Meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev – mlada govedina ali (samo) govedina? / Foto: Tina Dokl

Prenehali odkupovati starejše bike

Loške mesnine, Meso Kamnik pa tudi druge klavnice v Sloveniji so začasno, do preklica, prekinile odkup bikov, starih več kot dve leti.

Posledice odločitev klavnic se že kažejo na terenu: kmetje in zadruge ne vedo, kam bi prodali starejše bike.

Škofja Loka – Kot je v pismo poslovnim partnerjem zapisal Mitja Vodnjov, direktor Loških mesnin, v Sloveniji že več kot trideset let tržijo goveje meso pod oznako mlada govedina in govedina (meso starejših goved). Medtem ko mlado govedino večinoma prodajo kot sveže meso, pa govedino uporabijo predvsem za predelavo v mesne izdelke.

Praksa drugačna od zahtev pravilnika

Čeprav po pravilniku sodi meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, med (staro) govedino, se je z leti uveljavila splošna praksa, po kateri ga uvrščajo med mlado govedino. Rejci tako lažje dosegajo zahtevano težo bikov, intenzivnost reje je manjša, v krmnem obroku je lahko večji delež lastne krme (paše), meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, je vsaj enako kvalitetno kot meso mlajših bikov, takšno meso je tudi bolj naravno in zdravo za potrošnika, našteva Vodnjov prednosti takšne prakse, za katero pa je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin letos spomladi ugotovila, da ni v skladu s pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi, in je loški klavnici izdala odločbo, da mora spoštovati pravilnik, v nasprotnem primeru ji grozi kazen – za vsako kršitev šest tisoč evrov za podjetje in šeststo evrov za odgovorno osebo. »Upravičeno smo pričakovali, da bomo pravilnik uskladili z razmerami in s trendom na trgu, ne pa da zahtevamo od rejcev, da se prilagodijo popolnoma neživljenjskim pravilom,« ugotavlja Vodnjov in dodaja, da jim od junija do danes ni uspelo doseči dogovora glede spremembe pravilnika.

Predlagajo spremembo pravilnika

Trgovinska zbornica, gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije, kmetijsko-gozdarska zbornica in zadružna zveza so po sestanku na začetku oktobra seznanili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da se ne strinjajo s predlagano spremembo pravilnika, po kateri v prometu ne bi bilo več »mlade govedine«, ampak samo še »govedina«. Spremembi nasprotujejo zato, ker je »mlada govedina« že dolgo med potrošniki prepoznavna in uveljavljena blagovna znamka, in ker so prepričani, da bi ukinitev razlikovanja povzročila zmedo med potrošniki. Ministrstvu predlagajo, da bi med mlado govedino uvrstili klavne trupe oziroma polovice bikov, volov, telic in krav, starih od 12 do 30 mesecev, med govedino pa klavne polovice bikov, volov, telic in krav, starih nad 30 mesecev. »To ni v nasprotju z zakonodajo Evropske unije,« menijo predstavniki rejcev, odkupovalcev, klavno-predelovalne industrije in trgovine, ki do uveljavitve sprememb tudi predlagajo moratorij na izvajanje določb veljavnega pravilnika glede označevanja mesa bikov, starih od 24 do 30 mesecev. Po veljavnem pravilniku bi meso bikov, starih nad 30 mesecev, morali uvrstiti med staro govedino in jo plačevati po ceniku za krave, meso bikov, starih od 24 do 30 mesecev, ki so ga doslej plačevali po ceniku za bike B-razreda in ga prodajali kot mlado govedino, pa bi morali prodajati kot staro govedino in jo plačevati po ceniku za krave.

Nočejo povzročati gospodarske škode

V klavnicah so že sprejeli odločitev, da do nadaljnjega ne bodo odkupovali bikov razreda B, ker nočejo zavestno sodelovati pri gospodarski škodi, ki bi jo s tem povzročali rejcem. »Ne moremo odkupovati bikov B-razreda in jih plačevati po ceniku za krave, to je nesprejemljivo tako za rejce kot za nas. Če pa bi bike B-razreda odkupovali po rednem ceniku za ta razred, pa jih lahko prodamo le kot meso starejših govedi (pretežno za predelavo), kar pa bi pomenilo za naše podjetje veliko gospodarsko škodo,« ugotavlja Mitja Vodnjov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Čim prej prenova gorenjske proge / 10:39, 21. november

Alora pridem več k'sno.
A je dopolnilno zdravstveno zavarovanje že ukinjeno?
Aja, najprej prenova gorenjske proge.

Milijonsko darilo večje kot proračun / 10:23, 21. november

A ni to dnar od onega mačka ? Jaz sem pričakoval že kakšno leto prej, da bo kapnilo. Na Sp.Beli imam znanca in sem večkrat tam, pa je vse is...

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...