Uspešna mlada šahistka Zala Urh z Brega ob Savi

Mojstrica šahovske igre

Kranjčanka Zala Urh je na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v Mumbaju v Indiji dokazala, da sodi med najboljše mlade šahistke na svetu, osvojila pa je tudi naslov mednarodne mojstrice.

Kranj – Našo žensko in moško šahovsko reprezentanco v naslednjih dneh čaka nastop na evropskem ekipnem prvenstvu v Gruziji, prejšnji teden pa se je z mladinskega svetovnega prvenstva v standardnem šahu, ki je potekalo v Indiji, vrnila kranjska šahistka Zala Urh. Na prvenstvu se je uvrstila med šest najboljših mladih šahistk na svetu, saj so imele tekmovalke od tretjega do šestega mesta enako število točk. Njena uvrstitev pomeni tudi drugi najboljši slovenski rezultat na svetovnih prvenstvih v mladinski ženski kategoriji, za velik podvig pa so ji prejšnji teden zaploskali tudi člani Šahovskega kluba Stari Mayer Kranj, katerega članica je. Simpatična 17-letna dijakinja Gimnazije Kranj, doma z Brega ob Savi, ki si je v Mumbaju priborila še zadnjo normo za naziv mednarodne mojstrice, je prepričana, da je to le stopnica do naziva velemojstrice.

Šah imate radi že od malega. Zakaj?

Igrati sem ga začela v prvem razredu osnovne šole. Obiskovala sem namreč šahovski krožek, ki ga je na naši šoli na Orehku vodil Vid Gazvoda. On res zna mlade navdušiti za šah, čeprav se še dobro spomnim prve tekme, ko so drugi dobivali pokale, jaz pa sem le opazovala in ploskala sotekmovalcem. Toda že naslednje leto sem dobila zmagovalni pokal. To je bila velika motivacija in odločila sem se, da bom še naprej igrala. Najprej je bilo to v krožku, nato sva z očijem vedno pogosteje igrala tudi doma. V petem razredu sem šla v srednjo šahovsko šolo k Antonu Prazniku in takrat sem začela premagovati tudi svojega trenerja Gazvodo. Vpisala sem se v Šahovski klub Stari Mayer in še sedaj sem v tem klubu. Smo prijatelji in rada hodim na klubske turnirje.

Včasih se je bilo moč šaha učiti zgolj z igranjem ali šahovsko literaturo. V času interneta in moderne tehnologije gotovo uporabljate tudi to?

Če na internetu odtipkaš karkoli v zvezi s šahom, dobiš veliko informacij o različnih temah. Obstajajo tudi spletne strani, ki prenašajo različne partije z vseh koncev sveta. Te v zadnjem času večkrat gledam, se učim in si želim, da bi tudi jaz kdaj nastopala v takšni vlogi.

Imate naslove državne prvakinje, uspešni ste bili na različnih tekmovanjih. Kateri dosežek vam največ pomeni?

Zagotovo je moj največji dosežek povezan z zadnjim svetovnim mladinskim prvenstvom, ko sem dosegla tretjo normo za mednarodno mojstrico. To je zadnja stopnja pred velemojstrico, ki je najvišji naziv v šahu. Glede uvrstitve pa lahko rečem, da je bila najboljša letos v Španiji, ko sem bila druga na svetovnem mladinskem prvenstvu v pospešenem šahu.

S kakšnimi pričakovanji ste šli v Indijo?

Pred vsakim tekmovanjem si za cilj postavim, da bi se uvrstila v prvo tretjino. S tem si ne postavim prevelikih pritiskov. Če gre bolje, sem seveda zadovoljna. Sicer pa v svoji konkurenci že kar dobro poznam nasprotnice, ki prihajajo na prvenstva z različnih koncev sveta.

Tekmujete tudi že med članicami. Kakšni izzivi vas čakajo?

Letos sem bila na državnem prvenstvu med članicami tretja in sem blizu članske reprezentance. Toda nič se ne mudi, tudi to me še čaka. Upam pa, da bo to že drugo leto, ko bom tekmovala tudi še v konkurenci do 18 let. Nato si želim biti čim uspešnejša med članicami, kjer na največjih tekmovanjih nastopajo le še vrhunske šahistke. Upam, da si bom v naslednjih letih priborila tudi naslov velemojstrice.

Kombinacija treniranja ša­ha, nastopov in obiskovanja šole je gotovo naporna, saj zaradi tekmovanj marsikdaj manjkate pri pouku. Kako vam gre?

Sem dijakinja tretjega letnika naravoslovnega oddelka Gimnazije Kranj. Res je včasih vse skupaj kar naporno, vendar imam sošolke in sošolce, ki me zelo podpirajo. Prav tako me razumejo profesorji, ki mi večkrat povedo, da spremljajo moje rezultate in so veseli vseh uspehov.

Imate tri sestre. So tudi one športnice?

Ena sestra je mlajša, dve pa starejši. Manca je svetovna prvakinja v karateju, prav tako je karate trenirala Urška. Meta je najmlajša in je vsestranska športnica.

V Indiji ste bili skupaj z očetom Robertom. Vam to veliko pomeni?

Morda je videti, da mi na tekmovanjih ne more veliko pomagati, da je z menoj pač zato, da se mi ne bi kaj zgodilo. Toda to ni res, saj mi ni treba premišljevati o namestitvah, poti ... Prav tako skrbi za moj športni ritem, kar je zlasti na dolgotrajnejših tekmovanjih zelo pomembno. Zna me tudi sprostiti in pomiriti. Imam pa tudi strokovnega trenerja Mateja Šebenika, s katerim sva pred odhodom na tekmovanje veliko delala.

So na svetovnih prvenstvih tudi nagrade?

Dobila sem pokal.

So domači ponosni na vaše uspehe?

Doma so veseli, moja glavna podpornica je mami, podpirajo me sestre in tudi vsi v klubu ter seveda sošolke in sošolci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?