Film Parazit, dobitnik zlate palme v Cannesu / Foto: Liffe

Iz Rima v Bohinj in naprej

Dvanajst dni za več kot sto filmov v desetih sekcijah, ki se bodo potegovali za šest festivalskih nagrad, in bogat spremljevalni program – to je trideseta izdaja največjega filmskega festivala v državi Liffe.

Ljubljana – V sredo so na novinarski konferenci v Cankarjevem domu objavili program letošnjega, tridesetega festivala Liffe, kar je vsekakor zadostno znamenje za vse ljubitelje filma, da se poglobijo vanj in si pravočasno priskrbijo sedež v eni od šestih festivalskih dvoran v Ljubljani (izbrane filme bodo predvajali tudi v Celju, Mariboru in Novem mestu). Projekcije nekaterih letos najbolj izstopajočih in na najpomembnejših festivalih nagrajenih filmov – pa tudi tistih, ki jih bržkone ne bo v kasnejši distribuciji – so po izkušnjah preteklih let hitro razprodane.

Festival, ki bo potekal od 13. do 24. novembra, bo odprl avtobiografski film Tommaso režiserja Abela Ferrare z Willemom Dafoejem v glavni vlogi. Posnet je bil v režiserjevem stanovanju v Rimu, v njem pa nastopata tudi njegova žena in hčerka. Režiser bo tudi eden osrednjih gostov festivala, pokazali bodo še dva njegova filma, vodil pa bo tudi krajši masterclass.

Več kot sto filmov

V ospredju festivala bo tudi letos deset filmov v tekmovalni sekciji Perspektive. Med njimi so kar trije filmi s slovenskim predznakom: Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, z 11 nagradami absolutni zmagovalec nedavnega Festivala slovenskega filma, film Lara, ki ga je po scenariju Blaža Kutina posnel Jan Ole Gerster, tu pa je še koprodukcijski film Šivi režiserja Miroslava Terzića, v katerem sodelujejo filmarji iz več republik nekdanje skupne države. Tu je še nekaj tematsko zelo zanimivih filmov, na primer Angelo avstrijskega režiserja Markusa Schleinzeja z zgodbo o afriškem dečku, ki ga v 18. stoletju razkazujejo po dunajskem dvoru kot maskoto za zabavo aristokraciji, ali pa simpatična komedija Ray in Liz (Richard Billingham), ki nas popelje v Anglijo osemdesetih let, in sodobna ameriška zgodba z naslovom Bik (Annie Silverstein), v kateri se v prijateljstvu znajdeta 14-letnica in ostareli jezdec bikov. Osrednjo nagrado festivala vodomec bo tudi letos prispeval Telekom Slovenije, ki bo letos podelil tudi darilo milijontemu gledalcu festivala Liffe.

Tudi tokrat bo najbolj atraktivna sekcija Predpremiere – gre večinoma za nagrajene filme, med katerimi je kar nekaj takih, ki bodo kasneje prišli tudi v distribucijo. Tu je zmagovalec iz Cannesa film Parazit južnokorejskega režiserja Bong Joon-hoja, ki ga selektor Simon Popek uvršča med enega najboljših letošnjih filmov, ogledali si bomo dramo Obtožujem! na temo afere Dreyfus kontroverznega Romana Polanskega, Marco Bellocchio je posnel film Izdajalec, o mafijskem šefu Buscetti, ki se je izpovedal, v nemško-azerbajdžanski koprodukciji Modrček pa vas v glavni vlogi pričakuje odlični Miki Manojlovič. Stalnica festivala je Ken Loach, tokrat s filmom Medtem ko vas ni bilo. Pogled v program nas seveda navduši še z nekaj vrhunskimi filmi, Slovenija se kot manjšinski koproducent pojavlja tudi v filmu Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je tudi nominiran za evropsko filmsko nagrado lux.

Močna slovenska zasedba

Po sarajevski premieri bosta na sporedu tudi prvi dve nadaljevanji nove televizijske nadaljevanke Jezero, ki sta jo po romanu Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, na program Televizije Slovenija pa prihaja v decembru. Nadaljevanka je po večini posneta »na licu mesta« v Bohinju, na festivalu pa bo prikazan še en na Gorenjskem posnet film – v Jaz sem Frenk Metoda Pevca boste prepoznali tudi tržiške ulice.

V sekcijo Panorama svetovnega filma je uvrščena še ena koprodukcija v sodelovanju Slovenije, Hrvaške in Srbije: Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević. Igralec Marko Mandić, že večkrat je nastopil v nemških filmih, pa tokrat igra enega od obeh osrednjih igralcev v drami nemškega režiserja Xaverja Böhma O, čudovita noč.

V sekciji Kralji in kraljice bo na sporedu nekaj filmov uveljavljenih svetovnih režiserjev, katerih filmi ne bodo prišli v distribucijo, med drugim Družinska romanca d. o. o. Wernerja Herzoga, marsikoga bo pritegnila zgodba filma Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi Nicka Broomfielda, ki pripoveduje zgodbo o glasbeniku Leonardu Cohenu in njegovi muzi Marianne, s filmom Svetilnik Roberta Eggersa nas režiser popelje v temačno preteklost 19. stoletja.

Tu so še ustaljene sekcije Ekstravaganca, med drugim z absurdno črno komedijo Semiš jakna režiserja Quentina Dupieuxa, Kinobalon je namenjen mlajši publiki, sekcija Fokus bo letos namenjena kubanskemu filmu, v Retrospektivi pa bo na ogled sedem filmov letos preminule režiserke francoskega novega vala Agnes Varda. Tu je še program kratkega filma v sekciji Evropa na kratko, v kateri bo predvajan tudi film Kristijana Krajnčana Potop.

V bogatem spremljevalnem programu so različna strokovna in študijska srečanja z gosti festivala, pogovori ob projekcijah, obeležili pa bodo tudi deset let Art kino mreže Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-7/4

četrtek

-0/4

petek

-2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 12. december 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Radovljica, 12. december 2019

Linhartovi dnevi 2019

GLASBA / Begunje, 12. december 2019

Božično-novoletni koncert

PRIREDITVE / Radovljica, 12. december 2019

Smučarski sejem

 

 
 

 

 
 
 

100. obletnica nastanka Jugoslavije / 16:50, 11. december

Bla, bla, bla...
Da so vse stranke pokorne diktatu iz Bruslja in apetitom ameriških korporacij je kriv balkan in komunizem??
Eh...

100. obletnica nastanka Jugoslavije / 14:14, 11. december

Mineva 100 let kar so imeli Slovenci idealno možnost ustanoviti svojo narodno državo. Ampak intelekt Slovenca ni dosegal zmožnosti razumevan...

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 14:10, 11. december

Ne bi si želel živeti v teh koncih. Kot izgleda so se lotili izgradnje plinske infrastrukture strokovnjaki iz Kosova in Metohije. Nadzor v S...

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 12:40, 11. december

Tat kriči:Primite tatu!

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 12:08, 11. december

Kdaj bo kako izjavo podal še kdo od odgovornih?
Ajde mafiozoti, z besedo na dan!

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 09:47, 11. december

Ne vem, sem v dvomih. Ali imamo velik problem? Plastične cevi se na sliki vidijo zelo plitko v zemlji! Verjetno so neki standardi kako globo...

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...