pristop neznanca nujno sumljiv ali nevaren,« zato svetujejo na PU Kranj.

Tudi uvodoma omenjeno obvestilo skupine Varne Jesenice širi podatek, da se je na območju Jesenic minulo soboto zgodil poskus ugrabitve otroka s strani več neznancev. »Informacija ne drži, prav tako v nobenem od do sedaj obravnavanih primerov na Gorenjskem ni bil ugotovljen sum, da bi bilo v ozadju pristopa neznancev kaznivo dejanje,« so zatrdili na PU Kranj. V primerih, ko so bili »neznanci« izsledeni, je šlo bodisi za nesporazum ali pa spraševanje za informacije, so dodali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...