Toplo, suho in sončno vreme bo tudi ta konec tedna na ceste zvabilo številne motoriste, ki jim Agencija za varnost prometa svetuje dodatno previdnost zaradi slabšega oprijema, odpadlega listja na cesti in krajšega svetlega dela dneva. / Foto: Gorazd Kavčič

Motoristi naj bodo še previdnejši

Jeseni se dnevi krajšajo, vidljivost motorista v mraku pa se hitro poslabša. Motoristi naj upoštevajo, da je jeseni na cesti tudi slabši oprijem pnevmatik.

Kranj – Motoristična sezona je letos zaradi ugodnih vremenskih razmer daljša kot običajno. Ker se bo toplo, suho in sončno vreme nadaljevalo tudi ta konec tedna, kar bo na ceste zvabilo številne motoriste, jih Agencija za varnost prometa še posebej opozarja na slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča, na odpadlo listje na cesti ter mokro ali spolzko cestišče, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo. Za nesrečo z usodnimi posledicami je tako dovolj le trenutek nepazljivosti,« poudarjajo.

Jeseni se dnevi tudi krajšajo, vidljivost v mraku pa se hitro poslabša. Ta konec tedna bomo ure premaknili na zimski čas, zato bo dan še krajši, vidljivost pa se bo poslabšala še prej. Motoristi so že sicer slabše vidni, zato jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost.

Na agenciji so motoriste pozvali k uporabi zaščitne opreme, oblačil in čelade v živahnih, odsevnih barvah, vedno naj imajo tudi prižgane luči, da jih bodo drugi udeleženci v prometu hitreje opazili. Ob tem so druge voznike pozvali k pozornemu spremljanju prometa, tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot.

Še posebno previdni pa naj bodo motoristi, ki vozijo v skupinah, saj pri njih obstaja še večje tveganje za prometno nesrečo, poudarjajo na agenciji. Ob tem so spomnili na pravilo, da najmanj izkušen motorist vozi tik za prvim, drugi pa mu morajo prilagoditi hitrost in način vožnje. Cesta tudi ni prostor za tekmovanje, temveč za sodelovanje, če želimo na cilj priti varno. Motoristi in drugi udeleženci naj se na ceste podajo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, ne podcenjujejo voznih razmer in naj vozijo umirjeno ter premišljeno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...