Trak so ob spremstvu posadke prvega leta prerezali Veronika Novak, svetovalka za gospodarstvo in trgovino Veleposlaništva Švice v Sloveniji, Bernhard Wold, predstavnik Swiss International Air Lines, in Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija. / Foto: Gorazd Kavčič

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom

V sredo so na brniškem letališču pozdravili prihod letala Swiss Airlines, prve izmed družb, ki so po stečaju Adrie napovedale povezave do Ljubljane.

Zgornji Brnik – S sredinim pristankom letala družbe Swiss International Air Lines, ki so ga na brniškem letališču po tradiciji ob prvem pristanku pospremili z vodnim krstom, je švicarsko podjetje iz Lufthansine skupine vzpostavilo napovedano povezavo med Ljubljano in Zürichom.

Prevoznik bo lete sprva ponujal petkrat tedensko, od 27. oktobra dalje, ko bo v veljavo stopil zimski vozni red, pa bodo lete razširili na vsak dan. Leteli bodo z letaloma Embraer 190 in Airbus A220.

Predstavniki Swiss Airlinesa in Lufthanse, ki so pričakali prihod letala, za izjave medijev niso bili dostopni, je pa dogajanje na letališču pokomentiral vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija Janez Krašnja, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je švicarski prevoznik tako hitro odzval na potrebe trga in že prej kot v mesecu dni po stečaju Adrie ponovno vzpostavil linijo s Zürichom.

Kot je znano, je poleg Swiss Airlines lete dvakrat na dan v Frankfurt in enkrat na dan v München napovedala tudi Lufthansa, Brussels Airlines pa bo od začetka novembra šestkrat tedensko letališče povezoval z Brusljem. Izmed petih najpomembnejših linij tako ostaja vprašljiva še povezava z Dunajem, a kot pravi Krašnja, v Fraportu pričakujejo, da bo Austrian Airlines, ki ima trenutno še težave z zagotavljanjem potrebne flote, tudi to povezavo vzpostavil v doglednem času.

Krašnja je dodal, da so kapacitete povečali tudi nekateri obstoječi letalski prevozniki, denimo Air France, poljski LOT ter Air Serbia, ki je frekvenco letov med Brnikom in Beogradom povečal z 11 na 17, prek srbske prestolnice pa ponuja dobre povezave tudi do Tirane, Skopja, Sarajeva in Sofije.

Na nekatere očitke, da novi prevozniki ponujajo le lete v popoldanskem času, in ne predvsem za gospodarstvo primernejših dopoldanskih odhodov, pa Krašnja odgovarja: »Treba je vedeti, da so se prevozniki zelo hitro odzvali na trenutne potrebe. V letalstvu pa v tako kratkem času ni možno zagotoviti takšnih kapacitet in urnikov, kot jih trg želi. Veseli smo predvsem, da je bil odzivni čas tako kratek. Prepričani smo, da bo že s poletnim voznim redom tudi urnik letov bistveno boljši, kot je zdaj.«

Krašnja sicer priznava, da se stečaj Adrie Airways, ki je v zadnjem obdobju prispevala približno polovico prepeljanih potnikov prek letališča, pozna tudi pri poslovanju Fraporta Slovenija. V podjetju pričakujejo, da bodo letos zabeležili približno sto tisoč potnikov manj kot lani, torej približno 1,7 milijona.

Ugibanj o morebitni ustanovitvi nove nacionalne letalske družbe pa ni želel podrobneje komentirati: »V Fraportu ne bi radi špekulirali o tem, kakšna bo odločitev glede novega prevoznika. Mi želimo ponujati čim boljše povezave. Predlagamo pa, da se najprej preveri, kakšen bo tržni odziv prevoznikov in se za kakršnekoli druge variante počaka vsaj šest mesecev, ko bo bolj jasno, kakšna bo mreža letov z ljubljanskega letališča.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...