Zadnji dan našega kulinaričnega popotovanja po Vojvodini smo v Subotici poskrbeli še za skupinsko fotografijo.

Potep po Vojvodini (3)

Zadnji dan nas je čakal sprehod po Subotici in Somborju, okušali smo vina, preden smo se odpravili nazaj v Slovenijo, pa smo še kosili v Crveni ruži v Ruskem Krsturju.

Subotica je od meje s sosednjo Madžarsko oddaljena samo 13 kilometrov. S svojo arhitekturo pritegne, secesijsko obdobje je tu pustilo viden pečat. Izstopajo recimo mestna hiša, sinagoga, ne moreš mimo Raichlove palače, ki je dobila ime po arhitektu in tudi lastniku Ferencu Raichlu, v njej pa danes gostuje moderna galerija Likovni susret. Živahna je ulica Matije Korvina oziroma »kralja Matjaža«, kjer so mu nedavno postavili kip, kar še dodatno potrjuje posebno prijateljstvo Srbov z Madžari.

Tik preden pa smo nadaljevali pot mimo Paličkega jezera do Vinske kleti Zvonko Bogdan, smo se ustavili še na znameniti subotiški tržnici, kjer najdete vse: od šivanke do čevljev in madžarske salame.

Zvonko Bogdan se je rodil v Somborju. Skladatelj, izvajalec, tekstopisec – umetnik, ki spomine pretvarja v note in skupaj s tamburaši nesebično širi duh vojvodinske ravnine. In pred resnično pompozno zgradbo vinske kleti najdemo v trenutek – kot kipe – ujete tako tamburaše kot priljubljenega srbskega pevca.

Spoznali smo zgodovino vinske kleti, vina in jih tudi nekaj pokusili. Razložili so nam, da največkrat gostijo poroke, v štirih apartmajih, ki jih oddajajo, pa tako prespijo predvsem mladoporočenci. Njihov glavni enolog je Srb, svetovalec pa Francoz, kar se opaža tudi pri vinih. Zasledujejo cilj ustvarjanja kvalitetnih vin, njihovi načrti za prihodnost v smislu turizma so visokoleteči. V vinogradih najdemo različne vrste grozdja, tudi kadarko, avtohtono vrsto grozdja panonske nižine – imena smo vajeni pri madžarskih vinih.

Srečamo ime še enega zanimivega umetnika: somborskega slikarja Eugena Kočiša: na razstavljenih slikah ter reprodukcijah etiket vin. Za nekatere vinske etikete pa je svoja dela »posodil« tudi umetnik mlajše generacije Slavan Gabrić.

Degustacijo vin so pospremili siri, sadje in oreščki; vina so res navdušila.

Počasi je bil čas za odhod. Naše kulinarično popotovanje po Vojvodini se je bližalo koncu. Pot nas je vodila še v Sombor ter do najbolj »ruskega« mesta v Srbiji, Ruskega Krsturja, kjer smo v Crveni ruži kosili, kdor je želel, pa je lahko na mini tržnici v restavraciji kupil tudi domači ajvar. Ruski Krstur namreč marsikdo imenuje kar vojvodinska prestolnica paprike – kraj se praktično preživlja z vzgojo paprike.

(Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/12

ponedeljek

3/12

torek

7/8

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 24. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2020

Predstavitev knjige Slovenski razkol

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. februar 2020

Pustni koncerti Glasbene šole Škofja Loka

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2020

V Cerkno

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Šenčur, Poženik, 25. februar 2020

Pustno rajanje

 

 
 

 

 
 
 

II. udarni ali Rupnikov bataljon / 19:04, 23. februar

Zgodovino živijo ljudje. Berem knjigo g.Možine, ki znanstveno secira zamolčano pot, ki so jo komunisti peljali od nekaj let pred 2.sv. vojno...

Težave nakelskega doma starejših / 08:03, 23. februar

POSTAVITI TAKEGA ČLOVEKA ZA DIREKTORJA DOMA STAREJŠIH OBČANOV-to je lahko samo v SLOVENISTANU...https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/57aaf5e50a34e/zaupala-zupniku-ostala-brez-hise

V strahu pred novimi podori / 19:11, 22. februar

Upam, da se oglasijo tudi drugi. Vse ta bučman županov zakomplicira,........... in kuker da ga ni. Med prebivalce ne upa, ne upa bit človeš...

V strahu pred novimi podori / 19:02, 22. februar

V Železnikih je na oblasti SLS, s popolnoma nesposobnim županom. Ni za nobene novitete, kaj kdo 'dela' - pač mrda OU. Všeč jim je, da keš ...

Tone odpadkov se znova kopičijo / 14:43, 21. februar

Država ne deluje. Marjan, enostavno je vreči puško v koruzo.

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!