Letos je bila dražba živahna, kupci (s tablicami v rokah) so kupili štirinajst ovnov.

Živahna dražba ovnov

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Testni postaji Jezersko so od dvajsetih ovnov, kolikor jih je na ocenjevanju dobilo »licenco« za naravni pripust, prodali štirinajst ovnov, od tega sedem po izklicnih cenah, preostale pa dražje. Vsi trije najbolje ocenjeni ovni so presegli ceno tristo evrov.

Spodnje Jezersko – V okviru Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije deluje na Kovkovi ekološki kmetiji na Spodnjem Jezerskem testna postaja, na kateri poteka testiranje plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme po posebnem, od države potrjenem in nadzorovanem programu, pri tem pa je poudarek na testiranju v naravnem hribovskem okolju. Letos je bilo na testiranju 31 ovnov, po odločitvi republiške komisije za priznavanje plemenjakov pa je licenco za naravni pripust dobilo enaindvajset ovnov. Vsi z izjemo enega so bili prejšnjo nedeljo tudi na dražbi in so bili glede na oceno komisije razvrščeni v več razredov. Najvišje ocene, to je ocene 1A, ni dobil noben oven, v kakovostnem razredu 1B so bili trije ovni, v razredu 2A štirje, v razredu 2B pet ovnov, oceno 3A pa je prejelo osem ovnov. Od ocene in uvrstitve v kakovostni razred je bila odvisna tudi izklicna cena, ta je za ovne 1B znašala 220 evrov, za ovne 2A 180 evrov, za 2B 160 evrov in za ovne iz razreda 3A 140 evrov. Rejcem je bil pri odločitvi za nakup ovna v veliko pomoč katalog s številnimi podatki o vsakem ovnu na dražbi – o plemenski vrednosti, morfologiji, velikosti trupa, zunanjosti, prirastu v obdobju testa, volni, o materi in očetu ...

Dražba, ki jo je spretno vodil Dušan Birtič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, je bila zelo živahna, na njej so prodali štirinajst ovnov, med njimi tudi vseh sedem najbolje ocenjenih. Sedem ovnov je bilo prodanih po izklicnih cenah, za vsakega od preostalih sedem ovnov se je potegovalo več kupcev, ki so zvišali izklicne cene. Najvišjo ceno, to je 330 evrov, je dosegel drugi najbolje ocenjeni oven, last Janeza Bogataja iz Dolenje Žetine. Najbolje ocenjeni oven, iz reje Petra Žemva z Bleda, je bil prodan za 320 evrov, kupil ga je znani ovčerejec Klemen Matk iz Logarske doline. Kot je povedal, se je za nakup odločil zato, da bi sedem let starega ovna v tropu zamenjal z mlajšim. Oven, ki ga je kupil na dražbi, mu je po videzu ugajal, predvsem pa se mu je zdelo pomembno, da je 100-odstotno avtohtone jezersko-solčavske pasme. Na kmetiji redijo okrog štirideset plemenskih ovc ter še jagnjeta, letos jim je na paši osem ovc raztrgal medved.

»Letos so bili dobri pogoji za testiranje ovnov, paše je bilo dovolj, morda je bil prirast nekoliko manjši zaradi tega, ker smo jih strigli le enkrat. Običajno smo jih spomladi in jeseni, letos pa smo jih le avgusta, takrat pa jim je bilo v debelem kožuhu vroče in se je verjetno to poznalo pri prirastu,« meni vodja testne postaje Janez Smrtnik, ki kot predsednik Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme Slovenije dobro pozna razmere v ovčereji. Na Jezerskem se število ovc tovrstne pasme povečuje, skupno je okoli štiristo ovc, od tega okoli osemdeset na Kovkovi kmetiji.

V društvu dajejo velik poudarek izobraževanju, letos so v sodelovanju z društvom Bicka in Biotehniško fakulteto še pred dražbo ovnov pripravili zanimive predstavitve. Dr. Mojca Simčič je predstavila izračun plemenske vrednosti ovnov in ocenjevanje kakovosti volne, državni prvak Alojz Novak je prikazal striženje ovc, Vida Mihaela Matk pa je predstavila ločevanje ovčje volne po kakovosti za različne namene uporabe. V zadnjih letih se vse več volne predela v izdelke, za to si prizadevajo tudi na Jezerskem, kjer vsako leto pripravijo tečaj polstenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...