Kaj prinaša novi stanovanjski zakon

Novi stanovanjski zakon med drugim predvideva zamenjavo neprofitne najemnine s stroškovno, ki bo sicer višja, a bo razliko uporabnikom pokril stanovanjski dodatek. Do stanovanj lažje tudi prekarci.

Ljubljana – Ministrstvo za okolje in prostor je prejšnji teden v 45-dnevno javno obravnavo dalo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki po besedah ministra Simona Zajca »zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se danes soočamo glede stanovanjske problematike, sploh glede dostopa do stanovanj bolj ranljivih skupin – mladih s prekarno zaposlitvijo, mladih družin, socialno ogroženih«.

Med pomembnejšimi rešitvami je zamenjava sedanje neprofitne najemnine s stroškovno. S tem bodo republiški in občinski stanovanjski skladi imeli več denarja za vzdrževanje in gradnjo novih stanovanj, pojasnjujejo na ministrstvu. Stroškovna najemnina bo sicer višja od zdajšnje neprofitne, a se po zagotovilih državnega sekretarja Aleša Prijona za uporabnike ne bo spremenilo nič, saj bo razliko pokril stanovanjski dodatek. Upravičenost do stroškovne najemnine in do dodatka bodo preverjali vsako leto. Upravičenec, ki bo presegel mejo dohodka, bo lahko ostal v stanovanju, a bo moral plačevati višjo najemnino (do 1,5-kratnika stroškovne). Medtem ko naj bi občine tudi po novem sistemu za subvencije oziroma stanovanjski dodatek namenjale podobno vsoto denarja (lani 12,4 milijona evrov), bo država, ki je lani za subvencije namenila 3,8 milijona evrov, zanje po novem namenjala 28,5 milijona evrov.

Stanovanjski sklad RS bo tudi ustanovil javno najemniško službo, ki bo najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna. Lastniki tako ne bodo imeli opravka z oddajanjem, saj jim bo javna služba plačala (stroškovne) najemnine, poiskala najemnike in poskrbela, da bo stanovanje vrnjeno v prvotni obliki. Na ministrstvu pričakujejo, da bi lahko na ta način na trg prišlo od dvajset do trideset tisoč praznih stanovanj. Teh je sicer v Sloveniji uradno praznih kar 170 tisoč.

Predvidena je tudi možnost državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ki sedaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. V primeru, da upravičenec ne bo mogel več odplačevati posojila, bo lastništvo stanovanja in posojilo prevzel stanovanjski sklad, upravičenec pa bo lahko ostal v stanovanju in plačeval stroškovno najemnino. Predviden je tudi dvig omejitve za zadolževanje občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj s sedanjih deset na petdeset odstotkov kapitala sklada.

Zakon bo predvidoma opredelil tudi pogoje za stanovanjske zadruge, pri katerih bi stanovanjski sklad sodeloval z vložkom v obliki zemljišča, člani zadruge pa bodo z lastnimi vložki prispevali del sredstev za gradnjo, za preostali del pa bi se najelo posojilo z garancijo stanovanjskega sklada. Člani zadruge ne bodo lastniki stanovanja, ob morebitnem izstopu iz zadruge pa bi dobili vložek povrnjen.

Novosti so predvidene tudi na področju upravljanja večstanovanjskih stavb in pridobivanja soglasij. Med pomembnejšimi je še omejitev mandata upravnika na pet let, lastniki pa se bodo o njem odločali s 50-odstotno večino. Upravniki bodo morali za rezervni sklad za vsako stavbo odpreti ločen fiduciarni račun, upravljali pa ga bodo lahko le skupaj z etažnimi lastniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...