Toplo, suho in sončno vreme bo tudi ta konec tedna na ceste zvabilo številne motoriste, ki jim Agencija za varnost prometa svetuje dodatno previdnost zaradi slabšega oprijema, odpadlega listja na cesti in krajšega svetlega dela dneva. / Foto: Gorazd Kavčič

Motoristi naj bodo še previdnejši

Jeseni se dnevi krajšajo, vidljivost motorista v mraku pa se hitro poslabša. Motoristi naj upoštevajo, da je jeseni na cesti tudi slabši oprijem pnevmatik.

Kranj – Motoristična sezona je letos zaradi ugodnih vremenskih razmer daljša kot običajno. Ker se bo toplo, suho in sončno vreme nadaljevalo tudi ta konec tedna, kar bo na ceste zvabilo številne motoriste, jih Agencija za varnost prometa še posebej opozarja na slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča, na odpadlo listje na cesti ter mokro ali spolzko cestišče, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo. Za nesrečo z usodnimi posledicami je tako dovolj le trenutek nepazljivosti,« poudarjajo.

Jeseni se dnevi tudi krajšajo, vidljivost v mraku pa se hitro poslabša. Ta konec tedna bomo ure premaknili na zimski čas, zato bo dan še krajši, vidljivost pa se bo poslabšala še prej. Motoristi so že sicer slabše vidni, zato jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost.

Na agenciji so motoriste pozvali k uporabi zaščitne opreme, oblačil in čelade v živahnih, odsevnih barvah, vedno naj imajo tudi prižgane luči, da jih bodo drugi udeleženci v prometu hitreje opazili. Ob tem so druge voznike pozvali k pozornemu spremljanju prometa, tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot.

Še posebno previdni pa naj bodo motoristi, ki vozijo v skupinah, saj pri njih obstaja še večje tveganje za prometno nesrečo, poudarjajo na agenciji. Ob tem so spomnili na pravilo, da najmanj izkušen motorist vozi tik za prvim, drugi pa mu morajo prilagoditi hitrost in način vožnje. Cesta tudi ni prostor za tekmovanje, temveč za sodelovanje, če želimo na cilj priti varno. Motoristi in drugi udeleženci naj se na ceste podajo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, ne podcenjujejo voznih razmer in naj vozijo umirjeno ter premišljeno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/10

torek

8/13

sreda

6/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Ob vsakem deževju jih zaliva / 04:13, 12. november

Stavba je zgrajena na način "ni važno koliko košta, samo da je čim dražje". Na žalost gradbinci niso sposobni slediti temu razmišljanju. Kva...

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 20:30, 10. november

Če so vrnili Pokljuko, ne vem zakaj sedaj čarajo z ostalim javnim dobrom. Na koncu bomo mastno plačali ravnanje rdečih kmerov v Radovljici. ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 19:03, 10. november

Ena največjih napak naše države pri denacionalizaciji je prevelika radodarnost in 100% vračanje zemljišč in gozdov RKC-ju. Ta zemljišča RKC ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 15:51, 10. november

Alias Primož, oba z Mahničem sta mal mahnena.

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 10:57, 10. november

Kdaj smo se začeli Slovenci sovražno ločevati med seboj?
In čemu?

Razkol je pri nas začela Rimskokatoliška cerkev, ideološko utemeljil pa ga je dr. Anton Mahnič.