Opozorilo pred neznanimi ugrabitelji otrok, ki je ta teden zaokrožilo po Facebooku / Foto: posnetek zaslona

Ali so na Jesenicah neznanci zares skušali ugrabiti otroka

Po spletu je zaokrožilo opozorilo pred neznanci, ki naj bi minulo soboto na Slovenskem Javorniku skušali ugrabiti desetletnika. Policija pomirja, da je objavljena informacija netočna.

Jesenice – Skupina na Facebooku z imenom Varne Jesenice je pred dnevi objavila opozorilo pred neznanci, ki se z belim kombijem vozijo po Slovenskem Javorniku in so minulo soboto na Gradnikovi cesti celo skušali ugrabiti desetletnega otroka. Na Policijski upravi (PU) Kranj so pojasnili, da je omenjena informacija, ki je hitro zaokrožila med uporabniki družbenega omrežja, netočna. So pa jeseniški policisti v zadnjih dneh obravnavali dve prijavi domnevnega vabljenja in ponujanja sladkarij dvema otrokoma. »V nobenem primeru ni bila ugotovljena ogroženost otroka. Dogodka glede na podan tip vozila nista povezana,« je razložil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

Prvi dogodek so jeseniški policisti obravnavali minulo soboto zvečer v Podkočni, kjer naj bi se voznik belega kombija ustavil pri otroku, ki je čepel za ograjo, in proti njemu domnevno iztegnil dlan z bombonom. Rekel ni nič. Otrok se je neznanca prestrašil in pobegnil. Drugi primer naj bi se zgodil v sredo zjutraj na poti drugega otroka v šolo. Na Cesti Toneta Tomšiča naj bi se pri otroku ustavil bel osebni avtomobil, velikosti Renault Megana ali VW Tourana. Neznanec naj bi otroka vabil, naj gre z njim. Otrok je stekel v bližnjo šolo. »V tem primeru naj bi starši dan prej otroku razlagali o belem vozilu in ugrabitvah otrok,« pojasnjujejo na policijski upravi. O obeh prijavah sicer jeseniški policisti še zbirajo obvestila. Pred tema dogodkoma so gorenjski policisti zadnji primer vabljenja obravnavali že dlje časa nazaj. Statistike o številu takih primerov na policiji ne vodijo, pojasnjujejo pa, da gre pa za posamezne primere.

Policija sicer ugotavlja, da v takih primerih običajno prihaja tudi do širjenja nepreverjenih informacij in govoric ter s tem povzročanja občutka ogroženosti pri otrocih. »Odraslim, ki lahko največ naredimo za pravo informiranost otrok, svetujemo rahlo zadržanost do govoric z občutkom do realnosti. Nasveti otrokom naj bodo objektivni in naj pri njih ne povzročajo dodatnega strahu, ker ni vsak pristop neznanca nujno sumljiv ali nevaren,« zato svetujejo na PU Kranj.

Tudi uvodoma omenjeno obvestilo skupine Varne Jesenice širi podatek, da se je na območju Jesenic minulo soboto zgodil poskus ugrabitve otroka s strani več neznancev. »Informacija ne drži, prav tako v nobenem od do sedaj obravnavanih primerov na Gorenjskem ni bil ugotovljen sum, da bi bilo v ozadju pristopa neznancev kaznivo dejanje,« so zatrdili na PU Kranj. V primerih, ko so bili »neznanci« izsledeni, je šlo bodisi za nesporazum ali pa spraševanje za informacije, so dodali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

7/12

petek

8/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Največ denarja za obnovo cest / 11:57, 14. november

Lepi konci Slovenije, ki so bili po vojni neupravičeno zapostavljeni kar se tiče infrasttrukture in dostopnosti !

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!