Film Parazit, dobitnik zlate palme v Cannesu / Foto: Liffe

Iz Rima v Bohinj in naprej

Dvanajst dni za več kot sto filmov v desetih sekcijah, ki se bodo potegovali za šest festivalskih nagrad, in bogat spremljevalni program – to je trideseta izdaja največjega filmskega festivala v državi Liffe.

Ljubljana – V sredo so na novinarski konferenci v Cankarjevem domu objavili program letošnjega, tridesetega festivala Liffe, kar je vsekakor zadostno znamenje za vse ljubitelje filma, da se poglobijo vanj in si pravočasno priskrbijo sedež v eni od šestih festivalskih dvoran v Ljubljani (izbrane filme bodo predvajali tudi v Celju, Mariboru in Novem mestu). Projekcije nekaterih letos najbolj izstopajočih in na najpomembnejših festivalih nagrajenih filmov – pa tudi tistih, ki jih bržkone ne bo v kasnejši distribuciji – so po izkušnjah preteklih let hitro razprodane.

Festival, ki bo potekal od 13. do 24. novembra, bo odprl avtobiografski film Tommaso režiserja Abela Ferrare z Willemom Dafoejem v glavni vlogi. Posnet je bil v režiserjevem stanovanju v Rimu, v njem pa nastopata tudi njegova žena in hčerka. Režiser bo tudi eden osrednjih gostov festivala, pokazali bodo še dva njegova filma, vodil pa bo tudi krajši masterclass.

Več kot sto filmov

V ospredju festivala bo tudi letos deset filmov v tekmovalni sekciji Perspektive. Med njimi so kar trije filmi s slovenskim predznakom: Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, z 11 nagradami absolutni zmagovalec nedavnega Festivala slovenskega filma, film Lara, ki ga je po scenariju Blaža Kutina posnel Jan Ole Gerster, tu pa je še koprodukcijski film Šivi režiserja Miroslava Terzića, v katerem sodelujejo filmarji iz več republik nekdanje skupne države. Tu je še nekaj tematsko zelo zanimivih filmov, na primer Angelo avstrijskega režiserja Markusa Schleinzeja z zgodbo o afriškem dečku, ki ga v 18. stoletju razkazujejo po dunajskem dvoru kot maskoto za zabavo aristokraciji, ali pa simpatična komedija Ray in Liz (Richard Billingham), ki nas popelje v Anglijo osemdesetih let, in sodobna ameriška zgodba z naslovom Bik (Annie Silverstein), v kateri se v prijateljstvu znajdeta 14-letnica in ostareli jezdec bikov. Osrednjo nagrado festivala vodomec bo tudi letos prispeval Telekom Slovenije, ki bo letos podelil tudi darilo milijontemu gledalcu festivala Liffe.

Tudi tokrat bo najbolj atraktivna sekcija Predpremiere – gre večinoma za nagrajene filme, med katerimi je kar nekaj takih, ki bodo kasneje prišli tudi v distribucijo. Tu je zmagovalec iz Cannesa film Parazit južnokorejskega režiserja Bong Joon-hoja, ki ga selektor Simon Popek uvršča med enega najboljših letošnjih filmov, ogledali si bomo dramo Obtožujem! na temo afere Dreyfus kontroverznega Romana Polanskega, Marco Bellocchio je posnel film Izdajalec, o mafijskem šefu Buscetti, ki se je izpovedal, v nemško-azerbajdžanski koprodukciji Modrček pa vas v glavni vlogi pričakuje odlični Miki Manojlovič. Stalnica festivala je Ken Loach, tokrat s filmom Medtem ko vas ni bilo. Pogled v program nas seveda navduši še z nekaj vrhunskimi filmi, Slovenija se kot manjšinski koproducent pojavlja tudi v filmu Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je tudi nominiran za evropsko filmsko nagrado lux.

Močna slovenska zasedba

Po sarajevski premieri bosta na sporedu tudi prvi dve nadaljevanji nove televizijske nadaljevanke Jezero, ki sta jo po romanu Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, na program Televizije Slovenija pa prihaja v decembru. Nadaljevanka je po večini posneta »na licu mesta« v Bohinju, na festivalu pa bo prikazan še en na Gorenjskem posnet film – v Jaz sem Frenk Metoda Pevca boste prepoznali tudi tržiške ulice.

V sekcijo Panorama svetovnega filma je uvrščena še ena koprodukcija v sodelovanju Slovenije, Hrvaške in Srbije: Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević. Igralec Marko Mandić, že večkrat je nastopil v nemških filmih, pa tokrat igra enega od obeh osrednjih igralcev v drami nemškega režiserja Xaverja Böhma O, čudovita noč.

V sekciji Kralji in kraljice bo na sporedu nekaj filmov uveljavljenih svetovnih režiserjev, katerih filmi ne bodo prišli v distribucijo, med drugim Družinska romanca d. o. o. Wernerja Herzoga, marsikoga bo pritegnila zgodba filma Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi Nicka Broomfielda, ki pripoveduje zgodbo o glasbeniku Leonardu Cohenu in njegovi muzi Marianne, s filmom Svetilnik Roberta Eggersa nas režiser popelje v temačno preteklost 19. stoletja.

Tu so še ustaljene sekcije Ekstravaganca, med drugim z absurdno črno komedijo Semiš jakna režiserja Quentina Dupieuxa, Kinobalon je namenjen mlajši publiki, sekcija Fokus bo letos namenjena kubanskemu filmu, v Retrospektivi pa bo na ogled sedem filmov letos preminule režiserke francoskega novega vala Agnes Varda. Tu je še program kratkega filma v sekciji Evropa na kratko, v kateri bo predvajan tudi film Kristijana Krajnčana Potop.

V bogatem spremljevalnem programu so različna strokovna in študijska srečanja z gosti festivala, pogovori ob projekcijah, obeležili pa bodo tudi deset let Art kino mreže Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

12/24

nedelja

8/23

ponedeljek

10/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.