France Šenk z izvodom Monosovega Feniksa / Foto: Gorazd Kavčič

Palachu posvetil pesniško zbirko

Letos je minilo pol stoletja, kar se je v Pragi v protest vojaškemu vkorakanju vojske Varšavskega pakta na Češkoslovaško zažgal študent Jan Palach. Postal je simbol upora in narodni junak, njegov vpliv je že tedaj segal prek meja češke države. Tudi k nam, kjer mu je kranjski pesnik Marijan Štancar - Monos posvetil pesniško zbirko.

»D O M O V I N A, ki ljubi svoje S I N O V E, ne terja U p o g n j e n i h Hrbtov, NOČE M r t v i h Herojev, NE PRIZNAVA H l a p c e v - H O Č E S V O B O D N E, Ž I V E L J U D I !!!« Marijan Štancar - Monos v zbirki Feniks

»Veš, France, Palachova žrtev se bo dvignila kot feniks iz ognja in pepela in zažarela bo svoboda češkega naroda, zato Feniks,« je svojemu prijatelju Francetu Šenku pesnik Marijan Štancar - Monos pojasnil, zakaj je naslov zbirke pesmi, posvečene legendarnemu češkemu študentu Janu Palachu, iz Ode o Janu Palachu preimenoval v Feniks.

Jan Palach je bil dvajsetletni študent, ki se je januarja leta 1969, pred petdesetim leti torej, v Pragi v protest proti vkorakanju vojske Varšavskega pakta na Češkoslovaško zažgal. V bolnišnici je umrl nekaj dni pozneje, njegov pogreb pa se je spremenil v velike demonstracije proti režimu.

France Šenk iz Potoč pri Preddvoru je poleti v Deželnih novicah prebral, da je v radovljiškem muzeju na ogled razstava, ki ob petdeseti obletnici dogodka ponuja pogled na življenje Jana Palacha. Čeprav mu političnega razvoja na Češkoslovaškem ni uspelo obrniti, se je vtisnil globoko v spomin družbe, pravi Praprotnikova. Že od njegove smrti se ga spominjamo predvsem kot simbola – bakle, žrtve ali narodnega junaka, je poudarila kustosinja Mestnega muzeja Radovljica Katja Praprotnik.

Kot je še povedala, so razstavo z zanimanjem sprejeli tako domači obiskovalci, ki se še spomnijo časov pred petimi desetletji, kot tudi turisti, predvsem tisti iz nekdanjega vzhodnega bloka.

Ob branju prispevka o razstavi se je France Šenk spomnil še ene, s Palachom tesno povezane zgodbe, od katere je minilo že petdeset let.

»Moj sosed in prijatelj v domači Kokri, od koder izhajam, je bil pesnik Marijan Štancar - Monos. Palachov protest in njegova smrt sta se ga izjemno dotaknila. Tako zelo, da je o Janu Palachu, simbolu upora proti totalitarnim režimom, napisal sklop pesmi. Najprej je delo poimenoval Oda o Janu Palachu, nato pa je, preden je knjigo dal v tisk, naslov spremenil, tako da je izšla pod naslovom Feniks.«

Knjiga je izšla v nekaj deset izvodih, zgolj v ciklostilni obliki. En izvod še hrani France Šenk, enega ima po Šenkovem vedenju tudi avtorjeva vdova.

»Monosova velika želja je bila, da bi nekaj izvodov knjige spravil na Češko in iskal je poti, kako bi jo predstavil tamkajšnjim pesnikom in pisateljem. Tudi mene je spraševal za nasvet, kako bi to najlaže storil. Ne vem natančno, kakšno pot je ubral, vsekakor pa mu je uspelo, čeprav je bil nato na Češkem prav zaradi tega nekaj dni celo zaprt!« se prijatelja spominja Šenk.

Marijan Štancar se je rodil leta 1941 v delavski družini na Jezerskem, umrl je leta 2008. Kot v nekrologu, objavljenem v Gorenjskem glasu, ob pesnikovi smrti med drugim piše Tomaž Kukovica, je v Monosovem pesniškem opusu pet velikih knjig poezije, ki jih je poimenoval Faktum I, II, III, IV in V. Večina teh pesmi je ostala žal neobjavljena. »Njegov prvenec iz leta 1963 – Glej človek – je pokazal na njegov velik potencial in hiter preboj med mlade obetajoče pesnike. A mu okolje, v katerem je deloval, ni omogočalo, da bi svoja umetniška dela dostojno objavil in jih tudi predstavil javnosti. Bolj kot pri objavljanju svojih pesniških del je bil uspešen pri predstavljanju svojih stvaritev na literarnih večerih. Leta 1982 mu je podjetje Iskra, v katerem je bil zaposlen, vendarle omogočilo objavo Pesmi v samostojni pesniški zbirki. Šele leta 1991 pa je Mohorjeva družba iz Celovca objavila zbirko pesmi Soočenje, pesmi, ki so bile izbrane iz širokega opusa njegovih Factumov. Tri leta kasneje, torej leta 1994, pa je luč sveta zagledala njegova zadnja pesniška zbirka Simfonija ječe noči.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?