Slavimo pesem

V drugi polovici oktobra tako kot že zadnjih nekaj let predvsem v Kranju in v krajih ob desnem bregu Save, od koder je bil Simon Jenko doma, z različnimi dogodki obujajo spomin na pesnika Sorškega polja. Letos, ko mineva 150 let od Jenkove smrti, se podelitev po njem imenovane pesniške nagrade znova vrača v Prešernovo gledališče, kjer jo je leta 1986 prvi prejel Niko Grafenauer. Med nagrajenci v preteklosti sledijo danes velika imena slovenske poezije: Tomaž Šalamun, Aleš Debeljak, Milan Dekleva, Milan Jesih, Svetlana Makarovič, Boris A. Novak, Dane Zajc …, nekateri tudi dvakrat. Pet letos nominiranih avtorjev večinoma sodi v mlajšo generacijo slovenskih poetov. Na vprašanje, kaj danes pomeni biti pesnik, med drugim izvemo, da – čeprav z neizmernim duhovnim bogastvom – to pomeni živeti v revščini z nekaj evri na dan. Za preživetje pesnik danes počne marsikaj, a je vendarle poezija tista, ki ga v življenju poganja naprej – da brez nje ne bi preživela, pove pesnica; in njen kolega, da ni lepšega občutka, kot je tisti, ko napiše pesem. Založniki pravijo, da so pesniške zbirke tržno manj zanimive, saj bralci po njih posegajo redkeje kot recimo po romanih in tudi nekaterih drugih literarnih zvrsteh. Hkrati pa ne gre iti mimo dejstva, da je letošnja komisija za nagrado v prvem naboru zabeležila več kot petsto knjižnih naslovov, ki so izšli v zadnjih treh letih. In to ni malo. Očitno Slovenci pesmi raje pišemo, kot pa jih beremo.

Poezija je namreč ena najglobljih intimnih izpovedi posameznika, vanjo pisec vtke svojo življenjsko bit. Pesem je pogosto pesnikova samorefleksija, skozi katero se odraža njegov odnos do življenja kot takega, hkrati pa v njej predstavlja tako pogled na globalni svet, v katerem živi, in pri tem seveda ne pozablja na bližnje okolje, ki ga v marsičem tudi določa. A poezija je v zgodovini človeštva imela pogosto tudi širši pomen. Celi narodi vedno znova slavijo moč besede svojih velikih poetov. V različnih obdobjih narodove zgodovine smo se te moči zavedali tudi Slovenci. S spominom na pretekle pesnike in dajanjem priznanj novim piscem moč besede častimo tudi zdaj.

V letošnjem izvodu Kranjskih vaj, v katerih objavljajo izbrani mladi pesniki, Hojka Žula z OŠ Simon Jenko v zaključku svoje pesmi z naslovom Besede med drugim piše: »Besede so lahko tudi zlobne / pa ne mislijo biti hudobne. / Besede so lahko krvave / in vseeno prave. / Vse besede niso take, kot se zdijo, / besede lahko tudi cvetijo.« Tiste Simona Jenka največkrat so.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

6/12

ponedeljek

7/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 17. november 2019

Pohod po Vertovčevi poti

IZLETI / Šenčur, 17. november 2019

Po Vertovčevih poteh

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. november 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

 

 
 

 

 
 
 

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..

Sedemindvajset / 08:06, 16. november

Že že, ampak v članku piše, da so ljudje odhajali že pred sto in več leti !!

Sedemindvajset / 22:55, 15. november

G Primož. Dvomim, da ne veste,ali pa se sprenevedate, da nisem mislil kraljevine, ampak Demokratično federativno Jugoslavijo, ki je obstajal...

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:54, 15. november

Za Bill Gatesa so to navadni klošarji ( 80 milijard ameriških dolarjev ).