Slavnostna akademija in podelitev priznanj: ustanovni člani KD Brdo in najbolj aktivni mladi člani društva / Foto: Tina Dokl

Gradijo mostove

Kulturno društvo Brdo, ki letos obeležuje častitljiv jubilej, petindvajsetletnico delovanja, je organiziralo že 15. dneve srbske kulture v Kranju, ki so znova postregli z zanimivimi glasbenimi, folklornimi ter kulturnimi dogodki.

Kulturno društvo Brdo že petindvajset let deluje v javnem interesu na področju kulture pri nas in tako v ožjem kot širšem smislu skrbi za bogat in raznolik kulturno-družabni program, s katerim predstavlja glavne karakteristike srbske kulture, obenem pa krepi stike in medsebojno sodelovanje tudi z ostalimi narodi. Tako so tudi letos organizirali tradicionalne, že petnajste dneve srbske kulture v Kranju.

Ti so se začeli v četrtek s slavnostno akademijo v Avli Mestne občine Kranj, na kateri so sodelovali pomembni gostje, med drugimi: župan Matjaž Rakovec, predsednik KD Brdo Mitar Vujinović, ambasadorka Republike Srbije Zorana Vlatković, ambasador BiH Milorad Živković, predsednik Zveze srbskih društev Slovenije Zlatomir Bodiroža, Vladimir Koturović z Ministrstva zunanjih zadev Uprave za sodelovanje z zamejstvom in Srbi v regiji iz Beograda ter predstavniki mnogih domačih kulturnih društev. Program je brezhibno povezovala prof. dr. Renata Agostini, ki je nastopila tudi v kulturnem programu. Pevska skupina KD Brdo je odpela obe himni in se predstavila s pesmimi iz svojega bogatega repertoarja, zaigral pa je tudi harmonikar Dejan Kostić.

Na akademiji sta sodelovala tudi prof. dr Duško Pevulja in dr. Zlatko Jurić, oba iz Banjaluke, ki sta se dan kasneje izkazala kot predavatelja na književni tribuni v Predosljah s tematiko 800 let samostojnosti srbske pravoslavne cerkve. Tribuni je sledil pevski večer z naslovom Pesem mojega rodu, na kateri so se poleg slovenskih skupin predstavili gostje iz Beograda KUD Dimitrije Koturović in Sinovi Kozare iz Bosanske Gradiške.

V soboto je v polni dvorani Kulturnega doma na Primskovem potekala že tradicionalna folklorna prireditev Razigrana mladost, na kateri je okoli dvesto nastopajočih folkloristov prikazalo bogat kulturni program. KD Brdo je v goste povabilo folklorni skupini SKUD Pontes – Mostovi iz Trsta in KUD Dimitrije Koturović iz Beograda.

Gostje so v teh dneh med drugimi obiskali Prešernov spominski muzej v Kranju, tovarno Elan v Begunjah, ogledali pa so si tudi lepote Bleda. Predsednik KD Brdo Mitar Vujinović se je vsem zahvalil za sodelovanje ter za čestitke ob jubileju, še posebej MO Kranj, Ambasadi Republike Srbije ter Republiki Srbiji – Ministrstvu zunanjih zadev Uprave za sodelovanje z zamejstvom in Srbi v regiji, ter sklenil z besedami, da bo KD Brdo še naprej veliko pozornost namenjalo ohranjanju kulture ter povezovanju oziroma gradnji mostov med slovenskim in srbskim narodom pa tudi vsemi drugimi narodi, ki živijo pri nas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-4/5

ponedeljek

-3/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

GLEDALIŠČE / Breznica, 19. januar 2020

Škratovanje

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

 

 
 

 

 
 
 

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...

Podnebje, beseda leta / 15:27, 17. januar

Beseda leta?
Kdo je tukaj blesav?